Akcie Warrena Buffetta: Co se skrývá v portfoliu Berkshire Hathaway?

Musíte sledovat akcie Warrena Buffetta, protože ačkoli se šéf společnosti Berkshire Hathaway (BRKB) drží vítězného investičního vzorce, neznamená to, že zůstane sedět na místě.

V prvním čtvrtletí roku 2022 Buffettova Berkshire zvýšila podíl ve společnosti Chevron (CVX) o 316 % a také koupila velký podíl ve společnosti Occidental Petroleum (OXY) v rámci možné sázky na to, že ceny ropy zůstanou na vysoké úrovni.

Jak Chevron, tak Occidental nyní patří mezi deset největších podílů konglomerátu podle počtu akcií. Berkshire v červnu nakoupila dalších 9,6 milionu akcií OXY, jak vyplývá ze zprávy pro regulační orgány z 22. června.

Podle posledního podání 13F z 16. května Berkshire v 1. čtvrtletí také rozšířila svůj top holding o Apple (AAPL) a zároveň poprvé nakoupila akcie Paramount Global (PARA) a HP (HPQ).

Zdroj: Bloomberg

Malá, ale rostoucí streamovací služba Paramount+ je konkurencí pro Netflix a Disney+.

Zatímco Berkshire byla v prvním čtvrtletí čistým kupcem akcií, prodala několik akcií farmaceutických společností. V 1. čtvrtletí však otevřela novou pozici ve společnosti Merck (MRK) poté, co ve 3. čtvrtletí 2021 prodala výrobce léku na rakovinu Keytruda.

V minulém čtvrtletí Berkshire udržovala některé ze svých největších a nejdéle držených pozic na stejné úrovni. Patřily mezi ně Bank of America (BAC) a Kraft Heinz (KHC), stejně jako Coca-Cola (KO) a American Express (AXP), přičemž obě posledně jmenované drží od roku 2001.

Akcie Warrena Buffetta, jako jsou Merck a Occidental Petroleum, lze někdy nalézt na seznamu 50 nejlepších růstových akcií IBD a na žebříčku IBD Leaderboard.

Nejlepší akcie Warrena Buffetta podle velikosti

Na konci března bylo těchto 10 největších akcií Warrena Buffetta podle počtu akcií:

Bank of America (BAC), 1,01 miliardy akcií.Apple (AAPL), 890,9 milionu akciíCoca-Cola (KO), 400 milionů akciíKraft Heinz (KHC), 325,6 milionu akciíOccidental Petroleum (OXY), 226,1 milionu akciíChevron (CVX), 159,2 milionu akciíAmerican Express (AXP), 151,6 milionu akciíU.S. Bancorp (USB), 126,4 milionu akciíHP (HPQ), 121 milionů akciíNu Holdings (NU), 107,1 milionu akciíInvestiční strategie Berkshire Hathaway

Buffett je známý jako investor typu „kup a drž“, který si drží akcie po celá léta nebo i desetiletí. V poslední době však dochází k velkému obratu.

V roce 2021 Berkshire Hathaway opustila akcie společností Biogen (BIIB), Merck (MRK), Teva Pharmaceuticals (TEVA) a odštěpeného podniku Merck Organon (OGN), a to nedlouho poté, co v těchto farmaceutických společnostech nakoupila podíly. V prvním čtvrtletí roku 2022 se zbavila společností AbbVie (ABBV) a Bristol Myers Squibb (BMY) poté, co je poprvé koupila ve třetím čtvrtletí roku 2020.

Zdroj: Getty Images

V roce 2020 Berkshire koupila a poté rychle prodala společnosti Pfizer (PFE) a Barrick Gold (GOLD). Rovněž se zbavila společnosti Costco (COST), jakož i všech svých akcií leteckých společností v souvislosti se zasažením celosvětové letecké dopravy koronavirem.

To přišlo poté, co se Berkshire v roce 2019 zbavila výrobce sádrokartonových desek USG (USG), v roce 2018 IBM (IBM) a v roce 2017 General Electric (GE).