Blíží se datum zveřejnění zisku za 2. čtvrtletí, měli byste koupit akcie AMD?

17. června stanovily akcie společnosti Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) nový nešťastný rekord pro rok 2022. Se svou páteční uzavírací hodnotou 81,57 USD se akcie AMD dostaly na nejnižší bod roku 2022. V roce 2022 se zatím propadly o téměř 46 % a akcie jsou na cenách, které nebyly k vidění od loňského června.

Akcie AMD se staly obětí dlouhého seznamu ekonomických obav, které v roce 2022 sužovaly trhy. Hlavními z nich jsou válka, rostoucí úrokové sazby, inflace a obavy z recese. Mnoho produktů společnosti AMD – od počítačových procesorů přes grafické karty až po vlastní čipy, které se nacházejí v herních konzolích – by mohlo pocítit dopad, pokud by udeřila recese a spotřebitelé omezili výdaje.

Kromě toho prodeje osobních počítačů, které našly nový život během pandemie práce na dálku, začaly opět klesat. Společnost AMD sice získává podíl na trhu se svými procesory Ryzen, ale vzhledem k tomu, že se tento trh zmenšuje, ztrácí tento úspěch na lesku.

To vše nemusí být silný argument pro nákup akcií AMD.

Zdroj: Getty Images

Nejedná se však o ledajakou technologickou společnost. Akcie AMD byly v roce 2019 nejvýkonnějším indexem S&P 500 a velmi dobré výsledky předváděly i v dalších dvou letech. Při takto nízké ceně je zde velký prostor pro návrat zisků na úroveň roku 2021. Další potenciální katalyzátor, který by mohl nastartovat oživení, se objeví již za měsíc, kdy společnost oznámí výsledky za druhé čtvrtletí (Q2). Pokud by se vašemu portfoliu hodily akcie s vysokým růstem, akcie AMD je za tuto cenu vhodné koupit – za předpokladu, že hledáte dlouhodobě.

Den analytiků společnosti AMD ukázal plán dalšího růstu

Jak víme, že společnost Advanced Micro Devices má předpoklady k dalšímu růstu? Není neobvyklé, že společnost několik let dosahuje působivých čísel a pak ztratí dynamiku, když se dostane do pasti vyčkávání.

Nemám důvod se domnívat, že by společnost AMD hodlala usnout na vavřínech. Společnost nedávno uspořádala výroční den finančních analytiků, aby to zdůraznila.

Tam AMD:

„[…] nastínila svou strategii, která má zajistit další fázi růstu díky rozšířenému portfoliu vysoce výkonných a adaptivních počítačových produktů pro datová centra, vestavěné systémy, klienty a herní trhy.“

Společnost oznámila plány architektury nových procesorů, grafických karet a adaptivních počítačů. Společnost AMD vidí hodnotu svého oslovitelného trhu v hodnotě 300 miliard dolarů. A jak uvedl Larry Ramer, spolupracovník InvestorPlace, společnost je přesvědčena o své schopnosti dosáhnout 20% ročního nárůstu tržeb.

Zdroj: Getty Images

Vzhledem k tomu, že akcie AMD stojí polovinu toho, co stály v listopadu loňského roku, je to pádný důvod pro nákup akcií AMD.

Nepřehlížejte metaverse

Nedělejte tu chybu, že byste v případě AMD přehlíželi metaversum – zejména v oblastech, jako jsou datová centra. Již dříve jsem psal o tom, že když přijde řeč na metaverzi, málokdo se o AMD zmíní. Do centra pozornosti se dostávají spíše jiné technologické společnosti. Ale nenechte se mýlit, pokud se metaverze rozjede podle očekávání, Advanced Micro Devices bude jednou ze společností, která z toho bude mít velký prospěch.

A stejně tak i akcie AMD.

Sečteno a podtrženo: Měli byste si koupit akcie AMD?

Do roku 2022 akcie AMD po dosažení zisku rostly. Po zveřejnění výsledků za 4. čtvrtletí 2021 v únoru vystřelily akcie AMD během následujícího týdne o 14 %. Když společnost v květnu oznámila výsledky za 1. čtvrtletí 2022 – s rekordními tržbami -, byl to jednodenní 9% nárůst.

V obou případech však byly rally krátkodobé. Je pravděpodobné, že stejný vzorec se bude opakovat poté, co společnost v červenci oznámí výsledky za 2. čtvrtletí.

Ať už se tentokrát ukáže, že příjmy za 2. čtvrtletí jsou katalyzátorem rally, který se udrží, nebo ne, akcie AMD jsou za současné ceny strašně lákavé. Budete muset přečkat určitou volatilitu, protože ekonomické obavy z roku 2022 nadále hýbou trhem. Díky dlouhodobému růstovému potenciálu akcií AMD je však mnohem snazší přehlédnout jakékoli riziko potenciálního zklamání v krátkodobém horizontu.