Proč by investoři do kryptoměn měli chtít „regulaci“? Prostředí je nepřehledné

Jedním z charakteristických znaků decentralizovaných kryptoměn je, že s nimi nemohou přímo manipulovat řídící orgány, jako jsou centrální banky. První kryptoměna, bitcoin (BTC), se pokusila tento problém řešit a vznikla jako reakce na přehnané pravomoci, které vlády po celém světě přijaly v reakci na finanční krizi v roce 2008.

Vytvoření bitcoinu poskytlo lidem alternativu k současnému finančnímu systému, za jehož nitky tahají politici a elity. Vedlejšími produkty tohoto řízeného finančního prostředí jsou inflace, záchranné balíčky a obrovské výdajové účty. Bitcoin nelze nafouknout, nelze ho zachraňovat a nemůže ho kontrolovat žádná jednotlivá autorita.

Nezdá se tedy, že by investoři měli chtít regulaci od té samé vlády, proti které mají tyto kryptoměny sloužit jako pojistka?

Zdroj: Shutterstock

Současný stav

Mnozí zákonodárci jsou ke kryptoekonomice skeptičtí a nevěří, že slouží skutečnému účelu. Politici, jako je senátorka Elizabeth Warrenová, přirovnávají kryptoměny k Divokému západu. A navzdory tomu, že senátorka Warrenová vykresluje kryptoměny negativně, její přirovnání je do jisté míry věrohodné.

Přístup USA ke kryptoměnám je nejednoznačný a zdá se, že si politici konečně uvědomují, že je třeba udělat tlustou čáru.

Začátkem června představily americké senátorky Cynthia Lummisová a Kirsten Gillibrandová dosud nejkomplexnější návrh zákona o kryptoměnách. Návrh zákona chce poskytnout pokyny týkající se všeho od stablecoinů až po přidělení dohledu nad kryptoměnami Komisi pro obchodování s komoditními futures. Jednalo by se o přelomový krok, protože většina lidí se domnívá, že nejpravděpodobnějším kandidátem na tuto roli je Komise pro cenné papíry.

Dokonce i představitelé Federálního rezervního systému si začínají uvědomovat, že kryptoměny postaví peníze na hlavu. Předseda Fedu Jerome Powell 22. června při výpovědi na slyšení o měnové politice hovořil o hodnotě, kterou kryptoměny mají. Zašel tak daleko, že ji označil za „velmi inovativní“ a „nový prostor“. Zároveň si však posteskl, že „je potřeba lepší regulační rámec“.

Zdroj: Asiatimes

Regulace kryptoměn nebude taková, na jakou je většina investorů zvyklá. Lepší slovo než „regulace“ by mohlo být „pokyny“ nebo, jak říká Powell, „rámec“.

Vedení nebo rámec poskytuje směr. Poskytuje kryptotechnologiím domov. A co je nejdůležitější, signalizuje, že největší světová ekonomika uznala, že kryptoměny jsou cenná aktiva, která mají v digitálním věku smysl.

Politici na nejvyšší úrovni si pomalu uvědomují, že kryptoměny jsou tu pro nás. Prezident Joe Biden v březnu podepsal nařízení s názvem Zajištění odpovědného rozvoje digitálních aktiv. V příkazu se jasně uvádí, že pokud si USA chtějí udržet konkurenceschopnost v oblasti technologií a vedoucí postavení ve světové ekonomice, musí zajistit, aby země „zůstala v čele odpovědného vývoje a designu digitálních aktiv“.

Přestože nařízení pouze připravilo půdu pro další výzkum a chybí v něm jakékoli oficiální pokyny, je to krok správným směrem.

Jiné země jsou v porovnání s USA o krok napřed.Německo nedávno přijalo zákon o daních, který jasně a stručně definuje všechny druhy podnikání související s kryptoměnami, jako je těžba, sázky, airdrops a mnoho dalšího. Japonsko podepsalo stablecoinový zákon, který otevřeně popisuje pravidla distribuce a zálohování aktiv.

Zdroj: Unsplash

Proč je to důležité

Stručné zákony, jako jsou ty v Japonsku a Německu, poskytují blockchainovým společnostem a investorům do kryptoměn strukturu. Jasné pokyny umožňují další rozvoj a přitahují nové podniky. Během několika dní po oznámení Německa jedna z největších blockchainových společností na světě, Binance, oznámila, že bude usilovat o regulační povolení k činnosti v této zemi.

Krypto „regulace“ v USA je sice nevyhnutelná, ale měli bychom doufat, že k ní dojde dříve než později. Do té doby investoři a blockchainové společnosti operují v temnotě. Ale až ten den přijde, měl by to být pro investory závan čerstvého vzduchu, protože vědí, že nejlepší dny má krypto před sebou.