Chcete investovat jako miliardář? Pořiďte si tyto akcie

Je běžné hledat radu u lidí, kteří dosáhli vrcholu svého oboru. Mladí sportovci mají tendenci pozorněji naslouchat, když jim radí profesionální sportovec; studenti mají tendenci dávat větší pozor, když jim radí profesor; investoři mají tendenci dělat si poznámky o penězích, když jim radí miliardář – zejména pokud tyto miliardy pocházejí z investování.

Miliardáři mají sice obecně jinou toleranci k riziku a jiné finanční zdroje než průměrný člověk, ale není nic špatného na tom, když se podíváte na jejich investiční kroky a najdete inspiraci. Tyto tři akcie s vysokým zhodnocením jsou v portfoliích miliardářů běžné a mohou být skvělým doplňkem i vašeho portfolia, pokud se zajímáte o technologické akcie.

Alphabet
Po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí vzrostla mateřská společnost Googlu Alphabet (GOOGL) během jediného dne o více než 10 %, čímž se dostala do klubu 2 bilionů dolarů a dále posunula své historické maximum.

Zdroj: Getty Images

Akcie Alphabet vzrostly částečně proto, že společnost oznámila svou vůbec první dividendu, a to ve výši 0,20 USD na akcii čtvrtletně. Dividendový výnos není nic, o čem by se dalo psát, ale poukazuje na novou filozofii společnosti, která se snaží vracet hodnotu akcionářům prostřednictvím dividend namísto striktního odkupu akcií.

Přesto společnost Alphabet také oznámila, že odkoupí akcie v hodnotě zhruba 70 miliard USD, což podtrhuje důvěru vedení ve své směřování. Tento krok je také velmi potřebný poté, co byl Alphabet kritizován za zaostávání v nedávných závodech ve zbrojení v oblasti umělé inteligence (AI) – jejíž základy z velké části pomohl položit.

Bez ohledu na to, co si investoři myslí o pozici Alphabetu v oblasti umělé inteligence, společnost nadále vydělává spoustu peněz. Její tržby v prvním čtvrtletí činily zhruba 80,5 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 15 %, a provozní marže se zvýšily o 7 % na 32 %.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $171.54 (2.05%)

Od svého založení stojí Alphabet v čele mnoha technologických inovací a nevidím důvod, proč by to mělo do budoucna náhle přestat. Má elitní technologické talenty, obrovskou peněženku a pravděpodobně více relevantních dat než kterákoli jiná technologická společnost s aspiracemi na umělou inteligenci. To jsou klíčové ingredience v receptu na dlouhověkost.

Apple
Zatímco index S&P 500 a další vysoce postavené technologické akcie se do roku 2024 těšily pozitivním ziskům, společnost Apple Inc. (AAPL) se vydala opačným směrem.

Zdroj: Getty Images

Jednou z „dobrých“ věcí na propadu cen akcií Apple je, že investorům poskytuje atraktivnější vstupní bod. S poměrem ceny k zisku (P/E) kolem 26 se Apple obchoduje pod svým průměrem za posledních pět let. To samo o sobě neznamená, že je Apple automatickým nákupem, ale když vezmete v úvahu, že jde o jednu z předních blue chip společností, stává se to docela přesvědčivé.

Investoři se obávají zpomalení prodeje iPhonů, ale to je z celkového pohledu krátkozraký problém. Ano, prodej iPhonů se zpomalil (stejně jako prodej chytrých telefonů obecně), ale Apple má více než 2 miliardy aktivních iPhonů, což mu dává skvělý základ pro další expanzi do různých služeb.

Finanční výsledky málokteré společnosti jsou s těmi společnosti Apple alespoň vzdáleně srovnatelné. Má více než 73 miliard dolarů v hotovosti (hotovost, peněžní ekvivalenty a obchodovatelné cenné papíry), což mu dává dostatek prostoru pro přečkání poklesů a pro expanzi prostřednictvím akvizic, pokud se tak rozhodne.

Stejně jako Alphabet je i Apple příznivcem zpětných odkupů akcií, které mají akcionářům vrátit hodnotu. I díky tomu si Apple udržuje zdravý zisk na akcii (EPS), i když tržby rostou jen mírně.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Apple nebyl tak vysoko letící akcií, na jakou si jeho investoři zvykli, ale stále je to jedna z nejlepších společností na světě. Klidně bych se jí držel dlouhodobě.

Meta Platforms
Společnost Meta Platforms (META) nedávno zveřejnila výsledky za 1. čtvrtletí a byl to příběh dvou reakcí. Na jedné straně investory příliš nepotěšila zpráva o plánu výdajů společnosti Meta na rok 2024, což poslalo akcie dolů o více než 17 % během jediného dne.

Zdroj: Shutterstock

Na druhou stranu někteří poznamenali, že tyto výdaje jsou nezbytné pro posílení infrastruktury umělé inteligence společnosti Meta do budoucna, a vzhledem k tomu, že společnost skončila 1. čtvrtletí s hotovostí a obchodovatelnými cennými papíry ve výši 58,1 miliardy USD, nebude tento krok pro společnost Meta představovat dlouhodobou finanční zátěž.

Odhlédneme-li od plánů výdajů, společnost Meta vykázala růst v mnoha klíčových oblastech podnikání, včetně růstu počtu uživatelů a způsobu, jakým tyto uživatele zpeněžuje. Jejích 3,24 miliardy denně aktivních lidí v rodině v březnu 2024 bylo meziročně o 7 % více a zvýšila průměrný příjem na osobu na 11,20 USD z 9,47 USD v 1. čtvrtletí 2023. Pro platformu, která je závislá na zvyšování počtu diváků a jejich zpeněžování, jsou oba tyto údaje uklidňující.

Při pohledu na forwardové poměry P/E se Meta také jeví jako nejhodnotnější z „velkolepé sedmičky“ akcií.

Nakoupit akcie Meta za $469.94 (0.92%)

Finanční výsledky společnosti Meta se vracejí do správných kolejí a nedávné oznámení dividendy (0,50 USD na akcii čtvrtletně) by mělo investory motivovat k tomu, aby k akciím přistupovali s dlouhodobějším smýšlením.