Tento 33letý muž už není „dogecoinovým milionářem“ – ale stále nakupuje poklesy

Hlavní kryptoměny podle tržní hodnoty, včetně bitcoinu a etheru, se na začátku týdne v rámci výprodeje propadali. Patří mezi ně i kryptoměna inspirovaná memy dogecoin, která se od svého květnového historického maxima ve výši téměř 74 centů propadla o zhruba 77 %.

Investor Glauber Contessoto, jehož držba dogecoinu dříve přesáhla hodnotu 1 milionu dolarů, si však starosti nedělá.

„Stačí se jen uskromnit a uklidnit se,“ řekl 33letý Contessoto televizi CNBC Make It. Ačkoli není finančním expertem, je optimistický a domnívá se, že dogecoin již dosáhl dna. Mince se v úterý ráno dostala na 16 centů a poté se posunula na 17 centů.

Contessoto uvedl, že mezi svými úsporami a vypůjčenými prostředky investoval do dogecoinu 5. února, kdy jeho cena byla přibližně 4,5 centu, přes 250 000 dolarů. Přibližně o dva měsíce později, 15. dubna, se podle svých slov stal papírovým milionářem dogecoinu.

Od té doby Contessoto odmítá prodávat, a to i přes vzestupy a pády dogecoinu. Dokonce i v květnu, kdy hodnota jeho majetku přesáhla 2 miliony dolarů, se stále nehnul z místa. Nyní, když se dogecoin obchoduje kolem 17 centů, pokračuje v nákupech.

Zdroj: Getty Images

„Nemohu si nechat ujít dobrý obchod,“ řekl Contessoto. Minulý týden nakoupil dogecoin za více než 5 300 dolarů, když se cena pohybovala kolem 17 centů, řekl.

„Doge je můj spořicí účet,“ řekl.

V úterý kolem 14:50 EST měla jeho držba dogecoinu hodnotu 700 217,09 USD.

Finanční odborníci jsou však k dogecoinu, stejně jako k dalším kryptoměnám, velmi skeptičtí. Jejich extrémní volatilita je jedním z důvodů, proč odborníci říkají, že krypto je riziková, spekulativní investice.

Někteří varují investory, aby byli při investování zejména do dogecoinu obzvláště obezřetní, protože mu chybí vzácnost a technologický rozvoj, který má například bitcoin. Investoři by se mohli spálit, proto by měli investovat jen tolik, kolik si mohou dovolit ztratit.

Zdroj: Getty Images

„Riskujete, že přijdete téměř o všechny vložené peníze,“ uvedl již dříve pro CNBC Make It James Ledbetter, editor fintech zpravodaje FIN a spolupracovník CNBC. „Nemá žádnou vnitřní hodnotu a může se stejně snadno stát, že se jeho cena zhroutí, jako že bude nadále stoupat.“

Sám Contessoto také svým stoupencům vzkazuje, aby neinvestovali více, než by si mohli dovolit ztratit.

Nicméně Contessotův plán zůstává stejný: „Jakmile dosáhnu 10 milionů dolarů, pak si vyberu 10 %.“

„Měl jsem v hlavě herní plán, se kterým jsem do tohoto nákupu šel, a necítil bych se správně, kdybych lidem pořád říkal ‚kup a drž‘, a jakmile dosáhnu 3 milionů dolarů, vyplatil peníze a nechal všechny ostatní na holičkách,“ řekl. „Dokud nedosáhnu svého cíle, budu pokračovat v nákupu a držení.“