Rozdělení akcií společnosti Tesla: Co potřebujete vědět a jak toho využít?

Akcie společnosti Tesla (NASDAQ:TSLA) se v poslední době nacházejí na chvostu. Od loňského podzimu, kdy akcie Tesly překonaly hranici 1 200 dolarů za akcii, se dnes propadly až do poloviny pásma 600 dolarů za akcii. I přes tento nedávný pokles však akcie v dlouhodobějším horizontu stále ohromně rostou.

V důsledku toho vedení společnosti Tesla v pátek oznámilo chystané rozdělení akcií v poměru tři ku jedné. Bude toto nadcházející rozdělení akcií stačit k tomu, aby se akcie Tesla opět posunuly kupředu? Zde je to, co byste měli vědět.

Zdroj: Unsplash

Tesla žádá o souhlas akcionářů

Za prvé, navrhované rozdělení ještě není hotovou věcí. Často se stává, že společnosti prostě oznámí rozdělení akcií a tím to končí. V tomto případě však Tesla potřebuje získat souhlas akcionářů, aby mohla plánované rozdělení akcií provést.

Důvodem je skutečnost, že společnost Tesla má v současné době stanoven limit maximálně dvou miliard autorizovaných akcií v oběhu. V současné době však existuje 1 036 390 569 kusů stávajících akcií TSLA. To znamená, že Tesla bude mít po navrhovaném rozdělení zhruba 3,1 miliardy akcií, což je výrazně nad současným dvoumiliardovým limitem. Společnost Tesla proto žádá akcionáře o schválení změny autorizovaných akcií, která by zvýšila povolený počet akcií v oběhu výrazně nad tři miliardy. Není však důvod se domnívat, že by akcionáři tuto žádost neschválili.

Proč Tesla rozděluje své akcie?

Akcie společnosti Tesla se již delší dobu obchodují za vysokou nominální cenu. Co tedy vysvětluje krok společnosti rozdělit akcie právě nyní? Společnost Tesla ve svém prohlášení k zastupování označila za hlavní důvod tohoto kroku odměňování svých zaměstnanců:

„Věříme, že rozdělení akcií by pomohlo obnovit tržní cenu našich kmenových akcií, takže naši zaměstnanci budou mít větší flexibilitu při správě svého vlastního kapitálu, což vše podle našeho názoru může pomoci maximalizovat hodnotu pro akcionáře. Kromě toho, vzhledem k tomu, že drobní investoři projevili vysoký zájem o investování do našich akcií, věříme, že rozdělení akcií také zpřístupní naše kmenové akcie našim drobným akcionářům.“

Zdroj: Unsplash

Jak je navíc v tomto prohlášení zdůrazněno, společnost Tesla věří, že se tím akcie TSLA stanou atraktivnějšími pro drobné investory. A to je pravděpodobně pravda. Tady je důvod.

Co to znamená pro akcionáře společnosti Tesla?

Při rozdělení akcií se hodnota vaší investice nemění. Pokud například vlastníte 100 akcií společnosti Tesla v ceně 750 USD za akcii v den rozdělení, budete po vstupu transakce v platnost vlastnit 300 akcií za novou cenu rozdělení 250 USD. V každém případě mají podkladové akcie hodnotu 75 000 USD.

Samotný split akcií sice hodnotu investice nezmění, může však změnit sentiment. Jak ukázalo výše uvedené vysvětlení společnosti Tesla, může pomoci novějším zaměstnancům získat pocit, že akcie jsou stále za dostupnou cenu, do které lze investovat. Totéž platí pro některé investory, kteří nemusí mít k dispozici velký kapitál. Akcie za 250 dolarů působí přístupněji než akcie za 750 dolarů.

Zdroj: Canva

V neposlední řadě je zde také dopad na trh s opcemi. Například nákup kupní opce na Teslu stojí často tisíce dolarů za kontrakt kvůli vysoké ceně akcií podkladové společnosti. Zlevněním akcií společnosti Tesla se odpovídající opce stanou dostupnějšími i pro průměrné retailové obchodníky. Vzhledem k tomu, že velká část celkové obchodní aktivity společnosti Tesla se odehrává v prodejních a kupních opcích, mohlo by toto rozdělení pomoci vyrovnat podmínky pro menší investory.

Verdikt ohledně akcií TSLA

Aby bylo jasno, rozdělení vlastních akcií není spolehlivý krok. Například společnost Amazon.com (NASDAQ:AMZN) právě vydala rozdělení svých akcií v poměru 20:1, což nijak nepodpořilo cenu akcií. Akcie AMZN se během týdne, kdy rozdělení vstoupilo v platnost, propadly o 12 %. Aby bylo jasno, převládající tržní podmínky mohou převážit nad faktory, jako je rozdělení akcií.

Obecně by však rozdělení akcií mělo být pro cenu akcií společnosti v průměru pozitivní událostí. A vzhledem k tomu, že akcie společnosti Tesla v posledních měsících tak prudce klesly, mohl by jakýkoli pozitivní katalyzátor stačit k tomu, aby se situace obrátila. Nejde jen o rozdělení akcií. V pátek banka UBS (NYSE:UBS) zvýšila hodnocení akcií TSLA a stanovila cílovou cenu na 1 100 USD. Tyto faktory by mohly společnosti Tesla v nadcházejících týdnech dodat impuls.

Artykuł Rozdělení akcií společnosti Tesla: Co potřebujete vědět a jak toho využít? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *