Evropská unie představila regulační rámec MiCA pro digitální aktiva

Evropská unie (EU) se zaměřila na novou kryptoměnovou legislativu. Nese název MiCA (Markets in Crypto Assets) a jedná se o rozsáhlý regulační rámec zahrnující digitální aktiva a poskytovatele služeb. Dne 23. června 2022 se zástupci institucionálních orgánů napříč EU dohodli na zavedení legislativy MiCA ve všech 27 členských zemích bloku.

Potřeba regulačních rámců pro kryptoměny patří v posledních letech k nejdiskutovanějším tématům, zatímco některé země se stále snaží rámec vytvořit.

Zatímco MiCA byl poprvé navržen v roce 2020, Evropská komise, členské státy Evropské unie a tvůrci politik EU jednali o dosažení společného konsenzu o novém souboru pravidel téměř dva roky.

Stefan Berger, poslanec, který dohlíží na MiCA, po úspěšné dohodě na Twitteru napsal: „Průlom! Evropa je prvním kontinentem s regulací kryptoaktiv. Parlament, Komise a Rada se dohodly na vyvážené MiCA.“

Zdroj: AF Photo

Co je nařízení MiCa?

Nařízení o trzích s kryptoaktivy (Markets in Crypto Assets, MiCA), označované za přelomový zákon EU, představuje soubor nových pokynů na ochranu investorů. Podle nových pravidel musí burzy, makléři a další poskytovatelé služeb v oblasti kryptoaktiv (CSP) dodržovat přísné postupy k zajištění bezpečnosti investorů. Tento krok přichází v návaznosti na nedávné události, jako je krach stablecoinu Terra a probíhající likvidace kryptoměnových hedgeových fondů.

Tvůrci politik věnovali značné množství pokynů k omezení neregulovaného vydávání a šíření stablecoinů. Kromě toho požaduje, aby všichni emitenti kryptoměn zveřejnili bílou knihu, zaregistrovali se u příslušných orgánů a udržovali tradiční bankovní rezervy pro stablecoiny. V důsledku toho musí nyní stablecoiny jako USDT a USDC udržovat dostatečné rezervy bankovního typu, aby mohly uspokojit žádosti investorů o výběr peněz.

MiCA zavádí nové standardy pro regulaci kryptoměn, protože jejím cílem je nabídnout poskytovatelům služeb elektronických komunikací „pas“, který jim umožní obsluhovat zákazníky v celé Evropské unii, a zároveň je zavazuje splnit „přísné požadavky na ochranu peněženek spotřebitelů a nést odpovědnost v případě ztráty investorů“.

Rámec MiCA navíc předpokládá, že za vydávání „pasů“ poskytovatelům služeb elektronických komunikací budou zodpovědné vnitrostátní regulační orgány jednotlivých členských zemí. Regulační orgány budou navíc muset pravidelně informovat Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) o povoleních velkých poskytovatelů kryptoslužeb.

Zdroj: Unsplash

Pozitivní vývoj pro kryptoměny

MiCA je kryptoměnovou komunitou všeobecně považována za pozitivní vývoj, protože může zvýšit důvěryhodnost, napomoci přijetí kryptoměn konvenčními bankami a finančními institucemi a nabídnout kryptospolečnostem jednotnou licenci pro působení ve všech členských státech.

Mnoho účastníků odvětví zároveň netrpělivě očekává, jak se tyto nové pokyny budou týkat decentralizovaných financí (DeFi), nefungujících tokenů (NFT) a omezení dopadu těžby PoW (proof-of-work) na životní prostředí.