Akcie společnosti Novavax jsou v nejlepší pozici pro spekulace. Jdete do toho?

Akcie společnosti Novavax (NASDAQ:NVAX) nadále vykazují známky spolehlivého růstu, protože schválení ze strany Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv je stále pravděpodobnější. Již tato skutečnost je rozumným ukazatelem, že by spekulativní investoři měli v současné době zvážit investici. Takoví investoři by se měli podívat na trh a na to, jak do něj zapadá vakcína Nuvoxavid společnosti Novavax. Zdá se, že na trhu existuje silná shoda. To by mohlo znamenat vysokou výkonnost, jakmile bude vakcína schválena Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv.

Schválení FDA

Schválení přípravku Nuvoxavid úřadem FDA se v tuto chvíli jeví jako téměř jisté. Začátkem června se poradní panel FDA pro vakcíny vyslovil pro plnou podporu této vakcíny na základě toho, že její přínosy převažují nad riziky.

Zdroj: Shutterstock

Tento panel hlasoval v poměru 21:0 pro doporučení léku, přičemž jeden člen se zdržel hlasování. To znamená, že rozhodnutí o tom, zda vakcíně Nuvoxavid udělí povolení k mimořádným opatřením, je nyní na úřadu FDA. Ale vzhledem k tomu, že úřad FDA v minulosti souhlasil s poradním panelem pro vakcíny v 78 % případů, jsou šance ve prospěch společnosti Novavax.

Pro společnost by to měla být velmi vítaná zpráva, která byla dlouho odkládána, zatímco jiné vakcíny získaly schválení a následný silný prodej.

Potenciální tržní výklenek

Jedním z nejsilnějších faktorů ve prospěch vakcíny společnosti Novavax je to, že je na rozdíl od vakcín společností Moderna (NASDAQ:MRNA) a Pfizer (NYSE:PFE)/BioNTech (NASDAQ:BNTX), které se spoléhají na messengerovou RNA (mRNA), založena na bílkovinách. V současné době je v USA k dispozici pouze vakcína od společnosti Johnson & Johnson (NYSE:JNJ), která není založena na technologii mRNA.

Naštěstí pro společnost Novavax se Dr. Peter Marks, ředitel Centra pro hodnocení biologických léčiv FDA, domnívá, že na americkém trhu existuje trh pro takovou vakcínu založenou na proteinech.

Marks a další se domnívají, že Nuvoxavid by mohl překonat váhavost Američanů, kteří se obávají technologie mRNA, protože technologie založená na proteinech se ve vakcínách používá již déle a má ověřitelné výsledky účinnosti a bezpečnosti.

]Společnost Nuvoxavid však není bez obav. Myokarditida, zánět srdečního svalu, byla pozorována u 6 příjemců ze 40 000 vzorků. Myokarditida byla pozorována také u příjemců mRNA vakcín společností Moderna a Pfizer/BioNTech.

Nicméně náznaky ukazují na možnost většího rozšíření na základě toho, že technologie je lépe přijímána, a vzhledem k tomu, že podobná míra myokarditidy byla pozorována při podávání placeba.

Zdroj: Shutterstock

Závěrečná zpráva o akciích společnosti NVAX

Není pochyb o tom, že investice do společnosti Novavax je riziková. Jedná se o jasný hazard, ale schválení FDA v USA se zdá být na spadnutí, a to samo o sobě by mělo poslat ceny výrazně vzhůru.

Představa, že by přijetí americkou veřejností mohlo být významné, je méně jistá, ale přesto možná. Faktem zůstává, že akcie NVAX mají cílovou cenu, která je o 200 % vyšší než jejich současná cena. Schválení FDA pomůže tuto mezeru zacelit.