Airbnb je stroj na peníze, takže si nedělejte starosti s klesající cenou akcií

V květnu se společnost Airbnb (NASDAQ:ABNB) rozhodla ukončit své podnikání v Číně. Stáhla všechny své čínské nabídky. Tento krok akciím ABNB příliš neublížil. Od té doby se pohybovaly do strany.

Společnost se rozhodla zaměřit své úsilí v Číně na výjezdní cesty čínských obyvatel, kteří se chtějí ubytovat v krátkodobých pronájmech Airbnb v jiných částech světa. Poté, co se Airbnb v roce 2020 potýkala se smrtí kvůli ztrátě 80 % svého podnikání během dvou měsíců, se generální ředitel Brian Chesky více zajímá o ziskový růst.

Odolnost, kterou prokázal během pandemie, urychlila jeho učení. Cesta k ziskovosti je téměř tady. Airbnb nadále šlape na plyn, akcie ABNB budiž zatraceny.

Je to dlouhodobý nákup. Tady je důvod.

Zdroj: Shutterstock

Akcie ABNB a volný peněžní tok

Skift na začátku června informoval o některých úvahách generálních ředitelů cestovního ruchu o jejich kriticích. V případě Briana Cheskyho šlo o obhajobu cesty Airbnb k ziskovosti, konkrétně toho, co dělá pro generování volného peněžního toku, zlatého standardu finančních ukazatelů.

„Jsme štíhlí, máme 6 000 zaměstnanců,“ cituje Cheskyho Skift. „V prvním čtvrtletí jsme byli z hlediska volného peněžního toku velmi, velmi ziskoví. Cítíme se opravdu dobře.“

Jak Chesky navázal, společnost byla přebudována od základů. Během pandemie musela učinit těžká rozhodnutí, včetně propuštění 25 % zaměstnanců. I když jste předtím propustili mnoho lidí, není to něco, na co byste si někdy zvykli. Zdaleka to není snadné.

Ale společnost to posílilo.

Ve 4. čtvrtletí 2020, prvním jako veřejná společnost, činil její volný peněžní tok -147 milionů dolarů. Za celý rok 2020 to bylo -667 milionů dolarů. Ve 4. čtvrtletí 2021 a za celý rok 2021 činil volný peněžní tok Airbnb 376 milionů dolarů, respektive 2,2 miliardy dolarů. V prvním čtvrtletí roku 2022 činil její volný peněžní tok 1,2 miliardy dolarů, což je o 215 % lepší výsledek než v předchozím čtvrtletí a o 94 % lepší výsledek než v prvním čtvrtletí roku 2021.

Podle jednoho z nejdůležitějších finančních měřítek, kterým se můžete řídit, Airbnb zabíjí.

I podle standardů GAAP se podnikání daří

V 1. čtvrtletí 2022 společnost Airbnb na své činnosti prodělala 5,1 milionu dolarů. Ve stejném čtvrtletí o rok dříve činila její provozní ztráta 446,9 milionu dolarů. Stále si myslíte, že se její podnikání nezlepšuje?

Zdroj: Pexels

Její úrokové náklady za 12 měsíců od 1. dubna 2021 do 31. března 2022 klesly o více než 441 milionů dolarů. Dokonce i její odměny na základě akcií byly v 1. čtvrtletí 2022 nižší – 195 milionů dolarů oproti 229 milionům dolarů o rok dříve.

Nyní si vezměte její výdaje v prvním čtvrtletí. Její náklady na výnosy činily 362,6 milionu USD, tj. 24 % výnosů, což je o téměř 500 bazických bodů méně než před rokem. V dolní části výkazu zisku a ztráty představují všechny hlavní náklady nižší procento příjmů než o rok dříve.

Tomu říkám pokrok.

Podívali jste se na její klíčové ukazatele v tomto čtvrtletí?

V prvním čtvrtletí dosáhla 102,1 milionu rezervovaných nocí a zážitků, což je o 59 % více než loni, a co je důležitější, její první čtvrtletí přesáhlo 100 milionů. Její hrubá hodnota rezervací během čtvrtletí činila 17,2 miliardy dolarů, což je o 73 % více než v prvním čtvrtletí 2019, tedy před pandemií.

Překvapivý není ani počet rezervací na 28 a více dní. V 1. čtvrtletí 2022 to byla nejrychleji rostoucí kategorie společnosti podle délky zájezdu ve srovnání s rokem 2019. Jejich velikost se oproti roku 2019 zdvojnásobila.

Lidé nadále cestují za prací a kombinují tak příjemné s užitečným. Je to výhra pro všechny.

Akcie ABNB jsou strojem na peněžní toky

Je mi jedno, jak špatně na tom trhy právě jsou, nechápu, jak nemůžete být nadšeni z hotovostní pozice Airbnb na konci prvního čtvrtletí. Například strana 22 dopisu akcionářům za 1. čtvrtletí 2022 poukazuje na to, že její nezasloužené poplatky – poplatky za služby účtované před přihlášením – činily 1,75 miliardy USD, což je přibližně o 800 milionů USD více než v 1. čtvrtletí 2021 a o 844 milionů USD více než ve 4. čtvrtletí 2021.

Je plná hotovosti, zatímco dlouhodobý dluh společnosti Airbnb činí 1,98 miliardy dolarů, tedy pouhá 3 % její tržní kapitalizace. Jedná se o dokonalý obchodní model s nízkými aktivy. Je to stroj na peněžní toky.

Z 37 analytiků, kteří se zabývají akciemi ABNB, jich 34 hodnotí akcie jako „držet“ nebo lépe, s mediánem cílové ceny 185 USD, což je o 83 % více než současná cena akcií.

Pokud chcete růstovou akcii, která bude v budoucnu vydělávat hodně peněz, Airbnb je jednou z vašich nejlepších možností. Dobré časy právě začínají.