Jsou klesající ceny ropy hrozbou pro ropné a plynárenské společnosti?

Obavy z recese tlumí poptávku po ropě a benzinu a snižují jejich ceny. Pro ceny ropy je typické, že v době prudkého hospodářského poklesu klesají.

Výzkumné firmy na Wall Street se mezitím k vývoji cen ropy staví rozporuplně. Podle zprávy Citigroup by v případě recese mohly ceny ropy Brent do konce roku 2022 dosáhnout minima 65 dolarů za barel a do konce roku 2023 také 45 dolarů za barel. Ze zprávy však také vyplývá, že neočekávají, že by Spojené státy v dohledné době vstoupily do recese.

Goldman Sachs mezitím očekává, že ropa během léta dosáhne 140 dolarů za barel, jak uvedla minulý týden pro CNBC. Firma považuje současný pokles cen ropy za příležitost k nákupu. Podobně i banka JP Morgan předpokládá, že ceny ropy by se mohly vyšplhat až na 380 dolarů za barel, pokud by Rusko začalo snižovat těžbu ropy v reakci na extrémní sankce vůči napadené zemi.

S klesajícími cenami ropy se včera propadly i akcie ropných společností. Akcie největšího světového producenta ropy ExxonMobil (NYSE: XOM) klesly o více než 5 % a akcie společnosti Diamondback Energy (NASDAQ: FANG), která se zabývá průzkumem uhlovodíků, se propadly o více než 8 %.

Zdroj: Reuters

Exxon překonává očekávání

Společnost Exxon Mobil v pátek uvedla, že díky rostoucím cenám ropy a vyšším maržím z jejího zpracování očekává, že ve druhém čtvrtletí, jehož výsledky jsou naplánovány na 29. července, dosáhne historického zisku, přičemž konsenzus hovoří o zisku 3,27 USD na akcii.

V souladu se zprávou pro regulační orgány očekává společnost Exxon, že změny cen kapalné ropy zvýší zisky za 2. čtvrtletí o 1 až 1,4 miliardy USD a změny cen plynu zvýší zisky o 1,5 až 1,9 miliardy USD. Kromě toho by změny průmyslových marží mohly k jejím ziskům přidat dalších 4,6 miliardy dolarů.

Po zveřejnění informací potvrdil analytik Roger Read ze společnosti Wells Fargo nákupní doporučení pro akcie s cílovou cenou 109 USD, což znamená 28,5% potenciál růstu oproti současné úrovni.

Read vypočítal, že na základě středních odhadů těchto změn by Exxon mohl dosáhnout čistého zisku ve výši téměř 17,9 miliardy USD, tj. 4,09 USD na akcii, přičemž horní hranice se předpokládá ve výši 19,5 miliardy USD.

Zdroj: Unsplash

Podobně analytik Manav Gupta z Credit Suisse potvrdil rating Buy s cílovou cenou 125 USD, což znamená 47,4% potenciál růstu oproti současné úrovni.

Gupta se domnívá, že poslední zveřejněné údaje společnosti XOM by mohly znamenat, že její 2. čtvrtletí výrazně překoná předchozí nejvyšší úrovně a stane se tak dosud nejsilnějším čtvrtletím.

Celkově akcie získaly konsenzuální hodnocení Strong Buy na základě deseti doporučení Buys a tří doporučení Holds. Průměrná cílová cena společnosti Exxon Mobil ve výši 105,82 USD znamená 24,8% potenciál růstu oproti současné úrovni. V letošním roce zatím akcie ztratily 36,3 %.

Diamondback bude ve 2. čtvrtletí zářit

Společnost Diamondback Energy, nezávislý producent ropy a zemního plynu, má 1. srpna po uzavření trhu oznámit výsledky za druhé čtvrtletí. Akcie FANG si letos připsaly téměř 5 %.

Zatímco některé ropné a plynárenské společnosti se soustředí na reinvestování přebytečných výnosů vytvořených během současného období konjunktury, společnost Diamondback se rozhodla pokračovat ve zvyšování výnosů pro své akcionáře.

Dne 21. června společnost oznámila, že rozšířila svůj program návratnosti kapitálu o závazek návratnosti kapitálu ve výši nejméně 75 % volných peněžních toků.

Zdroj: Getty Images

Kromě toho hodlá od druhého čtvrtletí zvýšit základní dividendu na 3 USD ročně na akcii, což odpovídá současnému výnosu 2,6 %. Společnost rovněž pokračuje ve zpětném odkupu kmenových akcií v rámci svého oportunistického programu odkupu akcií.

Analytik Citigroup Scott Gruber nedávno zvýšil cílovou cenu pro akcie FANG ze 145 USD na 148 USD (potenciál růstu 29,7 %) a ponechal rating Buy.

Podobně i analytik RBC Scott Hanold zvýšil cílovou cenu akcií ze 180 USD na 184 USD (61,2% růstový potenciál) a ponechal rating Buy.

S 18 jednomyslně schválenými nákupy má akcie konsenzuální hodnocení Strong Buy. Průměrná cílová cena společnosti Diamondback Energy ve výši 186,33 USD znamená 63,3% potenciál růstu oproti současné úrovni.

Závěrečné poznámky

Navzdory krátkodobé volatilitě cen ropy se očekává, že ropné a plynárenské společnosti vykážou za červnové čtvrtletí dobré výsledky díky vyšším cenám ropy a lepším maržím. Analytici jsou zejména optimističtí, pokud jde o dlouhodobou trajektorii společností ExxonMobil a Diamondback, což z nich činí lukrativní investiční možnosti.