Musk popisuje továrny Tesly jako „pece na peníze“, měli byste si koupit akcie?

Pokud tyto gigafactory spalují peníze – a pálí akcie TSLA – nebudou dlouho.

Akcionáři společnosti Tesla (NASDAQ:TSLA) jsou nuceni žít s generálním ředitelem, který je pravděpodobně nejrozporuplnější osobností v technologickém průmyslu. To má velké výhody – za velkou část pokroku společnosti Tesla v uplynulém desetiletí vděčí generální ředitel Elon Musk především své vůli, odhodlání a troše showmanství. To bylo velkou výhrou i pro akcie TSLA.

Tato převratná síla může mít i svou odvrácenou stranu. Těch se v poslední době ukázalo dost, včetně nedávného komentáře, že se cítí „super špatně“ ohledně ekonomiky. Musk je v tom znovu, včera zveřejnil rozhovor, v němž popisuje nové giga továrny Tesla v Berlíně a Austinu jako „gigantické pece na peníze“. Zde je celá citace prostřednictvím CNBC:

Zdroj: Shutterstock

„Továrny v Berlíně i Austinu jsou teď obrovské pece na peníze. OK? Mělo by to být jako obří řev, který je zvukem hořících peněz. […] Berlín a Austin právě teď přicházejí o miliardy dolarů, protože je tam spousta výdajů a téměř žádná produkce.“

Pokud jste uvažovali o přidání akcií TSLA do svého portfolia, možná vás toto prohlášení zarazilo. A to z dobrého důvodu. Nejde však o ledajakou společnost, ale o Teslu. Pokud jste zvažovali nákup akcií TSLA s ohledem na dlouhodobý růst, důvody pro takový nákup zůstávají pádné, a to i přes miliardy dolarů, které podle Muska tyto giga továrny spálí. Tady je důvod.

Klasický příklad krátkodobých problémů

Pokud odhlédneme od citace v titulku, je nečinnost gigafactory Tesla v Berlíně a Austinu klasickou krátkodobou výzvou. Tyto továrny nejsou žádní bílí sloni. V současné době možná skutečně propalují miliardy dolarů, ale je to kvůli konkrétnímu problému – a není to nedostatek poptávky.

Problém spočívá v problémech dodavatelského řetězce. Společnost Tesla připravuje výrobu elektromobilů s novou baterií 4680. Musk zároveň tvrdí, že nástroje potřebné k výrobě vozů využívajících tradiční baterie 2170 uvízly v přístavu v Číně. Zatímco se tak děje, výroba v šanghajské gigafactory je na dva týdny pozastavena kvůli modernizaci. To není těžké rozhodnutí, vzhledem k tomu, že tam dochází k narušení kvůli výlukám Covid-19. Tesla z této situace vytěžuje maximum.

Formulace Elona Muska bude mít na akcie TSLA pravděpodobně mnohem větší dopad, než jaký bude mít skutečný dopad zpomalení výroby, zejména v krátkodobém horizontu.

zdroj: unsplash.com

Obrázek společnosti Tesla zůstává dlouhodobě přesvědčivý

Důvodem k nákupu akcií TSLA je obrovský náskok společnosti a její vedoucí postavení v odvětví elektromobilů.

V prvním čtvrtletí si Tesla udržela dominantní postavení. V USA byly v prvním čtvrtletí Model 3 a Model Y dvěma nejprodávanějšími elektromobily. Společnost držela působivý 68% podíl na trhu s elektromobily, a to i přes rostoucí počet elektromobilů prodávaných tradičními výrobci automobilů a začínajícími firmami. Tato zpráva přišla poté, co bylo oznámeno, že společnost bude v roce 2021 opět s velkým náskokem nejprodávanějším výrobcem elektromobilů na světě. Poptávka zůstává tak vysoká, že některé modely Tesla jsou nyní v USA vyprodány až do roku 2023.

To vše se děje na trhu s elektromobily, který se začal dostávat do fáze rychlého růstu a bude nadále nabírat na síle s tím, jak se bude rozšiřovat dobíjecí infrastruktura a ceny benzínu zůstanou vysoké.

Měli byste si koupit akcie TSLA?

Gigafactory společnosti Tesla jsou nyní „pecí na peníze“. Znamená to, že byste se měli akciím TSLA vyhnout? Pokud je krátkodobá volatilita mimo vaši komfortní zónu, možná byste měli zůstat chvíli stranou. Nicméně akcie TSLA mají v Portfolio Grader hodnocení „A“ a Tesla je společnost se zářivou budoucností.

Pokud chcete do svého portfolia přidat dlouhodobě rostoucí akcii, je nyní ten správný čas na nákup akcií Tesla. Zejména při jejím 40% zlevnění oproti začátku roku.