Světové růstové akcie, které překonají recesi. Kam byste se měli dívat nyní?

Stále více to vypadá, že se americká ekonomika propadne do recese. To může znít jako děsivá zpráva. Naštěstí jsme však sestavili portfolio 10 nejlepších růstových akcií, které je třeba koupit, abyste tuto přicházející recesi překonali.

Ilustrace muže se štítem a mečem bojujícího s padajícím šípem; recese

V uplynulém týdnu se ukázalo, že americká ekonomika zpomaluje a že recese je téměř nevyhnutelná. Prodeje domů padají z útesu. Aktivita ve zpracovatelském průmyslu klesla na dvouleté minimum. Aktivita ve službách klesla na pětiměsíční minimum a počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti roste. Předseda Fedu Jerome Powell navíc během svého svědectví v Kongresu tento týden uvedl, že jeho současnou hlavní prioritou je zabít inflaci. A to i za cenu, že to bude znamenat uvržení ekonomiky do recese.

Lidé, recese se blíží. Není to jisté. Ale v tuto chvíli to rozhodně vypadá velmi pravděpodobně.

Akciový trh se snaží tuto zprávu strávit. Širší trhy se trápí. Ale naše portfolio 10 nejlepších akcií v naší vlajkové výzkumné službě Innovation Investor jen tento týden vzrostlo o 10 %!

Zdroj: Pexels

Inu, vytvořili jsme portfolio růstových akcií, které podle nás nepodlehnou hospodářské recesi. Naopak, budou mít sílu ji překonat.

Jedná se o společnosti, které jsou tak fundamentálně silné, že si udrží obrovský růst tržeb a zisků navzdory zpomalující se ekonomice. Jinými slovy, budou růst, zatímco vše ostatní se bude zmenšovat.

Proto si myslíme, že toto je 10 nejlepších akcií, které je třeba koupit, abyste dosáhli pozitivních výnosů na trhu, který se potýká s problémy.

Pojďme se na ně podívat hlouběji.

Klíčová je ekonomická nezávislost

Na chvíli si připomeňme, jak se odvozuje cena akcie. Vypočítá se tak, že se vezmou základní zisky společnosti (EPS) a připojí se k nim násobek (price-to-earnings multiple).

Jinými slovy – EPS (x) P/E (=) Cena akcie.

Proto můžeme pochopit, jak recese ovlivňuje ceny akcií, když porozumíme tomu, jak ovlivňuje tyto dvě hodnoty.

Zdroj: Unsplash

Nejprve si povězme něco o zisku na akcii. Podnikový zisk na akcii má přímou souvislost s růstem HDP, jak je uvedeno níže. Když HDP roste, roste i zisk na akcii. A když HDP klesá, klesá i zisk na akcii.

Provozní zisk na akcii podle S&P

Recese jsou definovány delšími obdobími záporného růstu HDP. Proto se recese vyznačují také záporným růstem zisku na akcii.

Pokud budeme v příštích 12 měsících svědky recese, pak to znamená, že většina akcií zaznamená záporný růst zisku na akcii. To bude mít vliv na ceny jejich akcií podle výše uvedeného oceňovacího kalkulu.

Ne všechny akcie však během recese zaznamenávají záporný růst zisku na akcii.

Některé akcie jsou naopak „ekonomicky nezávislé“. To znamená, že jsou poháněny tak silnými sekulárními faktory růstu, že jejich růstové trajektorie jsou do značné míry nezávislé na stavu ekonomiky. Tyto společnosti si mohou udržet kladný růst zisku na akcii i během recese. A v důsledku toho nejsou jejich akcie negativně ovlivněny poklesem zisku na akcii.

To jsou akcie, které chcete kupovat během recese – sekulární růstové akcie, které mohou růst i v bouři.

Naše portfolio 10 nejlepších akcií k nákupu je plné pouze těchto sekulárních růstových akcií. Ve skutečnosti je jejich průměrná míra růstu tržeb vyšší než 200 %!

Jedná se o nejrychleji rostoucí společnosti na světě. A mají dobrou pozici k tomu, aby expandovaly i přes přicházející recesi.

Nižší výnosy jsou vzpruhou

Nyní si promluvme o druhé straně rovnice ocenění: násobku P/E.

Jak je vidět níže, násobek P/E akcií je nepřímo úměrný výnosům dluhopisů – konkrétně výnosům desetiletých státních dluhopisů. Obvykle platí, že čím vyšší je desetiletý výnos, tím nižší je násobek P/E. Čím nižší je desetiletý výnos, tím vyšší je násobek P/E.

Výnosy dluhopisů

Recese obvykle stahují výnosy dolů. V každé z posledních pěti recesí v USA klesl desetiletý výnos o více než 200 bazických bodů. V některých případech klesl až o 500. To je obvykle doprovázeno expanzí násobku P/E.

Za tímto účelem získávají akcie díky expanzi násobků vlastně malý protivítr z ekonomických recesí. U průměrné akcie je však rozsah expanze násobku mnohem menší než rozsah poklesu EPS. Pokles EPS proto výrazně převažuje nad expanzí násobků a akcie během recese obvykle klesají…

Ne však sekulární růstové akcie.

Připomeňme si, že např: Sekulární růstové akcie během recese nezaznamenávají pokles zisku na akcii, takže jim násobná expanze pouze pomáhá. Současně, když se výnosy během recese propadnou, mají tendenci zaznamenat masivní násobnou expanzi. Je to proto, že sekulární růstové akcie jsou aktiva s dlouhou dobou splatnosti, která jsou obzvláště citlivá na výnosy.

Jinými slovy, sekulární růstové akcie jsou nejlepšími akciemi, které lze koupit, aby posílily recesi. Mohou růst přímo v období hospodářského poklesu a ve velké míře těžit z nižších výnosů, které recesi provázejí.

A naše portfolio Top 10 akcií k nákupu představuje nejlepší sekulární růstové akcie na trhu. V důsledku toho představuje také nejlepší akcie, které dnes můžete koupit, abyste překonali recesi.

Závěrečné slovo k nadcházející recesi

Zdá se, že americká ekonomika se v příštích několika měsících dostane do recese. Ve skutečnosti se v ní již možná nacházíme.

Než začnete panikařit, uvědomte si prosím jednu věc. Během každé recese má určitá skupina akcií tendenci výrazně překonávat výkonnost. A prozíravým investorům, kteří je v době hospodářského poklesu nakupují, vydělávají spoustu peněz.

Jedná se o sekulární růstové akcie – akcie s tak silnými růstovými faktory, že mohou růst i během hospodářského poklesu.

V naší stěžejní výzkumné službě Innovation Investor vlastníme nejlepší akcie sekulárního růstu na trhu.

Není překvapením, že s rostoucími obavami z recese naše portfolio 10 nejlepších akcií v této službě tento týden vzrostlo o 10 %.

Myslíme si, že je to jen začátek jejich rozletu, i když zbytek trhu se potýká s problémy. Investoři budou stále více hledat útěchu před přicházející ekonomickou bouří. A my si myslíme, že spousta peněz najde útočiště v našich nezastavitelných sekulárních růstových akciích.