Proč je společnost Oracle nyní skutečně hodnotovou technologickou akcií?

Analytici stále tvrdí, že akcie společnosti Oracle (NASDAQ:ORCL) vzdorují technologickému krachu. Není tomu tak.

Akcie společnosti Oracle se nedávno obchodovaly za přibližně 68 dolarů za kus. To je za poslední rok pokles o více než 15 %, přičemž index Dow Jones klesl asi o 12 %. Od začátku roku 2022 akcie krále databázového softwaru klesly o více než 20 %. To je méně špatné než průměr Nasdaq, který je nyní o třetinu níže, než kde byl v lednu. Ale ani generální ředitel Larry Ellison už není stamiliardář.

Co však akcie ORCL mají, jsou zisky a dividendy, tedy věci, po kterých konzervativní investoři touží. Za poslední čtvrtletí, které bylo oznámeno 13. června, společnost vydělala přibližně 3,2 miliardy dolarů, tj. 1,16 dolaru na akcii, při tržbách 11,8 miliardy dolarů. Zároveň oznámila zvýšení dividendy o 19 % na 32 centů/akcii.

Zdroj: Getty Images

Akcie ORCL: Hodnotová akcie ve světě růstu

Společnost Oracle je tím nejneobvyklejším z ptáků, technologickou hodnotovou akcií.

To znamená, že přináší zisky a dividendy, ale jen malý růst. Vedení společnosti bylo nadšené, že ve fiskálním roce 2022 vzrostly tržby meziročně o 10 %, když se odečtou měnové výkyvy. V konstantních dolarech vzrostly o 5 %. Zisky byly nižší než v roce 2021, a to i přes zvýšení dividendy.

Společnost Oracle dlouhodobě ovládá trh s databázovým softwarem, za což si účtuje slušné poplatky. V průběhu roku 2000 koupila většinu svých aplikačních konkurentů. Završila to koupí společnosti Sun Microsystems a snahou učinit klíčové open source technologie proprietárními. Od uzavření transakce se Sunem na začátku roku 2010 vzrostly akcie ORCL jen o polovinu oproti průměru Nasdaqu.

Aktivní odpor společnosti Oracle vůči open source způsobil, že propásla revoluci v cloudu. Společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT) a Alphabet (NASDAQ:GOOGL), tehdy podobné velikosti, se staly cloudovými králi s bilionovými hodnotami a jejich akcie vzrostly každá o více než 700 %. To je téměř čtyřnásobek zisku, který zaznamenala společnost Oracle.

Zdroj: Pexels

Nákup společnosti Cerner

Dvě věci nyní přesouvají analytiky zpět na stranu společnosti Oracle.

První z nich je nedávný dramatický pokles technologických akcií, který nazývám „clouddammerung“. Cloudoví bohové, jejichž akciím se během boomu v minulém desetiletí dařilo nejlépe, se letos propadli nejvíce. Mohutný Amazon (NASDAQ:AMZN), který byl pro investory v době boomu desítkou, se v roce 2022 propadl o téměř 40 %, protože se zrychlila preference zisků před růstem.

Druhým důvodem je koupě společnosti Cerner, lídra v oblasti zdravotnické informatiky, společností Oracle 8. června. Společnost Oracle zaplatila za společnost Cerner, která již byla jejím zákazníkem, 28,3 miliardy dolarů v hotovosti.

Společnost Cerner má přibližně čtvrtinový podíl na trhu nemocničních záznamů, což je druhý podíl po soukromé společnosti Epic, která měla v roce 2021 téměř 40 %.

Býci doufají, že finanční síla společnosti Oracle tyto trendy zvrátí. Cenová politika společnosti Oracle však způsobila, že nadále ztrácí podíl, a to i v rámci své databázové niky.

Oracle Cloud

Společnost Oracle přišla do cloudu pozdě, ale nakonec se přidala na stranu. Společnost Oracle v roce 2021 zdvojnásobila svůj kapitálový rozpočet, ale stále vynakládá jen malý zlomek toho, co lídři v oboru.

Dohoda se společností Cerner, která se stala konečnou po skončení fiskálního roku společnosti Oracle, téměř vymazala její hotovostní zůstatek, který k 31. květnu činil 21,4 miliardy dolarů. Společnost se při koupi společnosti Cerner také zadlužila. Již před transakcí měla 72 miliard dolarů, zatímco tržní kapitalizace z 16. června činila 185 miliard dolarů.

Oracle je hodnotová akcie, a to je nyní v módě.

Uprostřed trosek medvědího trhu jsou akcie ORCL méně poškozené než akcie konkurentů. Je zisková a nová dividenda jí přináší výnos 1,84 %. Její cenový tlak na současné zákazníky se snadno rozšíří i do nemocniční niky.

Zákazníci společnosti Oracle však patří mezi opozdilce v oblasti cloudové transformace. Její plány na vybudování obřího úložiště amerických zdravotních záznamů, které má nahradit nemocniční záznamy společnosti Cerner, s nimi nepohnou. Oracle zůstává konzervativní akcií pro konzervativní investory.

Artykuł Proč je společnost Oracle nyní skutečně hodnotovou technologickou akcií? pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.