Kryptoměny jsou nyní stále v režimu zhroucení, vyhněte se akciím Coinbase

„Kryptoměnová zima“ se táhne i přes dlouhé horké léto a akcie společnosti Coinbase (NASDAQ:COIN) pokračují v poklesu ceny. S posledním propadem na úroveň 50 dolarů za akcii ztratily akcie COIN od ledna téměř 80 % své hodnoty.

Na první pohled se vám může zdát, že akcie jsou nyní výhodnou koupí. Mnohé však nasvědčuje tomu, že tomu tak není. Je otázkou, zda je kryptoměnový krach na pokraji dna, nebo zda bude pokračovat i v následujících měsících.

Nejen to, i kdyby se krypto zítra ocitlo na dně, není jisté, že by to pro tohoto provozovatele kryptoobchodní platformy znamenalo začátek návratu. Nejenže by mohlo trvat mnoho let, než popularita kryptoměn (a objemy obchodování) znovu dosáhnou úrovně z roku 2021. Když k tomu připočteme další obavy, ukazuje to spíše na další pokles než na zotavení této akcie.

Zdroj: Shutterstock

S tím, jak kryptoměny stále padají, padají i akcie COIN

Široký výprodej na trhu byl jistě malým faktorem pokračujícího poklesu ceny Coinbase, ale hlavním motorem byl rozsáhlý výprodej kryptoměn.

S tím, jak tento trend pokračuje, pokračuje i pokles akcií COIN. Pokles cen kryptoměn počínaje koncem roku 2021 již měl velký dopad na její fiskální výsledky. To je zřejmé z jejích posledních čtvrtletních výsledků. Během prvního čtvrtletí roku 2022 (Q1 2022) společnost vykázala 27% meziroční pokles tržeb. Co se týče hospodářského výsledku, přehoupla se ze čtvrtletního zisku 771 milionů dolarů během 1. čtvrtletí 2021 do ztráty 430 milionů dolarů v 1. čtvrtletí 2022.

Pokud to bylo během 1. čtvrtletí tak špatné, dokážete si představit, jak hrozivé budou výsledky za 2. čtvrtletí. Ceny kryptoměn se od dubna opět pořádně propadly. S jistotou to budeme vědět až po dalším reportování výsledků, nicméně existuje spousta známek toho, že se situace v Coinbase výrazně zhoršila.

Již nyní musela propustit 18 % svých zaměstnanců. Těžké ztráty z nižší úrovně příjmů možná také významně ukously z její hotovostní pozice ve výši 6,1 miliardy dolarů. Další ztráty (z hlediska výnosů a ceny jejích akcií) ji možná čekají.

Zdroj: Getty Images

Mlhavé vyhlídky společnosti COIN, i když se trh uklidní

Ať už se to vezme z jakéhokoli úhlu, situace pro akcie COIN nevypadá nadějně. Akcie by mohly i nadále klesat bez ohledu na to, co čeká trh s kryptoměnami. Opět není jasné, zda se blíží okamžik, kdy se trh s kryptoměnami dostane na „dno“.

Rostoucí úrokové sazby nadále nutí investory k přístupu „risk-off“. To je pro spekulativní aktiva, jako je krypto, špatná zpráva. Jak jsem uvedl minulý měsíc, nadšení pro tento prostor by mohlo ještě více utlumit něco jiného: zvýšená kontrola ze strany regulačních orgánů. Úplný „kryptoregulační zásah“ ze strany americké vlády by mohl ovlivnit objem obchodů a následně i příjmy společnosti Coinbase.

I kdyby se krypto brzy dostalo na dno a začalo se pohybovat výše, nemuselo by se to plně promítnout do oživení společnosti. Úroveň obchodování zaznamenaná během loňského boomu se nemusí vrátit. Obchodníci, kteří to odnesli během letošního krachu, mohou být opatrní a znovu se do toho pouštět.

To neznamená, že k dalšímu boomu nemůže dojít. Koneckonců před boomem v roce 2021 tu byl boom v roce 2017. Jde jen o to, že další boom, pokud k němu dojde, bude pravděpodobně trvat několik let, než se zformuje.

Kromě těchto nejasných vyhlídek je tu ještě něco, co pro společnost nevěstí nic dobrého.

Verdikt ohledně akcií COIN

Co dalšího by tedy mohlo ovlivnit budoucí výkonnost Coinbase, a to jak společnosti, tak i její akcie? Závod ke dnu v oblasti poplatků za kryptografické transakce. Před několika dny konkurenční burza oznámila plány nabídnout obchodování s nulovými poplatky pro několik populárních párů kryptoměn.

Vzestup obchodování s akciemi s nulovými poplatky prostřednictvím začínajících společností, jako je Robinhood (NASDAQ:HOOD), ustoupil obchodování s nulovými poplatky, které nabízejí zavedené makléřské firmy. Totéž by se mohlo začít dít i v případě kryptoměn.

Ačkoli by si Coinbase pravděpodobně našla jinou cestu, jak generovat příjmy, znamenalo by to konec poměrně vysokých poplatků, které v současnosti účtuje svým retailovým zákazníkům. I to by mohlo ovlivnit její schopnost znovu dosáhnout úrovně příjmů (7,83 miliardy USD) a zisku (3,624 miliardy USD) z roku 2021.

Akcie COIN získávají v mém Portfolio Graderu hodnocení „F“. Vyhněte se jí. Je pravděpodobné, že bude nadále klesat, místo aby se začala zotavovat.