General Mills : Tato akcie spotřebního zboží nabízí víc než jen pasivní příjem

Někdo zapomněl říct společnosti General Mills (GIS), že existuje medvědí trh. Akcie za poslední rok vzrostly o více než 20 %, čímž se vymykají širším indexům. O co tedy jde? Nebo, což je důležitější, stojí akcie stále za nákup? Nikdo nechce honit vlak poté, co už opustil stanici.

Ale nebojte se, jsem tu, abych vám pomohl. General Mills je vynikající dividendová akcie, která vynáší téměř 3 %, ale pokud jste dlouhodobý investor, nabízí se zde více než jen pasivní příjem. Vyhrňte si rukávy a pojďme se do toho pustit.

Investoři se utěšují u společnosti General Mills

General Mills je konglomerát, který prodává různé potravinářské výrobky pro lidi a domácí zvířata. Jeho značky jsou dobře známé v obchodech s potravinami, včetně značek Betty Crocker, Blue Buffalo a široké škály oblíbených cereálií, jako jsou Cheerios, Chex a další.

Není žádným tajemstvím, že akciový trh je v těchto dnech nestabilní – investoři i spotřebitelé mají strach. Spotřebitelská nálada je na nejnižší úrovni v historii, která se datuje více než 60 let zpět.

Investoři nechtějí v těžkých dobách sázet na okázalé technologické společnosti nebo na domnělou další nejlepší věc. Místo toho se přiklánějí k zavedeným a spolehlivým společnostem. General Mills je základem spíží po celém světě, a to je právě teď přitažlivé.

Zdroj: Getty Images

Výkonnost to potvrzuje

Tento názor je jen zbožným přáním bez výsledků. Společnost General Mills nedávno uzavřela fiskální rok 2022 oznámením zisku za čtvrtletí končící 29. května. Tržby vzrostly o 8 % a organické čisté tržby se zvýšily o 13 %, především díky zvýšení cen. Mezitím společnost General Mills bojovala s dvoucifernou inflací nákladů. Cenová síla udržela pokles hrubé ziskové marže na úrovni pouhých 70 bazických bodů, tedy méně než 1 procentní bod.

Růst horní linie spolu s cenovou silou, která kompenzovala většinu nákladové inflace, vedl k meziročnímu nárůstu zisku na akcii (EPS) o 23 % na 1,12 USD. Společnost rovněž zvýšila dividendu o 6 % a navýšila program zpětného odkupu akcií natolik, že v roce 2023 sníží objem akcií v oběhu o 2 až 3 %. Tyto kroky signalizují důvěru manažerského týmu ve výkonnost společnosti a mají ohlas u akcionářů, zejména v těchto rozkolísaných tržních podmínkách.

Zdroj: Getty Images

Pozitivní výhled s rozumnou cenou

Společnost General Mills prošla v uplynulém desetiletí horskou dráhou. V roce 2018 koupila za 8 miliard dolarů prémiovou značku krmiv Blue Buffalo a vstoupila do kategorie krmiv pro domácí mazlíčky. Dnes se akcie obchodují s poměrem ceny k tržbám (P/E) těsně pod 20, což je mírná prémie oproti mediánu P/E 18 za posledních deset let.

Investoři by však měli vzít v úvahu pozitivní výhled společnosti. V posledních několika letech se věnovala přetváření svého produktového portfolia. Analytici očekávají, že růst zisku na akcii se v příštích třech až pěti letech zrychlí na 7 až 8 % z průměru 5 % za předchozích 10 let.

Nezapomeňte, že se nacházíme na volatilním trhu a společnost General Mills by se mohla po úspěšném období minulého roku zklidnit. Pokud však hledáte kvalitní dividendovou akcii, která může v příštích letech stabilně vytvářet hodnotu, General Mills se zdá být vhodnou volbou.