Nakupte si balík akcií společnosti ExxonMobil po nedávném poklesu ropy

Poslední propad cen energií vás možná přiměje k obavám, zda se právě teď ponořit do akcií společnosti ExxonMobil (NYSE:XOM). Akcie XOM se již v reakci na pokles cen ropy snížily.

Může se zdát, že cena ropy má ještě prostor k poklesu, zejména s ohledem na titulky naznačující rostoucí nabídku a klesající poptávku. To zase může naznačovat, že akcie této integrované ropné společnosti čekají další poklesy. Přesto však není pevně dáno, že odtud bude klesat.

Proč? Ceny ropy zůstávají vysoko nad úrovní, kterou jsme viděli před rokem. Ve hře je stále mnoho faktorů, které by je mohly udržet na vyšší úrovni. A nejen to, jak jsem již uvedl v minulých zprávách o akciích XOM, ve hře jsou i další katalyzátory, které by jí mohly poskytnout větší rozlet. Vzhledem k tomu všemu může být tento poslední pokles příležitostí k nákupu.

Zdroj: Getty Images

Akcie XOM a ceny ropy

Jak 17. června uvedl Shrey Dua z InvestorPlace, na ceny energií a následně i na ceny energetických akcií, jako je ExxonMobil, vyvíjí tlak několik faktorů. Za prvé, s rostoucí pravděpodobností recese existuje obava, že hospodářský pokles sníží poptávku po benzinu.

Za druhé, poslední údaje z USA naznačily, že domácí produkce ropy roste. Zvýšená nabídka by samozřejmě také mohla vyvinout tlak na ceny. Než to však budete považovat za důvod, proč akcie XOM přeskočit, je tu opět mnoho věcí, které naznačují opak.

Totiž že nad změkčením domácí poptávky a zvýšenou domácí nabídkou by mohly převážit jiné faktory. Podporu cenám by mohla poskytnout zvýšená poptávka z Číny, která opouští své nedávné pandemické výluky. Na straně nabídky Mezinárodní energetická agentura (IEA) předpovídá, že nabídka bude v příštím roce zaostávat za poptávkou. I to by mohlo udržet ceny ropy na vyšší úrovni.

Současné ocenění společnosti ExxonMobil již diskontuje to, jak dlouho se ceny udrží blízko rekordních hodnot. Při dnešních cenách se obchoduje za 9,4násobek budoucích zisků. Pokud ropa zůstane na trojciferných úrovních déle, než se očekává, mohly by se akcie odrazit od nedávného propadu. To ale není vše. V delším časovém horizontu mohou k dalším ziskům přispět další katalyzátory.

Více než jen způsob, jak hrát na vysoké ceny energií

Možná si stále myslíte, že akcie XOM jsou pouze způsobem, jak získat expozici vůči cenám energií, které buď zůstanou vysoké, nebo se možná posunou výše. Existují však i další faktory, které by jí mohly v dlouhodobém horizontu pomoci k prudkému růstu. Jaké jsou tedy její další katalyzátory kromě vysokých cen energií?

No, za prvé jsou to její kroky v oblasti čisté energie. Nedávno jsem hovořil o některých projektech společnosti v oblasti čisté energie. Zejména jsem si všiml jejího dalšího posunu v oblasti technologie zachycování uhlíku. Společnost ExxonMobil předpokládá, že do roku 2050 by tento trh mohl představovat 4 biliony dolarů ročně.

Vedle toho její úsilí o inteligentní alokaci kapitálu může v příštích letech zvýšit hodnotu pro akcionáře. Konkrétně se jedná o snahu o úsporu nákladů. Vedení společnosti předpokládá, že do roku 2023 dosáhne ve srovnání s rokem 2019 roční úspory nákladů ve výši 9 miliard USD.

Kromě toho, že se zvýší její ziskovost, a tím i její ocenění, to znamená více hotovosti, kterou bude moci vrátit akcionářům. Společnost ExxonMobil by například mohla zvýšit svou již tak vysoce výnosnou dividendu (forwardový výnos 4,1 %). Rovněž má připravený plán zpětného odkupu akcií. Větší tok hotovosti jí umožní nakoupit maximální množství (v hodnotě 30 miliard USD) akcií, které jí umožňuje současný plán zpětného odkupu.

Verdikt ohledně akcií XOM

Akcie ExxonMobil získávají v mém Portfolio Graderu hodnocení „A“. Jedná se o jednu z lepších příležitostí, pokud jste příznivci cen energií. I když si nemyslíte, že by ropa mohla dosáhnout nových maxim, stále existuje důvod, proč být dlouhodobě nakloněni akciím.

Úplný návrat cen ropy zpět na úrovně z předchozího roku se nezdá být pravděpodobný. Navzdory tomu, že se hovoří o poklesu poptávky způsobeném recesí nebo o zvýšené nabídce, mohou proti tomu působit jiné faktory. Za předpokladu, že ropa zůstane na současných úrovních nebo blízko nich, jsou ve hře dva další katalyzátory.

Další posun do oblasti technologií čisté energie by mohl umožnit diverzifikaci z pozice společnosti zaměřené výhradně na fosilní paliva. Větší důraz managementu na alokaci kapitálu má také velkou šanci vést k solidním výnosům akcií.

Nepovažujte její poslední pokles za důvod k prodeji. Místo toho využijte příležitosti a nakupte akcie XOM.