Stratégové Morgan Stanley a Goldman vidí další ztráty na akciovém trhu

Podle stratégů Morgan Stanley a Goldman Sachs Group Inc. akcie ještě plně neocenily riziko recese a mohou ještě dále klesat.

Přestože letošní propad amerických akcií je ocenil spravedlivěji, index S&P 500 musí klesnout o dalších 15-20 % na přibližně 3 000 bodů, aby trh plně odrážel rozsah ekonomického poklesu, napsali stratégové Morgan Stanley pod vedením Michaela Wilsona ve své zprávě.

„Medvědí trh neskončí, dokud nedojde k recesi nebo dokud nebude riziko recese zažehnáno,“ uvedli poté, co benchmark minulý týden uzavřel více než 20 % pod svým lednovým rekordem.

Index S&P 500 – Zdroj: Tradingview.com

Jejich názory podpořili i kolegové z Goldman Sachs Group Inc, kteří uvedli, že akcie počítají pouze s mírnou recesí, což je „vystavuje dalšímu zhoršení očekávání“.

Nálada investorů v oblasti rizikových aktiv se v posledních týdnech zhoršila, protože prudce rostoucí inflace a jestřábí postoj Federálního rezervního systému vyvolaly přízrak dlouhodobého hospodářského poklesu. Wilson, jeden z nejvýznamnějších medvědů na Wall Street, který správně předpověděl poslední výprodej trhu, uvedl, že pokud by se základním scénářem trhu stala plnohodnotná recese, mohl by index S&P 500 dosáhnout dna poblíž 2 900 bodů – což je o více než 21 % méně než při posledním uzavření.

Samostatně stratégové Goldmanu pod vedením Petera Oppenheimera uvedli, že současný medvědí trh považují za cyklický, přičemž silnější rozvahy soukromého sektoru a záporné reálné úrokové sazby tlumí systémová rizika spojená se strukturálními medvědími trhy.

Artykuł Stratégové Morgan Stanley a Goldman vidí další ztráty na akciovém trhu pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.