Dynastie stojící za 155 let starým obchodním impériem buduje rodinnou kancelář

Rodina Ponů, která začala v roce 1867 prodávat osiva, šicí stroje a tabák, je nyní jednou z nejbohatších nizozemských rodin.

Rodina Ponů začala v roce 1867 s malým obchodem poblíž Amsterdamu, kde se prodávalo mýdlo, šicí stroje a jízdní kola. Dnes, o pět generací později, je mimo jiné významným prodejcem automobilů Volkswagen AG a zařízení Caterpillar Inc.

Jejich úzce propojená firma Pon Holdings má hodnotu přibližně 6,4 miliardy dolarů poté, co nedávno vykázala tržby za rok 2021 ve výši 8,1 miliardy eur, což je nejvyšší hodnota za posledních nejméně pět let. Patří mezi nejbohatší rodiny v Nizozemsku, spolu s těmi, které stojí za výrobcem piva Heineken Holding NV a maloobchodním prodejcem oděvů C&A.

Na pomoc při správě svého jmění založili Ponsovi v loňském roce rodinnou kancelář Knop Investments a budují její vedení. Maurits Koning nastoupil v roce 2021 jako ředitel z investiční jednotky Pon Holdings, zatímco Lennart Klooster byl v dubnu přijat jako finanční ředitel z rodinné kanceláře majitelů stavebního gigantu VolkerWessels. Eric-Jan Vink, bývalý šéf oddělení private equity v nizozemském správci penzijních fondů PGGM, nastoupil tento měsíc jako ředitel.

Počet rodinných kanceláří v posledních dvou desetiletích prudce vzrostl jako diskrétních podniků zaměřených na zachování majetku světových ultrabohatých. Mnohé z nich jsou stejně sofistikované jako institucionální firmy a často investují do rizikového kapitálu, nemovitostí a soukromého kapitálu.

Zdroj: Pon-cat.com

Před nástupem do společnosti Knop pracoval Koning přibližně sedm let v rizikové odnoži společnosti Pon Holdings, Ponooc. Mezi nedávné investice společnosti Ponooc patří podíly v londýnské pojišťovací technologické firmě Laka, vídeňském cyklistickém start-upu Bikemap a nizozemské firmě Orion, která se zabývá správou vozového parku.

Zástupce společnosti Knop se odmítl vyjádřit, zatímco společnost Pon Holdings neodpověděla na e-maily s žádostí o komentář.

Manželé Ponovi rozšířili své maloobchodní podnikání o prodej jízdních kol kolem roku 1900 a o tři desetiletí později se stali výhradním zástupcem automobilů Opel v Nizozemsku. Brzy po skončení druhé světové války začali dovážet vozy značky Volkswagen a nakonec do portfolia společnosti přibyly značky Audi, Škoda, Bugatti, Bentley a Lamborghini. Rodinná firma uvádí, že nyní dováží každý pátý automobil v Nizozemsku a zároveň prodává lodní motory a bagry Caterpillar.

Společnost Pon Holdings zůstává také velkým hráčem v oblasti cyklistiky a v lednu dokončila nákup sportovního segmentu společnosti Dorel Industries Inc. za 810 milionů dolarů pro svou cyklistickou jednotku. Společnost tvrdí, že 75 % Nizozemců vlastní kolo vyrobené společností Pon.

Současným patriarchou je 78letý Wijnand Pon. Firma, kterou řídí, vlastní přibližně 95 % společnosti Pon Holdings a podle údajů v rejstříku vyplatila v uplynulých deseti letech na dividendách více než 200 milionů eur. Jeho dcera Linda pomáhá dohlížet na společnost Knop, zatímco další dcera, Fanja, je předsedkyní dozorčí rady společnosti Pon Holdings a předsedkyní investičního výboru společnosti Ponooc.

Zdroj: Pon.com

Manželé Ponovi již nekontrolují každodenní provoz své společnosti. Jejími výkonnými řediteli jsou dlouholetí zaměstnanci Janus Smalbraak a finanční ředitel Bas Sprong.

Wijnand Pon se místo práce v rodinné firmě rozhodl pro kariéru v zemědělství. Založil zemědělskou společnost Koepon, která působí v Německu, Nizozemsku a Skotsku.

„Můj otec mi dovolil koupit farmu,“ řekl Pon v rozhovoru pro podcast Dairy Show v červnu 2021 a dodal, že farmářem chtěl být od svých 18 let. „Měl jsem velké štěstí.“