Co můžeme jako investoři očekávat od Bitcoinu ještě do konce roku 2024?

Jak pravděpodobné je, že Bitcoin do roku 2045 dosáhne ceny 13 milionů dolarů? Možná budete překvapeni.

Za posledních deset let byl Bitcoin (BTC) jedním z nejvýkonnějších aktiv na světě. Jeho hodnota prudce vzrostla z pouhých 100 USD na současných 65 000 USD.

Dobrou zprávou je, že na investici do mimořádného růstového potenciálu Bitcoinu nemusí být ještě pozdě . Podle Michaela Saylora, zakladatele a výkonného předsedy společnosti MicroStrategy (MSTR), Bitcoin do roku 2045 pravděpodobně dosáhne ceny 13 milionů dolarů. Na základě dnešních cen to znamená další zisky ve výši přibližně 20 000 %. To může znít těžko uvěřitelně, ale existují přinejmenším dva dobré důvody, proč by se to skutečně mohlo stát.

Zdroj: Getty Images

Institucionální a firemní přijetí

Jedním z klíčových faktorů, říká Saylor, je rostoucí institucionální a firemní přijetí Bitcoinu. Na Wall Street se na Bitcoin stále více pohlíží jako na samostatnou třídu aktiv a vznikají nové investiční produkty, které investorům poskytují expozici vůči němu. Nové spotové burzovně obchodované fondy (ETF) Bitcoin, které byly spuštěny v lednu, jsou toho asi nejlepším příkladem.

A to je jen špička ledovce, pokud jde o přijetí institucionálními a podnikovými subjekty. Například Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest nastínila osm různých případů využití Bitcoinu, přičemž všechny pomáhají posílit globální poptávku po této kryptoměně. Prozatím je hlavním případem užití to, že Bitcoin slouží jako uchovatel hodnoty, přičemž institucionální investoři a centrální banky jej nakupují jako alternativu ke zlatu.

Tato poptávka sama o sobě by pravděpodobně nestačila k tomu, aby Bitcoin poháněla k mimořádným 20 000% ziskům. Když se však přidá přirozená vzácnost Bitcoinu, začnou být věci zajímavé.

Celoživotní nabídka Bitcoinu je omezena na 21 milionů mincí a v oběhu je již 19,8 milionu mincí. Podle algoritmu Bitcoinu bude zbývající nabídka prosakovat v průběhu příštích více než 100 let. Když poptávka rychle roste, ale nabídka ne, obvykle dochází k tlaku na růst ceny.

Bitcoin jako představa „zdravých peněz“

Druhým významným faktorem je potenciální schopnost Bitcoinu vytlačit americký dolar jako hlavní rezervní měnu na světě. Saylor označuje Bitcoin za „zdravé peníze“, aby jej odlišil od fiat měny, kterou považuje za ze své podstaty chybnou. Například ve Spojených státech vedly vládní výdaje ke státnímu dluhu ve výši 35 bilionů dolarů. Jediným způsobem, jak splatit celý tento dluh, je tisknout další peníze, což dále znehodnocuje americký dolar. Tento přístup zatím funguje, ale v určitém okamžiku by se obrovská hora dluhu mohla zhroutit.

Někteří investoři si to již začínají uvědomovat a přesouvají své peníze z dolarů do bitcoinů. V určitém okamžiku by se tento stálý tok mohl změnit v tsunami. Ve skutečnosti Saylor nyní vyzdvihl rok 2025 jako začátek něčeho, co označuje za desetiletou „digitální zlatou horečku“. Tehdy by se Bitcoin mohl stát skutečně mainstreamem a každý bude hledat nejlepší způsob, jak se mu vystavit.

Zdroj obrázku: Zdroj: Getty Images.

Je snadné být skeptický, ale na tom, že se Saylor stal jedním z největších kupců Bitcoinu na světě, je něco pravdy. Jak se říká, vkládá své peníze tam, kde jsou jeho ústa. Jeho společnost MicroStrategy se stala předním firemním kupcem bitcoinů na světě, přičemž její obrovská zásoba bitcoinů má nyní hodnotu přes 16 miliard dolarů. A je tak přesvědčen o budoucnosti Bitcoinu, že MicroStrategy nyní vydává dluhopisy na nákup dalších.

Jak reálná je tato cenová prognóza?

Samozřejmě stojí za to některé z těchto předpokladů otestovat. Kdykoli vám někdo řekne, že hodnota aktiva prudce vzroste o 20 000 %, měli byste být obezřetní. Koneckonců, jen si vzpomeňte, co znamená cena 13 milionů dolarů za Bitcoin. Takto vysoká cena by znamenala ocenění Bitcoinu na více než 250 bilionů dolarů. To je výrazně vyšší ocenění než u celého indexu S&P 500. Jednoduše řečeno, Bitcoin by se stal nejdůležitějším a nejcennějším aktivem na světě.

Jak již bylo řečeno, je těžké ignorovat všechna varovná znamení, která nyní blikají červeně. Za posledních 30 let jsme téměř otupěli při představě masivního kolapsu amerického vládního dluhu. A země rozvíjejících se trhů se od amerického dolaru distancovaly. Ale co když se Bitcoin skutečně stane rezervní měnou pro zbytek světa?

Nejsem zdaleka takovým býkem, co se týče Bitcoinu, jako Michael Saylor, ale věřím myšlence, že Bitcoin bude v příštích 20 letech hrát důležitější roli v rámci globálního finančního systému. Z tohoto důvodu nakupuji Bitcoin nyní a držím ho dlouhodobě.

Zdroj: Canva