V tuto chvíli můžete být agresivní při nákupu akcií AMD. Vyplatí se vám to.

Společnost Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) prošla těžkou zkouškou. Navzdory nedávnému oživení se akcie AMD v letošním roce propadly o 49 %. Zatímco koncem loňského roku akcie dosahovaly nových maxim, od té doby to s nimi jde téměř z kopce.

V tuto chvíli není nutné zdůrazňovat, že utrpěly i ostatní technologické akcie (a celý trh). Pokud jde konkrétně o kolegy AMD, výrazně klesly akcie společností Nvidia (NASDAQ:NVDA), Intel (NASDAQ:INTC), Taiwan Semi (NYSE:TSM) a dalších.

Statisticky je letošní akce na akciovém trhu anomálií. Nejenže jsou pro index S&P 500 roky poklesů neobvyklé, ale výrazné poklesy, které jsme letos zatím zaznamenali, jsou ve vzácné společnosti.

To srazilo akcie AMD níže, a i když je to pro investory, kteří již akcie vlastní, bolestivé, vytváří to příležitost pro kupce.

Zdroj: Shutterstock

Obrat společnosti AMD

Příliš mnoho investorů je líných, pokud jde o hodnocení společnosti AMD. Vím, že to může znít tvrdě, ale je to pravda. Podívají se na cenu akcií z roku 2016 při cenách pod 2 dolary, podívají se na 52týdenní maximum na úrovni 164,42 dolaru a jednoduše dojdou k závěru, že „je to bublina“. Uznávám, že 81násobný pohyb vyvolává obočí. Děje se tu však mnohem ví

Na konci roku 2015 měla společnost AMD tržby ~4 miliardy USD, hrubou marži 27 % a čistou marži záporných 16,2 %. To bylo spolu s celkovým dlouhodobým dluhem ve výši 2,23 miliardy dolarů, deficitem volných peněžních toků ve výši 322 milionů dolarů a čistou ztrátou ve výši 660 milionů dolarů.

Není divu, že se akcie obchodovaly za méně než 2 dolary a tržní kapitalizace společnosti AMD činila 2,27 miliardy dolarů.

Rychlý posun o šest let vpřed do konce roku 2021.

Tržby: 16,4 miliardy dolarůHrubá marže: 1,4 mld: 48.25%Čistá marže: 19,24 %Celkový dluh: 313 milionů dolarůVolný peněžní tok: 3,2 miliardy dolarůČistý zisk: 3,16 miliardy dolarůNěkteré z těchto údajů kolísají nebo budou kolísat v důsledku akvizice společnosti Xilinx. Samotná společnost Xilinx měla volné peněžní toky ve výši 1 miliardy USD ročně a pro AMD představovala akvizici s přidanou hodnotou.

Medvědi společnosti AMD si mohou rýpnout do některých detailů situace, ale skutečnost je taková, že generální ředitelka Lisa Su a spol. odvedli fantastickou práci při přeměně této společnosti.

Akcie AMD se stávají výhodnou koupí

Při ceně přes 160 dolarů bylo snadné tvrdit, že akcie AMD mají dynamiku, ale těžké tvrdit, že mají hodnotu. Když se akcie 30. listopadu obchodovaly na svém historickém maximu, konsensuální odhady hovořily o zisku 3,32 USD na akcii.

Zdroj: Getty Images

Myslím, že stojí za to zdůraznit, že tyto odhady se od té doby pouze zvýšily, a to navzdory medvědímu trhu v oblasti technologií a poklesu ceny akcií AMD na polovinu. V době nejvyššího odhadu se však akcie obchodovaly za téměř 50násobek zisku v roce 2022. Když se na akcie podíváme nyní, obchodují se za 20násobek odhadu zisku v roce 2022.

Důvod ohromujícího poklesu ocenění je dvojí: Cena akcií se propadla níže, ale také odhady vzrostly z 3,32 USD na akcii na 4,34 USD na akcii. To je více než 30% nárůst očekávaných zisků!

Analytici očekávají v letošním roce tržby ve výši 26,2 miliardy dolarů, což je díky transakci se společností Xilinx velký nárůst o 60 % oproti roku 2021. Tržby však stále porostou o ~15 % ročně až do roku 2025, a to vše při příliš konzervativním odhadu analytiků ohledně růstu AMD.

V podobné situaci jsou i příjmy. Prognózy počítají se ziskem 4,34 USD na akcii v roce 2022 a se ziskem 6,90 USD na akcii v roce 2025. Pokud by společnost AMD zůstala na stejném ocenění 20násobku zisku a vydělala 6,90 dolaru na akcii v roce 2025, hovoříme o ceně akcie 138 dolarů, tedy o 63% nárůstu za 30 až 36 měsíců.

Kde koupit akcie AMD

Již nyní se domnívám, že akcie AMD jsou na úrovni, která opravňuje k akumulační strategii – například k přístupu založenému na průměrných dolarových nákladech (DCA).

Nicméně to, že se já – nebo kdokoli jiný – domnívá, že se akcie obchoduje za rozumnou cenu, neznamená, že se nemůže nebo nebude dále prodávat. Pokud se investoři snaží načasovat akcie AMD na potenciálně lepší nákladovou bázi, existuje několik úrovní, které podle mě opravdu vynikají.

První z nich je oblast 73 až 75 dolarů, která byla silnou podporou v době, kdy byla společnost AMD uvězněna mezi 75 a 100 dolary. AMD nakonec prorazila nad 100 USD a tato oblast byla podporou až do druhého čtvrtletí roku 2022. Nyní akcie sedí na této úrovni podpory předchozího rozpětí.

Pokud bude pokračovat ještě níže, jsou 200týdenní klouzavý průměr a 78,6% retracement na mém radaru jako potenciální „místa k přidání“.

I když se mi akcie AMD (a v této souvislosti i Nvidia) líbí, nelze popřít, že se tyto akcie momentálně nacházejí v klesajícím trendu. Pokud by došlo k jejich dalšímu prolomení, oportunističtí investoři mají nyní k dispozici klíčové úrovně, které je třeba sledovat.