150 let historie trhu ukazuje, že index S&P 500 může klesnout o dalších 24 %

Pokud je posledních 150 let historie finančních trhů vodítkem, může index S&P 500 do konce roku klesnout o dalších 24 %.

To tvrdí společnost Societe Generale, která vypočítala, že v příštích šesti měsících bude muset tento index spadnout až o 40 % ze svého lednového vrcholu, aby dosáhl dna. To vychází na 2 900 bodů. Horní hranice rozpětí, které firma uvedla, předpokládá, že index se od svého vrcholu propadne zhruba o 34 % na 3 150 bodů.

Societe Generale dospěla k tomuto rozpětí na základě studia ocenění trhů po krizi počínaje rokem 1870, a to pomocí kvantitativní analýzy, na rozdíl od faktorů, jako jsou odhady zisků a ocenění.

Zdroj: Societe General

„Současné tržní ocenění jasně vystupuje jako bublina vůči obnovení ocenění z března 2020 a jeho trajektorii,“ napsali ve výzkumné zprávě kvantitativní stratégové včetně Solomona Tadesseho. „Dynamika pokrizové reálné hodnoty stále vyžaduje hlubší korekci, aby se současné ceny dostaly do souladu s resetem ukotvení fundamentální reálné hodnoty.“

Firma vypočítala hodnotu 3 020 jako reálnou hodnotu pro index S&P 500, což je v souladu s historickou trendovou linií ocenění trhu po krizi. Index ve čtvrtek posílil o zhruba 1 % na 3 796 bodů poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell ve výpovědi ve Sněmovně reprezentantů prohlásil, že jeho závazek snížit růst cen je „bezpodmínečný“. Index S&P 500 se v letošním roce propadl o zhruba 20 % v souvislosti s narůstajícími obavami z recese, protože Fed zvýšil náklady na půjčky v rámci boje proti inflaci.

Aby bylo jasno, ne všichni jsou tak medvědí. John Stoltzfus, hlavní investiční stratég společnosti Oppenheimer & Co., v úterý uvedl, že se drží lednové prognózy, podle níž benchmark zakončí rok na úrovni 5 330 bodů – což je o 40 % více než čtvrteční závěrečná hodnota.