Euro zůstává stabilní před údaji o inflaci a projevem Lagardeové

Euro si v úterý udrželo své nedávné zisky před údaji o evropské inflaci, které se tento týden očekávají, a před projevem šéfky centrální banky Christine Lagardeové, zatímco růst cen ropy podpořil komoditní měny.

Euro přes noc vzrostlo o 0,28 % a v jednu chvíli se vyhouplo nad svůj 50denní klouzavý průměr. Naposledy se nacházelo na úrovni 1,0574 USD.

Dolar si přes noc udržel mírné zisky na ostatních měnách a v asijské seanci se obchodoval za 135,33 jenu a 0,693 dolaru za australský dolar.

Ve středu budou zveřejněny údaje o německé inflaci, ve čtvrtek údaje z Francie a v pátek údaje z eurozóny. Prezidentka Evropské centrální banky Lagardeová má rovněž v úterý v 10:00 vystoupit na fóru ECB v portugalské Sintře.

„Tento soubor údajů o inflaci bude mít významný vliv na budoucí směrování měnové politiky ECB, zejména na trajektorii… jejího cyklu zvyšování úrokových sazeb, který by měl začít v červenci,“ uvedl analytik CMC Kelvin Wong.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Očekávání zvýšení úrokových sazeb vedou euro k pevnému obchodování vůči jenu a naposledy nakoupilo za 143,1 jenu v blízkosti sedmiletého maxima z minulého týdne na úrovni 144,24 jenu. Impuls má také libra a tento měsíc si připsala 1,2 % na 86,18 pence.

Slabé místo má vůči švýcarskému franku, který po překvapivém zvýšení sazeb Švýcarskou národní bankou na začátku června raketově vzrostl a testuje paritu vůči společné měně.

Jinde pomohl třetí den zisků ropy v řadě kanadskému dolaru dosáhnout hodnoty 1,2858 C$ vůči jeho americkému ekvivalentu, což je nejvyšší hodnota za posledních čtrnáct dní. Podporu poskytla také norské koruně na úrovni 9,79 za dolar, která se nacházela jen kousek od dvoutýdenního maxima dosaženého přes noc.

Ostatní pohyby byly skromné, protože obchodníci se snaží orientovat mezi úlevou, že známky slabosti nedávných globálních ekonomických údajů mohou zmírnit zvyšování sazeb, a obavami, že by to mohla být předzvěst nástupu obtížného období stagflace.

Americký dolarový index dosáhl tento měsíc dvacetiletého maxima 105,79 a naposledy byl stabilně na úrovni 103,93.

EUR/GBP – Zdroj: Autochartist

Australský a novozélandský dolar citlivé na riziko zůstaly v minulém týdnu při odrazu akciových trhů pozadu. Kurz kiwi byl v úterý stabilní na úrovni 0,6295 USD.

„Dolar pravděpodobně klesne až ve chvíli, kdy se globální ekonomika vydá na cestu udržitelnějšího růstu… Trhy jsou zaměřeny na budoucnost, ale vše, co dnes vidíme před sebou, je nebezpečí.“