Koruna dál stagnuje k euru a týden uzavřela na 24,73 Kč/EUR, k dolaru zpevnila

Kurz české měny k euru se dnes oproti předchozímu závěru nezměnil, okolo 17:00 zůstal podle serveru Patria Online na 24,73 Kč/EUR. Koruna k euru stagnuje již delší dobu a nic na tom nezměnilo ani zvýšení úrokových sazeb tuto středu. Podle analytiků je to tím, že navýšení trhy očekávaly a měly ho již zahrnuté v ceně. K dolaru koruna zpevnila o pět haléřů na 23,45 Kč/USD.

V první polovině týdne byla koruna o něco silnější, když trh spekuloval před očekávaným zvýšením úrokových sazeb. Bankovní rada Česká národní banky (ČNB) se nakonec rozhodla zvýšit klíčovou úrokovou sazbu na sedm procent, finanční trh ale čekal o něco víc.

„Důvodem pro velmi stabilní kurz koruny s největší pravděpodobností zůstává přítomnost ČNB na trhu, která svými intervencemi brání oslabování české měny,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Trhy podle analytiků nyní vyčkávají, jak se bude projevovat bankovní rada v novém složení pod vedením Aleše Michla. Nastupující guvernér centrální banky je sice odpůrcem dosavadního zvyšování sazeb, podle některých ekonomů je ale možné, že sazby bude zvyšovat i rada pod Michlovým vedením.