Warren Buffett právě prodal tuto populární akcii – měli byste ji prodat i vy?

Pokud jde o úspěch v investování, Warrena Buffetta je přinejmenším těžké překonat. Ale i když se vám ho nepodaří překonat, možná se vám podaří dosáhnout (přibližně) podobných výnosů tím, že budete kopírovat jeho obchody nebo se alespoň vyhnete některým problémům tím, že budete prodávat, když on prodává.

Společnost Berkshire Hathaway (BRK.A), která patří Věštci z Omahy, prodala v prvním čtvrtletí letošního roku 100 % ze svých tří milionů akcií společnosti AbbVie (ABBV) v celkové hodnotě přibližně 410 milionů dolarů. V rozporu se svou deklarovanou preferencí držet akcie po mimořádně dlouhou dobu Buffett svou pozici ve společnosti vytvořil až ve třetím čtvrtletí roku 2020. A jeho podíl tvořil jen asi 0,1 % portfolia společnosti Berkshire Hathaway, takže nikdy nešlo o úplně klíčový podíl.

Přesto, pokud akcie není dost dobrá pro Warrena Buffetta, je rozumné, aby investoři přemýšleli, zda by také neměli zamířit ke dveřím. Pojďme si rozebrat, co ho k tomu mohlo motivovat, a zjistit, zda je to relevantní i pro vás.

Zdroj: Unsplash

Co mohlo Buffetta motivovat k prodeji?

Pro nezasvěcené: AbbVie patří mezi největší farmaceutické společnosti na světě podle tržní kapitalizace, která činí přibližně 266 miliard dolarů, a jen v roce 2021 dosáhla příjmů ve výši více než 56 miliard dolarů. Je pevně zisková a její příjmy za posledních 12 měsíců vzrostly za posledních pět let o více než 112 %. A co víc, její čtvrtletní volný peněžní tok (FCF) vzrostl ve stejném období o 153 %. A aby toho nebylo málo, celkový výnos akcií společnosti v tomto období činil 175 %, čímž překonal výnos trhu ve výši přibližně 85 %.

Buffettovi se však na akciích pravděpodobně nikdy příliš nelíbilo několik věcí. Zaprvé, zadlužení AbbVie ve výši 73,6 miliardy dolarů je poměrně vysoké. Pouze asi 9,9 miliardy dolarů z tohoto dluhu je běžných. A společnost dělá pokroky i ve splácení svého dlouhodobého dluhu; čistá emise dluhu za posledních 12 měsíců vykazuje splacení ve výši téměř 11,3 miliardy dolarů.

Ale z Buffettova pohledu – a má pravdu – existuje mnoho jiných podniků, které nepotřebují věnovat zhruba polovinu svého volného peněžního toku na snižování zadluženosti. To znamená, že tyto alternativy by pravděpodobně mohly růst rychleji.

Buffett se domnívá, že hodnota by měla být v co největší míře zachována a reinvestována v rámci organizace. To je další problém, který by mohl mít s AbbVie, protože ta vyplácí dividendu a vynakládá peníze na zpětný odkup svých akcií. Tím, že společnost rozděluje nadměrné zisky akcionářům, se vzdává zdrojů, které by mohla vložit do růstu, což poněkud ohrožuje její dlouhodobou hodnotu.

Zdroj: Bloomberg

Dividendy jsou navíc daňově neefektivní (další z Buffettových oblíbených témat), protože akcionáři jsou zdaněni jak z příjmu společnosti, tak z osobního rozdělení prostřednictvím kapitálových zisků. Navíc vedení AbbVie dává v průběhu času přednost zvyšování dividendy a za posledních pět let vzrostla výplata o 120 %. Pokračování tohoto trendu by mohlo akcionáře potěšit, ale pro Buffetta je to signál, že by mohlo dojít k nedostatečnému investování do růstu společnosti.

Největším a posledním hřebíčkem do rakve Buffettova podílu v AbbVie byly pravděpodobně klesající tržby z Humiry, lékového trháku společnosti na psoriatickou artritidu a jednoho z nejprodávanějších léků všech dob. V roce 2021 měla Humira na svědomí tržby v celkové výši téměř 21 miliard dolarů. V roce 2023 však vyprší ochrana exkluzivity tohoto léku a jeho mezinárodní prodeje se již nyní rychle propadají.

AbbVie má několik dalších léků, o kterých tvrdí, že by měly být schopny nahradit podíl Humiry na trhu a celkové tržby, aby společnost mohla dále růst, ale Buffett může být k tomuto plánu skeptický.

Vaše situace se může lišit

Pokud jste investovali do AbbVie, abyste získali její stále rostoucí dividendy nebo relativně stabilní růst díky komercializaci nových léků, možná nemá smysl následovat příkladu Warrena Buffetta a prodávat své akcie. Buffettův odchod by vás neměl odradit ani od prvního nákupu několika akcií, abyste získali dodatečný příjem.

Zdroj: Unsplash

Na druhou stranu, pokud se hodláte řídit jeho přístupem k investování do hodnoty, je pravda, že AbbVie má dost nedostatků, které – ve svém souhrnu – mohou představovat překážku pro uzavření obchodu.

Jen si uvědomte, že pokud chcete být skutečným Buffettovým žákem, měli byste s prodejem počkat alespoň tak dlouho, aby byl prodej zaregistrován jako dlouhodobý kapitálový zisk, nikoli jako krátkodobý kapitálový zisk. To by vám umožnilo vyhnout se vyšší sazbě daně – které by Buffett nefandil ani na cestě ze dveří.

Artykuł Warren Buffett právě prodal tuto populární akcii – měli byste ji prodat i vy? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *