Investoři „apatičtí“ vůči bankám, změní svůj postoj ve druhé polovině roku

Gerard Cassidy, hlavní bankovní analytik RBC Capital Markets předpovídá, že býčí nálada se vrátí díky silnému růstu výnosů a optimismu kolem úvěrů.

„Je skutečně vidět, že se lidé vracejí k akciím bank. Jsou podhodnocené,“ řekl v pořadu CNBC Fast Money šéf americké bankovní akciové strategie. „Na těchto úrovních ocenění je odtud omezený pokles. Myslím si však, že až si lidé uvědomí, že banky prostě nebudou mít takové problémy s úvěry jako v letech 08-09, bude to skutečný bod, kdy se budou tyto banky stávat vlastníky.“

Cassidy, jeden z nejlépe hodnocených analytiků časopisu Institutional Investor, předložil svou nejnovější prognózu poté, co Federální rezervní systém zveřejnil výsledky svých nejnovějších zátěžových testů. Výsledky určily, že všech 34 bank má dostatek kapitálu na pokrytí prudkého poklesu.

Zdroj: Getty Images

„Výsledky dopadly docela dobře,“ řekl. „Jedním z hlavních rizik, které dnes slyšíme od investorů, je, že se obávají vyšších úvěrových ztrát.“

Finanční společnosti byly pod tlakem. Do konce prvního pololetí zbývá pouhý týden a bankovní sektor v rámci indexu S&P 500 odepsal 17 %. Cassidy naznačuje, že tato skupina je neprávem penalizována za nervozitu z recese.

„Tento [zátěžový] test nám ukazuje, že na rozdíl od let 2008 a 2009, kdy 18 z 20 největších bank snížilo nebo zrušilo dividendy, se to tentokrát nestane,“ řekl Cassidy. „Tyto banky jsou dobře kapitalizované. Dividendy budou v bezpečí i v době hospodářského poklesu.“

„Úžasná čísla“
Cassidy spekuluje, že rostoucí úrokové sazby připraví půdu pro „úžasná čísla“ počínaje třetím čtvrtletím. Jako hlavního příjemce vyzdvihuje Bank of America.

„Předpovídáme, že Bank of America by mohla mít v letošním roce 15 až 20 % nárůst příjmů z čistých úrokových výnosů díky růstu sazeb,“ řekl Cassidy, který má na akcie nákupní rating.

Zdroj: Unsplash

Očekává, že i banky, které se potýkají s problémy, včetně Deutsche Bank a Credit Suisse, dosáhnou v letošním roce lepších hospodářských výsledků. I v případě finančního šoku by podle Cassidyho měly být schopny ho ustát a vyjít ze situace se zdravým kapitálem.

„Skutečné riziko je mimo bankovní systém,“ řekl Cassidy „Jakmile si lidé uvědomí, že úvěry nejsou tak špatné a růst výnosů je skutečně silný, změní to sentiment, doufejme, že v druhé polovině druhé poloviny tohoto roku.“

Finanční tituly podle indexu S&P minulý týden vzrostly o 5 %.