Britský index FTSE 100, který byl po léta neoblíbený, se těší většímu zájmu

Relativní úspěch britského indexu FTSE 100 poskytuje zemi, která se zmítá pod cenovým tlakem, výhodu domácího prostředí.

Britský index FTSE 100, který byl po léta neoblíbený, se těší novému pohledu maloobchodních obchodníků.

Navzdory nedávným výkyvům je tento referenční akciový index relativně světlým finančním bodem v zemi sužované inflací. Je to proto, že FTSE – se svou expozicí vůči hodnotovým akciím v bankovním, energetickém a zdravotnickém sektoru – překonává ostatní světové akciové trhy tváří v tvář prudkému růstu cen a obavám ze zpomalení ekonomiky.

Je to obrat u chronicky nevýkonného indexu, který za pět let do roku 2021 vykázal 3,4% zisk oproti skoku o více než 100 % u indexu S&P 500 a o více než 200 % u technologického Nasdaq 100. To bylo částečně způsobeno obavami z ekonomických důsledků brexitu a také nedostatečnou expozicí indexu FTSE vůči technologickým a dalším růstovým akciím, které stály v čele amerického býčího trhu.

V tomto roce tržních otřesů však britský index poklesl o necelá 3 %, což z něj činí nejvýkonnější index z 18 největších světových akciových benchmarků sledovaných agenturou Bloomberg. Drobní obchodníci proto vidí v britských akciích příležitosti k obraně proti inflaci.

Zdroj: Unsplash

Je obtížné přesně sledovat, kolik akcií drží maloobchodní a kolik institucionální investoři. Jedním z možných signálů, že retailoví obchodníci jsou britskou burzou více nadšeni, jsou toky do burzovně obchodovaných fondů, které ji sledují. V letošním roce zatím některé z nejpopulárnějších ETF sledujících britský index FTSE 100 přilákaly více kapitálu než v předchozích letech. ETF iShares Core FTSE 100 UCITS letos zatím přinesl téměř 600 milionů dolarů, což je více než za celý rok 2021. Totéž platí i pro menší ETF Vanguard FTSE 100.

„I když si myslím, že vzhledem k velikosti a struktuře toků jde převážně o institucionální fondy, myslím, že retail se stává větším hráčem,“ řekl Athanasios Psarofagis, analytik evropských ETF ve společnosti Bloomberg Intelligence.

Heloise Greeffová patří mezi maloobchodní obchodníky, kteří se na britské akcie podívají znovu. Jednatřicetiletá výzkumná pracovnice z Oxfordu dlouhodobě intenzivně investovala do amerických technologických akcií na obchodní platformě eToro. Její držení však bylo obzvláště silně zasaženo nejnovějším odklonem od růstu. V loňském roce tvořily britské investice méně než 5 % jejího portfolia.

Greefová investuje do základních spotřebních výrobků a energií, které jsou v období inflace považovány za defenzivní hry, protože mají velkou cenovou sílu nad svými produkty, což znamená, že mohou rostoucí náklady přenést na spotřebitele. Zejména energie v letošním roce dosahují lepších výsledků kvůli omezení dodávek, které způsobila válka na Ukrajině.

„Když se podíváte na index FTSE 100, tak ten ztratil hodně, když se vrátíme o nejlepších 20 let zpět, protože má tak málo růstových akcií,“ řekl David Morrison, hlavní analytik trhů v makléřské společnosti Trade Nation. „A přesto má tyto staromódní, dividendy vyplácející těžaře a ropné společnosti a dokonce i akcie tabákových firem, díky čemuž se indexu FTSE letos skutečně docela daří.“

Přesto není zaručeno, že úspěch FTSE bude pokračovat. Energetické společnosti jsou závislé na cenách ropy, které v posledních týdnech kolísají, protože investoři vyhodnocují měnící se dynamiku globální nabídky a poptávky. Členové FTSE také generují přibližně 75 % svých příjmů v zahraničí, a tak jim pomáhá slabší libra. Zvrat by mohl být náročný.

Zdroj: Unsplash

Ben Laidler, stratég pro globální trhy ve společnosti eToro, označuje příklon investorů k nákupu britských akcií za „masivní domácí tendenci“. To se projevilo v průzkumu společnosti mezi drobnými investory za první čtvrtletí roku 2022, kdy 48 % respondentů v zemi uvedlo, že investuje na domácím trhu. A to navzdory skutečnosti, že podíl britských společností na globálním akciovém trhu činí zhruba 4 % na základě indexu MSCI All Country World, který je referenčním ukazatelem globálních akcií.

„Z definice znáte svůj místní trh lépe než každý jiný trh,“ řekl Laidler.

Tento směr uvažování vedl londýnského investora Pietariho Laurilu k identifikaci některých místních zajištění proti inflaci.

Jednačtyřicetiletý Laurila se řídí globální investiční strategií, ale defenzivní příležitosti vidí i ve Velké Británii. V dubnu začal investovat do britské realitní společnosti Grainger Plc a také do stavební společnosti Barratt Developments Plc.

Nakoupil také své první energetické akcie. Byly to akcie Shell Plc – která má druhou nejvyšší váhu v indexu FTSE 100 – a BP Plc, která je v indexu na osmém místě.

„Normálně do ropy neinvestuji, ale mám pocit, že v tomto roce je potřeba ochrany před inflací tak důležitá,“ řekl Laurila.