Vážení fanoušci akcií SOFI, pozorně sledujte, co se bude dít 24. června

Akcie SOFI se pravděpodobně budou potýkat s problémy, dokud Bílý dům nevynese verdikt o studentských půjčkách.

Společnost SoFi Technologies (NASDAQ:SOFI) má za sebou komplikovaný měsíc, který se pravděpodobně brzy nevyjasní. Přestože se jedná o jedno z nejmódnějších jmen v oblasti osobních financí, od začátku roku 2022 ztratila více než 60 % své hodnoty. Jedním z protivětrů, který tlačil akcie SOFI dolů, bylo váhání federální vlády ohledně odpouštění studentských půjček. Prezident Joe Biden sice tvrdí, že je blízko rozhodnutí, ale zatím nabídl jen málo podrobností. Očekává však, že se k tomuto tématu vyjádří do 24. června.

Akcie SOFI dnes prošly turbulencemi, ale zůstávají v zelených číslech. Minulý týden se akcie propadly v rámci výprodeje technologických akcií, ale insideři společnosti pokračovali v nákupu akcií SOFI i přes jejich neustálý pokles. Nyní však nad SoFi visí verdikt Bidenovy administrativy ohledně odpuštění dluhů ze studentských půjček. To pro investory znamená spoustu nejistoty.

Zdroj: Shutterstock

Co bude dál s akciemi SOFI

Od začátku pandemie Covid-19 v roce 2020 zavedla federální vláda několikrát moratorium na splácení studentských půjček. Zatímco tato opatření pomohla mnoha Američanům, kteří se potýkají s dluhy, pro společnost SoFi, která dlužníkům nabízí možnosti refinancování půjček, nebyla dobrá. Trend odkladu splátek půjček ze strany čerstvých absolventů znamenal méně práce pro společnosti působící v oblasti SoFi.

Současná pauza na splácení končí 31. srpna. Biden však pravděpodobně nevydá rozhodnutí, dokud se toto datum nepřiblíží. GoBankingRates uvádí, že na nedávné tiskové konferenci „Biden řekl, že on a jeho tým jsou blízko rozhodnutí, zda odpustit studentské dluhy, ačkoli neposkytl žádné další podrobnosti“. To naznačuje, že nemá k dispozici žádné zprávy o pokroku.

Bidenova administrativa má tento týden vynést verdikt ohledně navrhované federální daňové pauzy na benzín. Vzhledem k rostoucím cenám benzínu a spotřebitelským základním nákladům čelí mnoho Američanů znepokojivým ekonomickým podmínkám. Politici chápou, že je třeba jednat, aby se bojovalo proti inflačním trendům. Nedávné zvýšení sazeb Federálního rezervního systému však zatím posloužilo pouze k narušení finančních trhů. Snižování dluhu je delikátní operace.

Zatímco pozastavení daně z benzinu nebude pro akcie SOFI mnoho znamenat, po jeho přijetí se pozornost obrátí k otázce odpuštění dluhů ze studentských půjček. Zatímco Biden trvá na své podpoře alespoň částečného odpuštění, mnoho konzervativních politiků a zákonodárců je silně proti. Pro Bidenovu administrativu se tato oblast ukázala jako obtížná. Z tohoto důvodu si prezident pravděpodobně dá s vynesením verdiktu na čas. Přesto k němu bude muset dospět dříve, než v srpnu vyprší současná pauza.

Zdroj: Getty

Co to znamená

Společnost SoFi se letos potýkala s dostatečně silným protivětrem i bez nejistoty ohledně odpuštění studentských dluhů. Nyní, když je léto tady, by investoři měli pozorně sledovat další rozhodnutí týkající se splátek federálních studentských půjček. Biden plánuje tento týden vydat rozhodnutí o dalších oblastech dluhu. Z tohoto důvodu budou investoři SoFi pozorně sledovat aktuální informace o studentském dluhu.

To by mohlo vytvořit určitý krátkodobý impuls. Ale skutečnost, že Biden pravděpodobně odloží oznámení verdiktu, je v konečném důsledku pro akcie SOFI špatnou zprávou. Znamená to, že současná nejistota bude pokračovat po celý červenec a většinu srpna, což akciím ztěžuje růst. Investoři by neměli očekávat, že se akcie SOFI dočkají obratu, pokud se neobjeví neočekávaný katalyzátor.

Artykuł Vážení fanoušci akcií SOFI, pozorně sledujte, co se bude dít 24. června pochodzi z serwisu Burzovnisvet.cz – Akcie, kurzy, burza, forex, komodity, IPO, dluhopisy – zpravodajství.