Navzdory stále vysokému ocenění mohou být nyní akcie Roku vhodnou koupí

Je samozřejmé, že společnost Roku (NASDAQ:ROKU) se v uplynulém měsíci dostala na titulní stránky novin. Hlavně kvůli zvěstem, že ji chce koupit společnost Neftlix (NASDAQ:NFLX). Šuškanda o této skutečnosti poskytla akciím ROKU na začátku června impuls, ale volatilita trhu je od té doby srazila níže.

Otázkou nyní je, zda se vyplatí do provozovatele videostreamingu ponořit. Na jednu stranu to může dávat smysl. V úvahu připadá odkoupení společností Netflix. Nabídku by mohl podat i jiný strategický kupec. I kdyby k odkoupení nedošlo, zůstat nezávislý by se mu mohlo vyplatit také prostřednictvím partnerských dohod.

Na druhou stranu, není to tak, že by neexistovalo riziko poklesu. Pokud se neobjeví ani dohoda, ani partnerství, mohly by se akcie dále propadat kvůli několikanásobné kompresi. Přesto se může jednat o situaci, kdy pozitiva převáží nad negativy.

Zdroj: Shutterstock

Akcie ROKU a diskuse o převzetí

Vzrušení z možného obchodu s Netflixem se od začátku tohoto měsíce uklidnilo. Poté, co se objevily zvěsti o Netflixu, byly akcie Roku sraženy na nové 52týdenní minimum během širokého výprodeje na trhu 13. června.

Od té doby se však akcie ROKU vrátily zpět nahoru. Mohly by i nadále postupně stoupat, ať už k dohodě o převzetí dojde, nebo ne. Generální ředitel Anthony Wood se veřejně nevyjádřil k tomu, zda se připravuje dohoda se společností Netflix, nicméně to nevylučuje možnost, že se obě streamovací firmy nakonec spojí.

Nejen to, ale o převzetí Roku mohou mít zájem i další potenciální nabyvatelé. Jak například 10. června zmínil Luke Lango z InvestorPlace, když procházel úskalí toho, že by tato společnost mohla být cílem převzetí, zájem o její koupi mohou mít i společnosti jako AT&T (NYSE:T) a Comcast (NASDAQ:CMCSA).

Streamování videa nadále vytlačuje kabelovou televizi. Komunikační giganti se možná budou chtít pojistit a integrovat technologii a reklamní platformu Roku do svého stávajícího podnikání. Opět to však nevypadá, že by potenciální převzetí (s vysokou prémií) bylo jediným katalyzátorem pro akcie. Potenciální partnerství by také mohlo pohnout s kartami.

Zdroj: Unsplash

Další katalyzátor Roku

V poslední době se více hovoří o tom, že Roku a Netflix uzavřou partnerství v oblasti reklamy, na rozdíl od toho, že Netflix společnost přímo koupí.

To by mohlo být výhodné pro obě strany. Pro Netflix by to znamenalo bezproblémový způsob, jak začít nabízet levnější, reklamou podporovanou verzi své služby. Zároveň by mohla propagovat svou platformu na platformě Roku. To by mohlo pomoci získat nové předplatitele.

Společnosti Roku by to mohlo umožnit další zvýšení příjmů z reklamy. Díky tomu by se mohla dostat ze záporných zisků na mnohem vyšší, než předpovídali analytici. Ještě lepší je, že společnost není zcela závislá na Netflixu, pokud jde o dohodu, která mění pravidla hry.

Ve skutečnosti má nyní rozpracovanou samostatnou dohodu o partnerství se společností Walmart (NYSE:WMT). Platforma bude pro Walmart vysílat reklamy s možností nakupování. Ačkoli partnerství s Walmartem není tak zásadní změnou jako potenciální partnerství s Netflixem, přesto by mohlo této společnosti pomoci v úsilí o růst příjmů. Po zaznamenání všech těchto pozitiv je tu však jedna obava, na kterou je třeba si dát pozor.

Je to dobrá koupě, ale mějte na paměti rizika

Přestože akcie Roku klesly ze svých historických maxim o více než 80 %, zdaleka se nejedná o hodnotovou hru. Při dnešních cenách se obchoduje za 89násobek 12měsíčního zisku. Očekává se také, že v letošním roce a v roce 2023 vykáže záporné zisky.

I když má více než jednu cestu k růstu, je možné, že se žádný z jejích katalyzátorů nepodaří. Pokud nenajde jinou cestu ke konzistentní ziskovosti, může být pro akcie obtížné udržet, natož zvýšit, jejich současné ocenění.

Jak hluboko by mohly akcie klesnout? Případná recese způsobí větší zpomalení růstu, než se v současnosti očekává. To by mohlo způsobit další oslabení. Opětovné dosažení nedávného minima a dosažení nových minim nemusí být vyloučeno.

Přesto jsou v pohybu možná dva velké faktory, které mění pravidla hry. To může převážit nad případnými obavami z ocenění, což mě vede k tomu, že se přikláním k býčímu názoru na akcie ROKU.