Obavy z inflace způsobily, že se investoři hledající bezpečí uchýlili k dolaru

Euro se ve čtvrtek snažilo znovu získat pevnou půdu pod nohama poté, co se přes noc propadlo vůči oživujícímu americkému dolaru, který těžil z poptávky po bezpečném přístavu kvůli obnoveným obavám z vyšších sazeb a globální recese.

Společná měna se pohybovala na úrovni 1,0453 USD, tedy o 0,13 % výše, poté co den předtím vůči dolaru ztratila 0,75 %. Zdálo se, že je nastavena na měsíční pokles o 2,7 % a čtvrtletní ztrátu 5,5 %.

Na počátku čtvrteční asijské seance také klesla na čerstvé 7,5leté minimum vůči švýcarskému franku na 0,9963 franku, přičemž alpská měna byla dalším příjemcem toků bezpečného přístavu.

Christopher Wong, hlavní devizový stratég banky Maybank, přičítá pokles eura vůči dolaru odklonu trhu od rizikovějších aktiv poté, co „centrální bankéři varovali před přetrvávající inflací a před tím, že se budou prioritně věnovat boji (proti ní), což mělo za následek široké dolarové oživení během noci“.

Soustavný a agresivní globální přechod k přísnější politice v posledních měsících podnítil obavy z recese a otřásl finančními trhy.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Ve středečním projevu na výroční konferenci Evropské centrální banky v portugalské Sintře předseda amerického Federálního rezervního systému Jerome Powell uvedl, že je důležité snížit inflaci, i kdyby to znamenalo ekonomické potíže, a podobně se vyjádřila i prezidentka ECB Christine Lagardeová.

Nižší údaje o německé inflaci také krátce zatížily euro, uvedl Ray Attrill vedoucí oddělení FX strategie v National Australia Bank (OTC:NABZY), než si „trh uvědomil, že tam byly nějaké zvláštní faktory, nebylo to skutečné překvapení směrem dolů“.

„Větší obavy vzbuzuje to, co se stane s dodávkami energií v eurozóně, když se blížíme k zimě…. Co se týče eura, jsme poměrně opatrní,“ dodal Attrill.

Dolar zůstal vůči ostatním hlavním měnám na předních pozicích, šterlink se zastavil na 1,2132 USD, přičemž ztráty v tomto týdnu mu zajistily 3,7% měsíční pokles, zatímco australský dolar se potýkal s problémy na 0,6895 USD.

Dolar přes noc také dosáhl čerstvého 24letého maxima 137 jenů, protože rozdíl mezi jestřábím Fedem a holubičí Bank of Japan nadále silně zatěžuje jen, který se naposledy obchodoval za 136,51 jenu.

USD/JPY – Zdroj: Autochartist

BOJ je schopna držet úrokové sazby na nízké úrovni, protože japonská inflace je podle světových měřítek stále nízká, ačkoli i malý růst cen způsobuje centrální bance problém s posíláním zpráv.

Za tři měsíce do konce června dolar vůči jenu vzrostl o 12 %, což je jeho největší čtvrtletní zisk od konce roku 2016.