Akcie společnosti Amazon: Inovace v oblasti robotiky klíčem k rozšíření marží

Akcie giganta v oblasti elektronického obchodování Amazon (AMZN) prochází v poslední době neuvěřitelnými turbulencemi a po brutálním propadu o 42 % z vrcholu na dno se snaží najít dno.

Generální ředitel Andy Jassy má bezpochyby plné ruce práce v situaci, kdy narůstá počet makroekonomických překážek. Jassy dokázal pro růst webových služeb zázraky, ale není jasné, zda dokáže zaplnit velké boty, které po sobě zanechal Jeff Bezos. Ačkoli Jassy může mít po nedávném poklesu výkonnosti akcií Amazonu svůj podíl kritiků, tvrdím, že je to ten správný muž pro tuto práci. Investoři jsou jen příliš nervózní a špatně chápou cestu firmy vpřed.

Vzhledem k tomu, že sazby se měsíc od měsíce zvyšují, chtějí investoři vidět vyšší ziskovost, nikoli vyšší náklady. A už vůbec ne nadměrné investice při inflačních tlacích.

Zdroj: Unsplash

Pokusy o odborovou organizaci, mzdové tlaky, vyšší vstupní náklady a další faktory se v posledních čtvrtletích výrazně podepsaly na maržích společnosti Amazon. Marže společnosti Amazon byly tak nízké, že společnost v prvním čtvrtletí skutečně vykázala překvapivou čtvrtletní ztrátu ve výši 0,38 USD. K chybějícímu zisku došlo jen výjimečně. A pro někoho byl alarmující, protože první známky na maloobchodní scéně ukazují na recesi.

Inflace je skutečně bestie, která podvádí téměř každého, jak kdysi řekl Warren Buffett.

Dokáže Amazon přežít zpomalení spotřebitelského růstu?

Ačkoli by se zpomalení na straně spotřebitelů mohlo do konce roku zintenzivnit a zatížit maloobchodní tržby, zatímco marže jsou zatíženy, tvrdím, že dlouhodobá trajektorie stále vypadá dobře. Když se podíváme za mlhu bouřkových mraků, vidíme pro Amazon velmi světlé prostředí.

Společnost pokračuje v rozsáhlých investicích do růstových iniciativ a zároveň pokračuje v úsilí o zlepšení dlouhodobých marží. Nedávné inflační vlivy budou marže snižovat ještě nejméně několik dalších čtvrtletí. Jakmile se však situace začne normalizovat, Amazon by mohl být v pozici, kdy skutečně dohání ztracený čas.

Zdroj: Reuters

Mohla by dokonalá bouře v zádech následovat dokonalou bouři proti větru? Pokud mohou být větry do zad z dob COVID tak rychle nahrazeny inflačními větry do čela, tvrdím, že je pravděpodobný i návrat do příznivějšího prostředí.

Každopádně Amazon dělá spoustu věcí na úrovni jednotlivých společností správně. A z tohoto důvodu zůstávám i přes rostoucí riziko recese býkem.

Velká sázka společnosti Amazon na robotiku by se mohla vyplatit

Amazon nehodlá jen tak čekat, až zmizí makro tlaky na marže. Hodně investuje do automatizace skladů, což by mohlo firmě pomoci zvýšit dlouhodobé marže. Nepochybně nedávné snahy o odbory pravděpodobně urychlily pokrok v oblasti robotizace.

Ve vybraných skladech společnosti již synchronizovaně pracují pracovníci a roboti. S příchodem plně autonomního robota Proteus se však zdá, že Amazon je připraven posunout automatizaci skladů na další úroveň.

Zdroj: Shutterstock

Amazon sice uvádí, že to pomůže snížit riziko úrazů ve skladech, ale nelze si nepoložit otázku, zda takové autonomní inovace neslouží spíše ke zvýšení zisku.

Proteus je tak zajímavý nejen svou plnou autonomií, ale i schopností přepravovat těžké náklady. Takový skladový robot může nejen dlouhodobě zvyšovat marže, ale také zkrátit dodací lhůty pro zákazníky Prime.

Bude velmi zajímavé sledovat, kam se nejnovější technologie skladových robotů společnosti Amazon posune. Zatím se zdá, že trh tyto inovace a jejich dlouhodobý dopad na marže a růst zisků podceňuje.