Coinbase začíná být kreativní. Bude to stačit? Kryptoměnová burza bojuje.

Společnost Coinbase (NASDAQ:COIN) je opět v titulcích novin, dva týdny poté, co propustila 18 % svých zaměstnanců. Dvanáct dní předtím poslala novým zaměstnancům jeden z nejbrutálnějších hromadných e-mailů o personálním zabezpečení, jaký jsem kdy viděl: „Dělám si legraci! Naše zmrazení náborů má přece jen vliv na vaši nabídku práce!“. („Chief People Officer“ alespoň řekl, že dostanou odstupné.)

A ještě jednou… pozornost je na Coinbase upřena ze špatných důvodů:

Dokonce i po snížení počtu pracovních míst „se domníváme, že Coinbase bude muset provést podstatné snížení své nákladové základny, aby zastavila výsledné vypalování hotovosti, protože maloobchodní obchodní aktivita vysychá,“ napsal Will Nance, viceprezident a vedoucí analytik pro platby a digitální aktiva ve společnosti Goldman Sachs, ve své pondělní výzkumné zprávě, v níž snížil rating akcií COIN.

Změnit svůj verdikt z „Neutral“ na „Sell“ poté, co akcie již klesly o -75 %… za tři měsíce, je poněkud bohaté! Pokud jste v akciích COIN nechtěli nutně pokračovat, byl by Super Bowl vhodnější dobou pro vyplacení peněz. (Nebo na Den díkůvzdání.)

Přesto stojí za to podívat se na základní údaje… co se změnilo za pouhých šest týdnů od poslední zprávy o výsledcích společnosti Coinbase… a co to může obecně vypovídat o „stavu Unie“ v novém digitálním světě.

Zdroj: Shutterstock

Finance a výhled společnosti Coinbase

Poslední vykazované čtvrtletí (1. čtvrtletí) nebylo ke kryptoobchodním platformám, jako je Coinbase, přívětivé. Na jedné straně aktiva na platformě meziročně vzrostla o +15 %, zatímco počet ověřených uživatelů se meziročně zvýšil o +81 %. Na druhou stranu tito uživatelé poskytovali v průměru sotva polovinu příjmů z transakcí, které měli v roce 2021.

Celkově tedy Coinbase vykázala příjmy, které meziročně poklesly o -27 %, a EBITDA, která se propadla o -98 %!

Když se nyní podíváme na celkové údaje za rok 2022, je srovnání ještě těžší. Coinbase se z čistých příjmů ve výši 1,1 miliardy USD v roce 2020 dostala na 7,3 miliardy USD v roce 2021! Analytici Goldmanu očekávají v roce 2022 2,9 miliardy dolarů, což je pokles o 60 %.

Své si řekla i Moody’s, globální ratingová agentura. S v podstatě stejným odůvodněním jako Goldman snížila Moody’s na své ratingové stupnici firemní dluh Coinbase z „Ba2“ na „Ba3“. Oba tyto dluhopisy spadají do kategorie „neinvestičního stupně“… nebo, jak se jim často přezdívá, „junk bonds“.

Pro srovnání, společnost Interactive Brokers (NASDAQ:IBKR) má od společnosti S&P Global k 16. červnu rating investičního stupně (A-). A i když Interactive Brokers zaznamenala v 1. čtvrtletí podobný pokles tržeb, a to o -27 %… Její EBITDA, která meziročně poklesla o -37 %, nevyschla zdaleka tak jako u Coinbase.

Zdroj: Reuters

Interactive Brokers „úspěšně proplouvá trendem ‚nulových provizí‘, který zasáhl odvětví počínaje listopadem 2019,“ píše S&P:

„Na rozdíl od svých konkurentů nabízí IBG zákazníkům jak svou tradiční cenovou variantu s nízkými poplatky, tak i variantu s nulovými poplatky, která zahrnuje opatření zvyšující výnosy (například vyšší sazby u úvěrů s marží), aby kompenzovala snížení poplatků.“

Coinbase si mezitím účtuje až 4 %! A IBKR, „jakožto blue-chip, diverzifikovaný, dlouholetý broker s vysoce kvalitními klienty“, je stále schopen obchodovat za mnohem vyšší ocenění i na tomto medvědím trhu, jak uvádí Seeking Alpha. Příjmy společnosti Interactive Brokers zdaleka neklesly o -60 %, ale podle prognóz letos vzrostou o +12 %.

Coinbase nyní začíná být kreativní

Pokud uživatelé nemají v poslední době takový zájem o běžné obchody… Co takhle nějaké deriváty? Koneckonců – jsou v módě:

Jak zjistila Carnegie Mellon University v roce 2021, krypto deriváty mají pětkrát větší objem obchodů než běžný „spotový“ trh s kryptoměnami. „V rušný den se s těmito deriváty zobchoduje přes 100 miliard dolarů, což konkuruje dennímu objemu obchodů na newyorské burze.“

Tento měsíc tedy Coinbase uvádí na trh své první deriváty: „Nano Bitcoin Futures“.

Zdroj: Unsplash

Deriváty jsou něčím, na čem Coinbase pracuje přinejmenším od ledna. „Při velikosti 1/100 bitcoinu,“ píše Coinbase, její kontrakt Nano Bitcoin Futures „vyžaduje méně počátečního kapitálu než tradiční futures produkty a vytváří skutečnou příležitost pro významné rozšíření maloobchodní účasti na amerických regulovaných trzích s kryptofutures“.

Například „věčné futures“ na bitcoin u FTX (FTT-USD) stále stojí 20 000 USD. A pro konkurenty, jako je Coinbase, musí být povzbudivé, že se jejich objem obchodů drží na medvědím trhu v porovnání s býčím trhem v roce 2021 celkem stabilně.

Coinbase se také pokusí vyřešit svůj problém s poplatky… tím, že uzavře Coinbase Pro.

Víte, pokud jste přecházeli mezi Pro a běžnými poplatky, pravděpodobně jste platili mnohem nižší poplatky. (Pokud jste to věděli!) Nyní „bude v běžné aplikaci Coinbase zavedena náhradní funkce nazvaná Advance Trade… [se] stejnými poplatky na základě objemu jako u Pro,“ uvádí CoinMarketCap.

Bohužel analytik Goldman, který právě prohlásil COIN za „Sell“, není velkým fanouškem „poplatkové komprese“, kterou by tento krok mohl způsobit. Pravděpodobně proto, že Coinbase už takhle bojuje o udržení kladného zisku EBITDA – a to i při meziročním nárůstu počtu uživatelů v 1. čtvrtletí o 81 %.

Coinbase má však větší problém

Existuje jeden nepřítel, proti kterému obchodní platformy nemohou příliš bojovat – a jeho jméno v poslední době slýcháte často: Inflace.

V podstatě se dá říci, že maloobchodníci musí snižovat ceny, aby lidi dostali zpět do svých obchodů… Ale ceny bydlení jsou stále zvýšené. A náklady na nájemné se stále vymykají kontrole!

Jsme ve světě, kde „58 % Američanů žije po skokovém zvýšení inflace od výplaty k výplatě – včetně 30 % těch, kteří vydělávají 250 000 dolarů a více,“ uvedla v pondělí CNBC.

Takže… kolik Američanů bude obchodovat s těmito méně výkonnými výplatami v kryptoaplikaci?

Coinbase je nyní často vnímána spíše jako institucionální platforma než například Binance (BNB-USD). A jistě, většina aktiv na platformě je institucionální; stejně tak objem obchodů…

Ale když se podíváte na Transaction Revenue, zjistíte, že 95 % toho, co Coinbase v 1. čtvrtletí vydělala, pocházelo z retailového segmentu. Příjmy z transakcí zase tvořily 87 % jejího podnikání, a to celkově.

(A opět, funkce Advance Trade společnosti Coinbase by mohla znamenat, že tito Retailoví obchodníci uvidí, že jejich poplatky klesnou více na úroveň toho, co platí velcí obchodníci. Doufejme, že se jim Nano Bitcoin Futures opravdu líbí).

Nyní bude inflace dříve či později poražena zpět. „Neočekáváme, že inflace bude do konce roku rudá, ani neočekáváme výsledek stagflace,“ jak píší Luke Lango a Charlie Shrem pro svou Crypto Investor Network.

S největší pravděpodobností se „BTC [bude] v příštích šesti měsících konsolidovat kolem 20 tisíc dolarů,“ uzavírají Luke a Charlie. Investoři si budou muset na úlevu prostě počkat – a tedy i Coinbase.