Růstové akcie s dividendou, které právě zvýšily své výplaty

Dividendové akcie, které zvyšují své výplaty, mohou být často skvělou dlouhodobou investicí. Když se jejich výplaty zvyšují, investoři získávají vyšší dividendový příjem. Zvýšení dividend vám také může poskytnout důležité informace o tom, jak dobře si společnost vede. Pokud se jedná o silné a zdravé zvýšení, může to být dobré znamení, že se firmě daří dobře a očekává mnohem větší růst. Pokud je však zvýšení dividend malé a slouží pouze k prodloužení série růstu dividend, může to být signál, že je tomu naopak.

Tři společnosti, které nedávno zvýšily výplaty, jsou Johnson & Johnson (NYSE: JNJ), Southern Company (NYSE: SO) a TJX Companies (NYSE: TJX). Podívejme se blíže na tyto akcie, míru jejich zvýšení, co investorům říkají a zda jsou to dobré dividendové akcie, které je nyní vhodné koupit.

Johnson & Johnson: 4,2% nárůst
Zdravotnický gigant Johnson & Johnson (JNJ) je dividendovým králem, což znamená, že má za sebou pozoruhodné výsledky v oblasti zvyšování dividend v průběhu let. Pokud nedojde k nějaké katastrofální finanční pohromě, je velmi pravděpodobné, že společnost bude každoročně zvyšovat svou dividendu.

Zdroj: Getty Images

Dne 16. dubna společnost Johnson & Johnson oznámila, že zvyšuje dividendu již 62. rok po sobě. Zvýšení o 4,2 % bylo slušným navýšením dividendy. Je však nižší než zvýšení o 5,3 %, které oznámila v loňském roce. A rok předtím společnost zvýšila výplatu o 6,6 %.

To neznamená, že se bude zvyšování sazeb nadále snižovat, ale je to možné. Společnost se po loňském vyčlenění divize spotřebitelského zdravotnictví orientuje na růst, což může mít v budoucnu za následek větší potřebu hotovosti při investicích do růstových příležitostí. Navíc musí vyřešit desítky tisíc soudních sporů týkajících se mastku, takže ji čekají nákladné právní bitvy.

Před deseti lety bych řekl, že se jedná o bezpečnou dividendovou akcii, ale dnes je těžké to zdůvodnit. I když je pravděpodobné, že Johnson & Johnson bude stále zvyšovat výplatu dividend, tempo růstu se může v následujících letech zpomalit. A existuje i vnější šance, že pokud se nahromadí účty za právní služby a ukáže se, že výplaty za mastek jsou vyšší, než se očekávalo, může dojít i ke snížení dividend.

Nakoupit akcie Johnson & Johnson za $149.27 (-0.43%)

Přestože výplatní poměr na úrovni 64 % zisku vypadá zvládnutelně a výnos 3,4 % může být krátkodobě udržitelný, Johnson & Johnson není superbezpečnou dividendovou akcií, jakou kdysi bývala, a investoři by zde měli postupovat opatrně.

Southern Company: 2,9% nárůst
Energetická společnost Southern Company (SO) se sídlem v Atlantě 22. dubna oznámila, že zvýší svou čtvrtletní dividendu o dva centy na 0,72 USD. S 2,9 % se jedná o mírné navýšení výplaty, které je však zároveň konzistentní. Toto zvýšení představuje 23. rok po sobě, kdy společnost Southern zvýšila svou dividendu, a obvykle se jednalo jen o mírné zvýšení o dva centy.

Pro dividendové investory mají akcie utilit dobrou hodnotu, protože často mohou poskytovat velkou dlouhodobou stabilitu a předvídatelnost. Ve třech z posledních čtyř let vykázala společnost Southern zisk mezi 3 a 4 miliardami dolarů. Přestože u utilitních společností může docházet k určité volatilitě zisků v závislosti na počasí, jedná se o typ akcií, které mohou být ideální pro investory, kteří se nebojí riskovat. Akcie společnosti Southern mají hodnotu beta 0,5, což znamená, že u této investice není příliš velká volatilita.

Nakoupit akcie The Southern Company za $75.85 (0.69%)

Z hlediska výnosů i dividend může společnost Southern představovat spolehlivou a předvídatelnou příjmovou akcii, které se lze držet dlouhodobě. S výnosem 3,9 % má nejvyšší výnos na tomto seznamu.

TJX Companies: 13% nárůst
Když společnost oznámí dvouciferné zvýšení dividendy, obvykle to znamená, že se jí mimořádně daří. Dne 2. dubna oznámila společnost TJX, která se zabývá maloobchodním prodejem mimo prodejny, že zvyšuje svou dividendu o velkorysých 13 %. Za posledních 28 let je to již po sedmadvacáté, co společnost TJX Companies (TJX) přistoupila ke zvýšení své dividendy. Nejenže zvyšuje dividendu, ale také plánuje odkoupit akcie v hodnotě nejméně 2 miliard USD pro fiskální rok 2025.

Za fiskální rok 2024, který skončil 3. února, společnost TJX vykázala 9% růst tržeb, přičemž tržby přesáhly 54,2 miliardy USD. USD a čistý zisk ve výši 4,5 miliardy USD vzrostl o působivých 28 %. Společnost uvádí, že míra růstu ve stejných prodejnách ve výši 5 % byla na horní hranici plánu, protože těžila z nárůstu transakcí.

Nakoupit akcie The TJX Companies, Inc. za $95.11 (0.21%)

Obchodní výsledky společnosti TJX jsou dobré a velké zvýšení dividendy vzbuzuje důvěru, že trajektorie společnosti zůstane pozitivní. Ačkoli se výnos společnosti TJX ve výši 1,6 % může zdát skromný, mezi jejím povzbudivým růstem a velkorysým zvýšením sazeb může jít o dobře vyváženou dividendovou akcii, kterou lze nyní koupit a držet.