Akcie z oblasti robotiky, které z vás mohou přes noc udělat milionáře

Navzdory opatrnosti na trhu je dlouhodobý potenciál akcií z oblasti robotiky nepopiratelný.

Robotika je jedním z největších víceletých trendů, které by investoři měli sledovat. Jistě, současný investiční scénář vybízí k opatrnosti, ale je těžké přehlédnout neuvěřitelný dlouhodobý potenciál robotiky, umělé inteligence a dalších převratných technologií. Zejména akcie z oblasti robotiky by se v nepříliš vzdálené budoucnosti mohly stát multibagger investicemi.

Vezměte si čísla! Podnikatel Elon Musk předpokládá, že do roku 2040 bychom se mohli dočkat jedné miliardy humanoidních robotů. Ačkoli je lepší brát tento odhad s rezervou, kromě jiných Muskových výroků by i zlomek tohoto čísla mohl být obrovský.

Podle společnosti Mordor Intelligence se navíc očekává, že robotický průmysl vzroste o téměř 16 % z 45,85 miliardy dolarů v roce 2024 na 95,93 miliardy dolarů v roce 2029. Sbližování robotiky s umělou inteligencí, internetem věcí a řadou dalších technologií navíc signalizuje „ka-ching!“ pro ty, kteří jsou ochotni podstoupit riziko. Největší potenciál růstu přitom nabízejí tři akcie z oblasti robotiky.

Alphabet (GOOG, GOOGL)

Společnost Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) je technologický titán, který je známý především díky svému všudypřítomnému vyhledávači Google a své odnoži pro cloud computing. Bylo by však nespravedlivé omezit jeho působnost pouze na dvě z jeho dojných krav, vzhledem k jeho vlivu napříč několika technologickými vertikálami. Robotika a umělá inteligence jsou dvě oblasti, které by potenciálně mohly diktovat budoucnost společnosti. V uplynulém zhruba roce jsme viděli, jak generativní umělá inteligence vynesla akcie společnosti Alphabet na několikaletá maxima. Možná bychom mohli být svědky podobného průlomu s rozšířením robotiky.

Prostřednictvím svých dceřiných společností, jako jsou Google DeepMind a Intrinsic, chce Alphabet stát v čele závodu o pokrok v robotice poháněné umělou inteligencí. Své schopnosti v oblasti robotiky chce posílit využitím transformačních modelů, jako je RT-2, podobně jako velkojazyčné modely (LLM) pohánějící chatboty s umělou inteligencí. Model RT-2 je v podstatě vizuálně-jazykově-akční model (VLA), který využívá sílu umělé inteligence, aby pomohl robotům porozumět a plnit úkoly integrací vidění, jazyka a akce. Jednoduše řečeno, společnost Alphabet posouvá hranice možností robotiky díky integraci AI a výrazně ji zpřístupňuje.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $168.99 (0.31%)

Zdroj: Shutterstock

Symbotic (SYM)

Společnost Symbotic (NASDAQ:SYM) je jednou z nejlepších čistě robotických akcií, která v loňském roce vzbudila značný zájem investorů. Akcie SYM loni posílily o více než 44 % a v posledních šesti měsících se pohybují v zelených číslech. Velkou zásluhu na její rallye měla nálada spojená s rizikem, ale bylo by nespravedlivé nezmínit její hvězdné čtvrtletní výsledky v loňském roce.

Její horní linie loni rostla rychlým tempem, přičemž její tržby ve fiskálním roce 2023 vzrostly o 98 % na 1,17 miliardy dolarů ve srovnání s předchozím obdobím. Podobně se zlepšila i její čistá ztráta na 23,9 milionu dolarů, což je přibližně 107% zlepšení oproti stejnému období loňského roku. Navíc ve čtyřech z posledních pěti po sobě jdoucích čtvrtletí překonala odhady v obou položkách s příjemnými maržemi. Rovněž se může pochlubit obrovskou finanční flexibilitou – podle poslední zprávy se celková hotovost a krátkodobé investice vyšplhaly z 58,3 milionu USD ve fiskálním roce 2020 na 675 milionů USD.

Průmyslová robotika je již nyní masivní a pozice společnosti Symbotic jako předního poskytovatele automatizačních technologií ji předurčuje k solidním dlouhodobým ziskům.

Nakoupit akcie Symbotic Inc. za $41.13 (2.88%)

Tesla (TSLA)

Akcie společnosti Tesla (NASDAQ:TSLA) jsou opět v zelených číslech a za poslední týden posílily o téměř 24 %. V Číně dostala palec nahoru pro plně samořízený vůz (FSD) a její strategie uvést na trh ekonomičtější vůz vyústila v největší nárůst ceny akcií za poslední měsíce. Krátkodobá rallye akcií TSLA však nestačí k tomu, aby investory přesvědčila o své dlouhodobé pozici.

Společnost Tesla již nemá ve výklenku pro elektromobily takovou auru, protože trh se v posledních letech stal výrazně konkurenčnějším. Proto společnost musí přemýšlet mimo rámec a přidat nové vrstvy ke svému slavnému příběhu růstu. Autonomní řízení by v tomto ohledu mohlo být velkým katalyzátorem, stejně jako její vstup do robotiky.

Musk se rozplýval nad robotem Optimus neboli Tesla Bot, který má hrát rozhodující roli v budoucí hodnotové nabídce společnosti Tesla. Technologie používané pro autonomní řízení jsou navíc přenositelné na jeho humanoidní roboty, což vytváří významné synergie. Také společnost plánuje zpočátku nasadit své roboty do svých výrobních provozů, než je uvede na trh pro širší veřejnost. Pokud její experiment s roboty nabobtná, může jej posunout na další úroveň a potenciálně tak navýšit svůj nejvyšší zisk o miliardy.

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $181.19 (0.66%)

Zdroj: Shutterstock