Velká sázka MicroStrategy na bitcoiny zabolí, pokud BTC klesne na 3 562 dolarů

Krach kryptoměn způsobuje problémy mnoha společnostem, které by jím teoreticky neměly být postiženy. Samy se pustily do investování na kryptotrhu, čímž si do svých rozvah přidaly aktiva a doplatily na volatilitu. Není snad lepšího příkladu než společnost MicroStrategy (NASDAQ:MSTR).

Tato softwarová společnost shodou okolností vlastní jednu z největších světových zásob bitcoinů (BTC-USD). Vzhledem k tomu, že ceny BTC klesají, mohlo by to pro akcie MSTR znamenat velké problémy, zejména když se mluví o hrozící výzvě k úhradě marže.

Zdroj: Shutterstock

Na papíře společnost MicroStrategy s kryptoměnami vůbec nesouvisí. Je to softwarová společnost, která vytváří analytické nástroje pro podniky. Její zakladatel a generální ředitel Michael Saylor je však jedním z největších bitcoinových býků. Stačí se podívat na Saylorův účet na Twitteru (NYSE:TWTR) a investorům to řekne vše, co o tomto manažerovi potřebují vědět. Případně se mohou jednoduše podívat na monolitickou zásobu mincí BTC v rozvaze společnosti MicroStrategy. Na konci prvního čtvrtletí společnost údajně vlastnila 129 218 bitcoinů.

Mít tak velké množství tak volatilního aktiva samozřejmě přináší své vzestupy a pády. Ale vzhledem k tomu, že pád z tohoto týdne se zdá být začátkem delší kryptografické zimy, negativa pro MicroStrategy rozhodně převažují nad pozitivy. Společnost ztratila více než 1 miliardu dolarů v důsledku propadu bitcoinu ze 47 000 dolarů na začátku roku na dnešních necelých 22 400 dolarů.

Jak uvádí autor článku na serveru InvestorPlace Eddie Pan, tento pád se přímo dotýká investorů do akcií MSTR. Akcie v reakci na volatilitu Bitcoinu během včerejší obchodní seance klesly o více než 25 %. A nyní se na vrcholu těchto ztrát hovoří o zahřívání maržových výzev, zatímco ceny BTC nadále padají.

Zdroj: Pexels

MicroStrategy je jistě motání až do tohoto bodu. Je to jedna z největších Bitcoin velryb na světě a bude litovat, že přišla o 1 miliardu dolarů zisků na roky. Společnost má však po ruce novou starost – hrozí jí, že pokud se ceny Bitcoinu budou nadále propadat, bude vyzvána k úhradě marže.

S investicí MicroStrategy do Bitcoinu souvisí termínovaný úvěr ve výši 205 milionů dolarů, který si vzala u společnosti Silvergate Capital (NYSE:SI) poskytující finanční služby. Společnost MicroStrategy zajišťuje úvěr téměř 20 000 mincemi ze své zásoby bitcoinů, aby splnila podmínky zajištění ve výši 410 milionů USD.

Problém této půjčky spočívá v tom, že podle prezidenta MicroStrategy Phonga Lea hrozí společnosti maržový požadavek, pokud ceny bitcoinu klesnou pod 21 000 USD. Nedávno se tak stalo, krátce se pod tuto hranici odrazila a poté se vrátila zpět na úroveň 22 000 USD.

Pokud Bitcoin tuto úroveň překoná a zůstane na ní, bude muset společnost zaplatit. Saylor však zůstává nebezpečím výzvy k úhradě marže nezasažen. Říká, že společnost může v případě potřeby jednoduše pokračovat v poskytování dalšího zajištění BTC, dokud nedojde. K tomu Saylor říká, že skutečný margin call by přišel pouze v případě, že by Bitcoin klesl pod 3 562 USD. Poté by společnost zajistila celou svou rezervu Bitcoin a musela by poskytnout jiné aktivum.

S ohledem na výše uvedené je zřejmé, že Saylor není krachem kryptoměn otřesen. Od začátku této nejnovější volatility Saylor zdvojnásobuje svůj názor, že se Bitcoin vrátí.

Artykuł Velká sázka MicroStrategy na bitcoiny zabolí, pokud BTC klesne na 3 562 dolarů pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *