Kryptosvět – fenomén NFT. Jak se trhu s NFT daří v současné době?

Sen o NFT není mrtvý, ale dostal pořádnou „nezaměnitelnou“ ránu.

V loňském roce trh slavně zářil, protože krypto-spekulanti bohatí na kryptoměny utráceli miliardy dolarů za riziková aktiva, čímž pumpovali ceny a zisky. Nyní, po šesti měsících roku 2022, to vypadá ošklivě.

Měsíční objem prodejů na největším trhu s NFT, OpenSea, se v červnu propadl na 700 milionů dolarů, což je méně než 2,6 miliardy dolarů v květnu a daleko od lednového vrcholu ve výši téměř 5 miliard dolarů.

Koncem června se průměrný prodej NFT propadl na 412 dolarů z 1 754 dolarů na konci dubna, uvádí server NonFungible.com, který sleduje prodeje na blockchainech Ethereum a Ronin.

„Kryptomedvědí trh měl rozhodně dopad na prostor NFT,“ řekl Gauthier Zuppinger, spoluzakladatel NonFungible.com.

„Viděli jsme tolik spekulací, tolik humbuku kolem tohoto druhu aktiv,“ dodal. „Nyní vidíme určitý pokles jen proto, že si lidé uvědomují, že se nestanou milionáři za dva dny.“

Zdroj: Shutterstock

Trh s NFT se propadl spolu s kryptoměnami, kterými se za tato aktiva obvykle platí, v době, kdy centrální banky zvýšily sazby v boji proti inflaci a chuť riskovat ochabla.

Bitcoin ztratil za šest měsíců roku přibližně 57 %, zatímco ether klesl o 71 %.

PROPAD NEBO SPIRÁLA SMRTI?

Pro kritiky je tento pád potvrzením pošetilosti nákupu těchto aktiv, obchodovatelných záznamů založených na blockchainu a spojených s digitálními soubory, jako jsou obrázky nebo videa, často umělecká díla.

Malajský podnikatel, který loni koupil NFT s prvním tweetem Jacka Dorseyho za 2,5 milionu dolarů, se snažil získat nabídky vyšší než několik tisíc dolarů, když se ho v dubnu pokoušel znovu prodat.

Benoit Bosc, globální vedoucí produktového oddělení společnosti GSR, která se zabývá obchodováním s kryptoměnami, však vidí v poklesu ekonomiky ideální čas pro vytvoření firemní sbírky NFT – kryptoměnové obdoby výtvarného umění, které tradiční banky vystavují, aby udělaly dojem na klienty.

Minulý měsíc GSR utratila 500 000 dolarů za NFT z kolekcí, které Bosc nazývá „blue-chip“ – tedy těch, které mají velkou základnu online fanoušků.

Mezi jeho nákupy patří NFT od Bored Ape Yacht Club, sada 10 000 kreslených opiček vyrobených americkou společností Yuga Labs a propagovaných takovými osobnostmi, jako jsou Paris Hiltonová nebo Jimmy Fallon.

Zdroj: Getty Images

Kolem Bored Apes je takový humbuk, že společnost Yuga Labs v dubnu získala 285 milionů dolarů prodejem žetonů, které lze podle ní vyměnit za pozemky ve virtuálním světě s tématikou Bored Apes, který ještě nespustila.

Přesto se průměrná prodejní cena za Bored Ape v červnu propadla na zhruba 110 000 dolarů a od lednového maxima 238 000 dolarů se snížila na polovinu, jak vyplývá ze sledování trhu CryptoSlam.

Bosc si ve své newyorské kanceláři vystavil tři obrazovky, na kterých vystavuje své NFT, mezi nimiž jsou různé pixelové postavičky a Bored Ape koupený za 125 000 dolarů.

„Pro nás je to také cvičení na značku,“ řekl Bosc. Vlastnit cenný NFT a používat ho jako profilový obrázek na sociálních sítích je podle něj způsob, jak si v kryptosféře vybudovat „respekt, autoritu a vliv“.

KONEC HRY? HRA POKRAČUJE?

Nicméně budoucnost NFT je zřetelně nejistá, protože končí éra nízkých úrokových sazeb, která investory vybízela k riskantním sázkám.

Někteří pozorovatelé trhu tvrdí, že vliv NFT na trh s uměním se bude zmenšovat. Mezitím, i když se zatím nenaplnila tolik skloňovaná vize metaverza založeného na blockchainu, nadšenci očekávají, že NFT otřesou herním průmyslem, například tím, že umožní hráčům vlastnit herní aktiva, jako jsou skiny avatarů.

„Všichni věří, že hry budou další velkou věcí v blockchainu,“ řekla Modesta Masoit, finanční ředitelka společnosti DappRadar, která sleduje blockchain.

Tato riskantní kombinace her a finančních spekulací však může narazit na potíže. Podle Johna Egana, generálního ředitele technologické výzkumné společnosti L’Atelier, dává většina hráčů přednost hrám, které neobsahují NFT nebo komponenty „play-to-earn“.

Přestože nová průlomová kryptoměnová nařízení, na kterých se minulý týden dohodla Evropská unie, většinou vylučují NFT, Španělsko se samostatně snaží zpřísnit způsob, jakým videohry prodávají virtuální aktiva za skutečné peníze.

Zdroj: Getty Images

Mezitím se největší hra založená na NFT, Axie Infinity, dočkala propadu svého herního tokenu na méně než půl centu z loňského maxima 36 centů.

Podle Egana z L’Atelier je nepravděpodobné, že by se trh s NFT v současné podobě zotavil.

„V konečném důsledku jde o situaci, kdy se platí mimořádné částky za mimořádně omezená aktiva, která ve skutečnosti nevytvářejí žádný peněžní tok,“ řekl.

Základní koncept vytváření jedinečných digitálních aktiv je však podle něj stále „zásadně důležitý“ a v budoucnu bude mít pro finanční sektor „masivní využití“.