2 klíčové důvody, proč se Bitcoin tento týden propadl pod 19 000 dolarů

Krach kryptoměn zasáhl Bitcoin (BTC) obzvlášť tvrdě a způsobil mu nejhorší výkonnost v první polovině roku od jeho vzniku v roce 2009 – v roce 2022 zatím ztratil 59 %. Během uplynulého 24hodinového úseku se první a nejcennější kryptoměna podle CoinMarketCap potácela až na úrovni 18 729 dolarů, čímž se dostala hluboko pod psychologický cenový bod 20 000 dolarů. To se bitcoinu letos podařilo zatím jen jednou. Ačkoli pro pokles ceny bitcoinu jistě existuje několik makroekonomických důvodů, nelze ignorovat dva klíčové downwardové faktory.

Nedávné zamítnutí žádosti o další spotové ETF na bitcoiny ze strany SEC

Před dvěma dny Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) oficiálně oznámila, že neschválí žádost společnosti Grayscale, která se zabývá investováním do kryptoměn, o vytvoření spotového burzovně obchodovaného fondu (ETF) v USA.V současné době je americkým investorům k dispozici několik ETF pro bitcoin založených na futures – ale ne spotový ETF.

Zdroj: Getty Images

Bitcoinový spotový ETF by investorům umožnil přímý přístup k nákupu kryptoměny na „spotovém“ trhu za cenu v reálném čase. ETF založené na futures umožňuje investovat do Bitcoinu nepřímo pomocí kontraktů na nákup nebo prodej BTC k předem stanovenému budoucímu datu. Jak ETF založený na futures, tak spotový ETF poskytují výhody investiční diverzity podílového fondu s obchodní flexibilitou akcií.

Nedávný průzkum ukázal, že navzdory poklesu 72 % finančních poradců touží po Bitcoin spot ETF a pravděpodobně by do tohoto typu finančního nástroje investovali aktiva svých klientů, pokud by byl k dispozici.

Těžaři bitcoinů prodávají aktiva BTC, aby pokryli rostoucí výdaje

Dalším klíčovým faktorem ovlivňujícím pokles ceny BTC je skutečnost, že těžaři bitcoinů nadále aktivně prodávají na kryptoměnových burzách aktiva v hodnotě desítek milionů dolarů. Tím, že zaplavují trh s kryptoměnami novými jednotkami BTC, zvyšují nabídku, a tím snižují cenu jedné mince.

Zdroj: Getty Images

Důvodem tohoto prodejního tlaku je skutečnost, že těžaři na celém světě potřebují výnosy z prodeje bitcoinů na pokrytí prudce rostoucích cen energie pro provoz svých výpočetních a chladicích zařízení, která jsou náročná na spotřebu energie. Prostředky z prodeje aktiv BTC potřebují také těžaři bitcoinů se sídlem v USA na splácení vyšších úroků z úvěrů a dluhové služby, které jsou důsledkem agresivních plánů Fedu pokračovat v letošním roce v několikanásobném zvyšování krátkodobých úrokových sazeb.

Nikdo s jistotou neví, kde se cena bitcoinu bude nacházet v příštích šesti měsících nebo v příštím roce, ale jedna věc je naprosto jistá, a to, že na této cestě uvidíme volatilní cenovou akci.