Růstová akcie s poklesem o 75 %, kterou je vhodné koupit právě teď

Pokud jste se v poslední době snažili vyhýbat čínskému gigantu v oblasti elektronického obchodování Alibaba Group (BABA), je to jistě pochopitelné. Ekonomika země je zřejmě v defenzivě a společnost se zatím s omezeným úspěchem pokouší o restrukturalizaci. Bylo by také naivní zapomenout na regulační zásah Pekingu v roce 2020 proti mnoha významným technologickým společnostem v zemi, jehož ozvěny mohou stále znít.

To vše jsou důvody, proč se akcie Alibaby po prudkém výprodeji z vrcholu v roce 2020 od roku 2022 ani nepohnuly.

Investorům však lépe poslouží, když se budou dívat do budoucnosti, než aby zůstávali fixováni na minulost. A budoucnost společnosti Alibaba vypadá ve skutečnosti docela slibně.

Vane tolik potřebný vítr do zad
Někteří mohou s tímto hodnocením nesouhlasit. Její tržby ve čtvrtém čtvrtletí přece jen zaostaly za odhady a meziročně se zlepšily pouze o 5 %, zatímco upravený čistý zisk se propadl o 4 %.

Zdroj: Getty Images

Letos v březnu pak společnost zrušila své plány na vyčlenění většinového podílu v dceřiné logistické společnosti Cainiao, čímž investorům připomněla listopadové zrušení plánovaného vyčlenění odnože Alibaby pro cloud computing. Tato rozhodnutí by mohla poukazovat na nedostatek zájmu kupujících o obě činnosti, což znamená, že Alibaba je nucena vymyslet, jak s nimi naložit sama, a to se možná snáze řekne, než udělá.

Mnohé z překážek, které Alibabu brzdily, však konečně ustupují.

Vezměme si jako příklad celkový stav čínské ekonomiky. V prvním čtvrtletí roku 2024 vzrostl HDP země o 5,3 %, což snadno překonalo odhady. Banka UBS navíc právě zvýšila svůj celoroční výhled růstu HDP Číny z 4,6 % na 4,9 %, přičemž kromě zřetelného oživení aktivity v oblasti služeb uvedla i oživení vývozu. MMF nedávno také zvýšil očekávání hospodářského růstu Číny pro rok 2024.

A z hospodářského růstu země těží její spotřebitelé. Březnové maloobchodní výdaje se meziročně zlepšily o 3,1 % a doplnily tak náročné srovnání z předchozího roku, kdy vzrostly o 10,6 %. Po několika silných měsících jsou nyní celkové maloobchodní výdaje v Číně na rekordní úrovni, což je dobrou předzvěstí pro online obchodní centra Alibaba, jako jsou Taobao a Tmall.

Alibaba se zotavuje?
Samotná společnost Alibaba má však stále co řešit.

Mezi její hlavní interní výzvy patří ujasnění si, co chce dělat – a co může dělat – se svou divizí cloud computingu. Alibaba chtěla z tohoto byznysu i přes jeho ziskovost odejít, ale ještě před několika měsíci generální ředitel Eddie Wu řekl: „Vidím velmi silný potenciál pro větší synergii mezi Alibaba Cloud a skupinami Taobao a Tmall, zejména díky umělé inteligenci.“

To může být nakonec správný krok. Podle společnosti Precedence Research poroste trh s umělou inteligencí do roku 2032 ročním tempem 19 %, zatímco celkový trh s cloud computingem bude ve stejném období pravděpodobně růst průměrným tempem 17 %.

Zdroj: Getty Images

Mezitím společnost přehodnocuje svou logistickou jednotku Cainiao a mění ji na něco, co více podporuje její provoz elektronického obchodu. Společnost například minulý měsíc představila službu Cainiao Small Parcel, která je určena speciálně pro nedostatečně obsloužené prodejce třetích stran nabízející zboží malých rozměrů na portálech Taobao a Tmall.

A když už mluvíme o elektronickém obchodování, poprvé po letech prochází webové stránky Taobao generální opravou, která by měla zlepšit nákupní i prodejní zkušenosti. Tato modernizace zahrnuje vylepšení, jako jsou jasně označené slevy v digitálních nákupních košících nakupujících, spolu s plány na lepší integraci mobilní nákupní aplikace a nakupování v prohlížeči.

To je jen malá ukázka toho, na čem se v současné době pracuje, aby se obchod změnil k lepšímu.

Nic, co by většina investorů ještě neviděla
Ne každý v těchto snahách vidí potenciál, vzhledem k přetrvávající slabosti akcií Alibaba v posledních několika letech. Spousta akcií však dosahuje slabších výsledků až do chvíle, kdy se náhle přestanou vyvíjet, což může investory zaskočit. Nemusí existovat jasný katalyzátor pro rally akcií, ale v mnoha případech jsou důvody obnovené síly zřejmé až poté.

Nakoupit akcie Alibaba Group Holding Limited za $80.04 (0.73%)

Jako příklad mě napadá společnost IBM. Většina investorů předpokládala, že poté, co se této starší technologické společnosti nepodařilo proniknout do tržně zajímavějších odvětví, jako je cloud computing nebo kybernetická bezpečnost, jednoduše upadne v zapomnění. Akcie IBM však za poslední rok vzrostly o 35 %, a to právě proto, že společnost v tichosti využila příležitosti hybridního cloud computingu. Dalším příkladem je společnost General Electric. Akcie této průmyslové ikony vzrostly za poslední dva roky o 240 %, protože společnost úspěšně rozdělila svůj konglomerát na samostatné subjekty.

Ačkoli neexistuje žádná záruka, že akcie Alibaba budou za rok na vyšší úrovni, z hlediska poměru rizika a výnosu by dlouhodobí investoři měli hluboký diskont této růstové akcie vnímat spíše jako příležitost než jako červenou vlajku. Analytici očekávají, že její horní linie poroste v horním jednociferném pásmu i v příštích několika letech.

Společnost Alibaba oznámí svá čísla za celý fiskální rok 2024 14. května.