Ne všechny investice ztrácejí hodnotu stejně: Období zotavení digitálních aktiv

Mohlo by mít Bitcoin a další digitální aktiva v investičním portfoliu působivou vlastnost zotavení a urychlit tak dobu zotavení celého portfolia?

Při investování na finančních trzích lidé často podceňují možnost, že v průběhu času může investice ztratit svou hodnotu a bude trvat nějakou dobu, než se dočasné ztráty vrátí. Čím je ztráta hlubší, tím více energie potřebné k jejímu obnovení neúměrně narůstá. Pokud investuji 100 USD a ztratím 10 %, zůstane mi nakonec 90 USD (ať už si investici ponechám, nebo ji zlikviduji). Jaké výnosy tedy musím dosáhnout, abych se dostal zpět na 100 dolarů? Musím vydělat 11 %, protože při základu 90 USD, pokud vydělám 10 %, skončím s 99 USD. Tento efekt se zesílí, pokud ztratím 20 % – abych se dostal zpět z 80 na 100 USD, budu muset vydělat 25 %.

Ztráty tedy nejsou přesně symetrické k ziskům, které musíte dosáhnout, abyste je získali zpět. Pokud zjistím, že jsem ztratil 50 % své investice, abych se z 50 dolarů dostal zpět na 100 dolarů, musím je zdvojnásobit, takže by čtenáři mělo být intuitivní, že čím více je ztráta zesílena, tím více energie je třeba k jejímu obnovení.

Zdroj: Reuters

Špatnou zprávou je, že Bitcoin (BTC) ztratil v jednom případě více než 90 % své hodnoty, v dalších dvou případech více než 80 %, přičemž během tohoto období dosáhl procentuální výkonnosti -75 %. Dobrou zprávou však je, že se ze ztrát vždy zotavil (alespoň zatím) ve velmi rozumném časovém horizontu – a to i z těch nejtěžších ztrát.

Související: Předpověď ceny bitcoinu pomocí kvantitativních modelů, část 2

Ulcer Index, tj. index vytvořený Peterem Martinem, který počítá, jak dlouho se aktivum nacházelo pod předchozím maximem, je křišťálově čistý. Investování do Bitcoinu vede po mnoho měsíců k vředům, ale pak vede k neuvěřitelným výnosům, které, pokud má člověk trpělivost si na ně počkat, dávají zapomenout na období bolestí břicha z utrpěných ztrát.

Ve srovnání s předchozími dvěma grafy, které pokrývají období 50 let, zatímco tento pokrývá pouze 12 let, převažuje přítomnost oblasti ztrát, i když ve skutečnosti Bitcoin vždy dosahoval neuvěřitelně vysokých výnosů, které mu umožnily zotavit se až o 900 % za necelé dva roky.

Vrátíme-li se k tématu tohoto příspěvku, zde je několik dalších metodických poznámek:

Období je od 23. července 2010 do 16. června 2022, kdy byla analýza provedena.

Zdroj: Reuters

Přestože historie Bitcoinu je velmi nedávná, jeho volatilita a rychlost obnovy ztrát je pozoruhodná, což je známkou toho, že toto aktivum má své vlastní vlastnosti, které je třeba prozkoumat a pochopit v plném rozsahu před případným rozhodnutím o jeho zařazení do diverzifikovaného portfolia.