Ford: Boom prodejů elektromobilů nestačí na boj se systémovým protivětrem

Akcie společnosti Ford Motor Company (NYSE:F) se od přelomu roku propadly přibližně o 42 %. Ačkoli mnohé může nedávná kapitulace akcií F překvapit, má zcela oprávněný důvod a obávám se, že se situace v dohledné době nezlepší.

Všiml jsem si, že mnozí analytici jsou vůči akciím F býčí v souvislosti s jejich propracovanou expanzí v oblasti elektromobilů (EV). Ústřední argument je však poněkud scestný vzhledem k nákladovému kompromisu. Navíc je zde třeba brát v úvahu krátkodobé zjišťování cen, protože nemá smysl investovat do vyspělého aktiva předtím, než se dostane do výrazného cyklického poklesu. Kromě toho se akcie F nacházejí na špatné technické úrovni, což naznačuje, že další pokles je na spadnutí.

Pojďme se ponořit do podrobností trochu hlouběji.

Zdroj: ford

Klíčové poznámky k akciím F

Společnost Ford zveřejnila na začátku měsíce neuspokojivou zprávu o květnových prodejích v USA. Zpráva odhalila celkový meziroční pokles prodejů o 4,5 % a pokles maloobchodních prodejů o 5,7 %. Zpráva o výsledcích společnosti Ford za první čtvrtletí navíc ukazuje, že její celkové velkoobchodní dodávky se oproti loňskému roku snížily o 9 %, což vyjadřuje zpomalení globální spotřeby.

Přestože prodeje tradičních vozů Ford poklesly, prodeje elektromobilů nadále nabírají na obrátkách a meziroční nárůst nejvyššího příjmu dosáhl 2,22násobku. Přestože segment elektromobilů Ford vzkvétá, je třeba vzít v úvahu, že stále tvoří jen nepatrnou část skladby příjmů firmy. Například pouze 4,05 % příjmů Fordu v USA pochází z elektrických vozidel.

Plně chápu, že pokud jde o finanční trhy a obchodní model společnosti Ford, musíme se všichni dívat dopředu. Nicméně přechod Fordu na elektromobily bude drahý, protože plánovaná investice činí přibližně 30 miliard dolarů, což pravděpodobně nepokryje ani velkou část potřebných restrukturalizačních nákladů. Navíc s tím, jak bude oblast elektromobilů dozrávat, se růst prodejů Fordu přirozeně zpomalí, protože na trh vstoupí noví účastníci.

A konečně, Ford je cyklická akcie, protože prodává financované zboží dlouhodobé spotřeby. S pokračujícím poklesem ekonomiky budeme pravděpodobně svědky poklesu finančních výsledků akcií F a jejich akcií.

Zdroj: FourFour na Unsplash

Klíčové ukazatele a systémové riziko

Ford se skutečně snaží objevit efektivitu, protože přetížení globálního dodavatelského řetězce přetrvává. Hrubá zisková marže společnosti je na úrovni pouhých 11,36 %, což znamená, že nedisponuje úsporami z rozsahu. Také návratnost investovaného kapitálu Fordu ve výši 4,08 % a poměr dluhu k vlastnímu kapitálu 3,05x naznačují, že firma může mít problémy s kapitálovou strukturou, což by mohlo být pro podnik velmi škodlivé, pokud by jeho prodeje začaly klesat.

Navíc očekávám, že stav uvedených ukazatelů ještě zhorší systémové riziko. Křivka naznačuje, že rostoucí úrokové sazby budou v příštích dvou letech smršťovat ekonomiku, což by mohlo přímo ovlivnit cyklické akcie, jako je Ford. Pokud budou referenční sazby následovat výnosovou křivku, budeme pravděpodobně svědky náročných dvou let pro akcie F.

Můj závěrečný názor na akcie F

Akcie Ford se dostaly do sestupné spirály. Klíčové prvky uvedené v článku spolu se skutečností, že se akcie F obchodují pod svými 10, 50, 100 a 200denními klouzavými průměry, naznačují, že se jedná o aktivum, od kterého je prozatím třeba se držet dál.