Akcie platformy Roblox se v příštích 24 měsících pravděpodobně zdvojnásobí

Roblox (NASDAQ:RBLX) patří k mnoha akciím, které v posledních několika měsících zažily hlubokou korekci. Zdá se však, že korekce je přehnaná. Na současných úrovních vypadají akcie RBLX z dlouhodobého investičního hlediska atraktivně.

Nevyřčeným faktem o trzích je, že účastníci v dobách euforie ignorují reg vlajky. Akcie pokračují v trendu růstu. Na druhou stranu v době medvědích trhů jsou pozitiva ignorována a v centru pozornosti zůstávají obavy. Tento faktor se promítá do přehnaných reakcí na obou stranách.

Je důležité zmínit, že široké akciové trhy čelí několika makroekonomickým protivětrům. Má smysl postupně akumulovat kvalitní akcie. Jakmile se sentiment změní na pozitivní, akcie RBLX mají šanci na výrazný růst.

Zdroj: Shutterstock

Pokud jde o zadní vítr v odvětví, trh s metaverzemi byl v roce 2021 oceněn na 38,5 miliardy dolarů. V období od letošního roku do roku 2030 se očekává, že trh poroste tempem 39,4 %. Vzhledem k tomu, že Roblox patří k nejvýznamnějším hráčům na poli metaverza, je zde dostatečný prostor pro růst.

Akcie však korigovaly ze dvou hlavních důvodů. Za prvé a především, růstové akcie byly v posledních několika měsících potrestány korekcí. Kromě toho je Roblox v postpandemické éře nastaven na relativně nižší růst.

Vzhledem k tomu se zdá, že tyto faktory jsou u akcií RBLX diskontovány.

Zdroj: Roblox corp.

Růst pravděpodobně zůstane stabilní

Společnost Roblox vykázala za druhé čtvrtletí roku 2021 meziroční růst tržeb o 127 %. Za poslední čtvrtletí (1. čtvrtletí 2022) se růst tržeb společnosti snížil na 39 %. Je zřejmé, že došlo k výraznému zpomalení růstu a akcie RBLX se upravily směrem dolů.

Společnost Roblox však vykázala růst horní linie, který je v souladu s očekávaným růstem metaverze. Bylo by nereálné očekávat, že společnost opět dosáhne více než 100% růstu top-line. Vzhledem k tomu by byl růst o 30 až 40 % do roku 2030 stále atraktivní.

To se zdá být pravděpodobné s ohledem na následující faktory.

Za první čtvrtletí roku 2022 společnost vykázala 54,1 milionu aktivních uživatelů denně. V meziročním srovnání se počet DAU zvýšil o 28 %. Nárůst DAU u uživatelů mladších 13 let činil 20 %. Nárůst DAU u uživatelů starších 13 let však činil 38 %. V posledních několika čtvrtletích byl růst DAU u posledně jmenované skupiny silný. Roblox má tedy široký oslovitelný trh, což pomůže růst udržet.

Roblox také zvyšuje svou globální přítomnost a to je další důvod k optimismu. Za první čtvrtletí roku 2022 společnost vykázala 10% nárůst počtu hodin strávených v USA a Kanadě. Nárůst počtu hodin zapojených v asijsko-pacifickém regionu však činil 104 %. V dlouhodobém horizontu budou rozvíjející se trhy stále více přispívat k růstu a peněžním tokům.

Společnost Roblox ve své zprávě za 1. čtvrtletí 2022 také zmínila, že rozšiřuje monetizační iniciativy. To pravděpodobně zvýší monetizaci za hodinu a podpoří růst nejvyššího příjmu.

Společnost Roblox vykázala k 1. čtvrtletí 2022 hotovost a ekvivalenty ve výši 3,1 miliardy dolarů. Dále je společnost nastavena na roční volný peněžní tok ve výši 400 až 450 milionů dolarů. Díky solidní finanční flexibilitě je zde dostatečný prostor pro investice do inovací.

Podtrženo a sečteno, akcie RBLX

Mezi prvním čtvrtletím roku 2019 a posledním čtvrtletím společnost Roblox vykázala trvalý růst průměrného denního počtu uživatelů. A to i na mezikvartální bázi. Růst se samozřejmě zpomalil, ale akcie také za posledních šest měsíců korigovaly o 76 %.

S globálním oslovitelným trhem a pozitivním zadním větrem pro metaverse se akcie RBLX zdají být atraktivní. Důležité je také poznamenat, že společnost již vykazuje kladné volné peněžní toky. I při relativně utlumeném růstu budou peněžní toky v příštích letech bobtnat.

Akcie RBLX jsou proto na současných úrovních atraktivní k nákupu. Vidím, že akcie se v příštích 12 až 24 měsících zdvojnásobí.

Artykuł Akcie platformy Roblox se v příštích 24 měsících pravděpodobně zdvojnásobí pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.