Tyto růstové akcie jsou blízko svých 52týdenních minim

Nákup růstových akcií při poklesu může být způsob, jak si zajistit velké budoucí zisky. Současná ekonomická situace nemusí být pro všechny podniky ideální, ale z dlouhodobého hlediska se pravděpodobně zotaví. A uprostřed tohoto oživení by se růstovým akciím jako celku mělo dařit lépe.

Třemi takovými akciemi, které investoři v poslední době pociťují jako medvědí, jsou Apple, Starbucks a Prologis. Všechny se obchodují poblíž svých 52týdenních minim, a pokud máte k dispozici 5 000 USD, které si můžete dovolit investovat, zde je důvod, proč byste měli zvážit, zda právě teď do těchto akcií nenakupovat.

Apple Inc. (AAPL)
Akcie společnosti Apple, jejichž cena se pohybuje kolem 175 USD, v poslední době rostou, ale stále nejsou daleko od svého 52týdenního minima 164,08 USD a od začátku roku jsou stále o 9 % níže. Obchoduje se za 26násobek klouzavého zisku, což není na jednu z nejcennějších akcií na světě příliš vysoký násobek.

Zdroj: Getty Images

Investoři se začali obávat o poptávku po iPhonech. V Číně, která je pro Apple klíčovým trhem, prodeje na začátku roku klesaly, protože spotřebitelé omezovali výdaje nebo kupovali levnější varianty, včetně čínského konkurenta Huawei.

S více než 2 miliardami aktivních zařízení má však Apple již obrovskou zákaznickou základnu. A přestože někteří spotřebitelé možná nyní váhají s upgradem svých telefonů, protože ekonomická situace není ideální, neznamená to, že prodeje budou zaostávat navždy. Spotřebitelé mohou jednoduše odložit modernizaci svých telefonů, aby ušetřili peníze.

Mohli by také čekat na telefon, který obsahuje nejnovější a nejlepší funkce umělé inteligence (AI); generativní funkce AI se údajně objeví v iPhonu 16 později v tomto roce.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Bylo by předčasné dělat si starosti o podnikání společnosti Apple. Díky jeho rozsáhlému ekosystému a oddané uživatelské základně je pravděpodobné, že společnost bude růst ještě několik let, zejména když bude nabízet více služeb a stane se větším hráčem v oblasti umělé inteligence. Pro dlouhodobé investory může být nyní optimální doba pro nákup akcií.

Starbucks (SBUX)
Další společností, která má zástupy oddaných zákazníků, je Starbucks. Přestože existují levnější možnosti kávy, řetězec neustále pumpuje silná čísla.

Zdroj: Getty Images

Společnost Starbucks nedávno zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí, za období končící 31. března, a její konsolidované čisté tržby ve výši 8,6 miliardy dolarů poklesly o 2 %, což není tak hrozné vzhledem k současným makroekonomickým podmínkám, které nejsou pro tento byznys zdaleka ideální, protože mnoho spotřebitelů omezuje své výdaje. Její čistý zisk se snížil o 15 % na 772,4 milionu USD. Z dlouhodobého hlediska by se však se zlepšujícími se ekonomickými podmínkami měla čísla společnosti Starbucks zlepšit.

Neuspokojivé výsledky však ve středu vedly k prudkému výprodeji akcií a poslaly je na nové 52týdenní minimum. Ačkoli krátkodobý vývoj může pro Starbucks vypadat znepokojivě, stále se jedná o špičkový restaurační řetězec, do kterého je vhodné investovat v dlouhodobém horizontu. V loňském roce společnost oznámila plány na zvýšení počtu svých prodejen z přibližně 38 000 na 55 000 do konce desetiletí.

Nakoupit akcie Starbucks Corporation za $73.11 (-2.43%)

Investoři mohou také těžit z nadprůměrného dividendového výnosu akcií ve výši 2,6 %, který je vyšší než průměr S&P 500 ve výši 1,4 %.

Prologis, Inc. (PLD)
Prologis je realitní investiční fond (REIT), který investorům nabízí skvělý způsob, jak investovat do elektronického obchodu. Jako lídr v oblasti logistiky investuje do skladů a pomáhá společnostem rozvíjet jejich činnost. Mezi její zákazníky patří řada velkých firem, například Amazon, PepsiCo a Walmart.

Zdroj: Getty Images

Nejistota současného ekonomického prostředí pravděpodobně doléhá na akcie, které letos klesly o 22 %. Od svého 52týdenního minima 96,64 USD ji nyní dělí méně než 10 USD. Akcie Prologis se v současné době obchodují s poměrem hodnoty podniku k zisku před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA), který činí méně než 19, což je výrazně pod pětiletým průměrem přesahujícím 24.

Společnost Prologis může být pro investory v dlouhodobém horizontu dobrou volbou vzhledem k trvalé potřebě skladů a logistiky, protože svět elektronického obchodování stále roste. V roce 2023 společnost vykázala jádrové provozní prostředky (FFO) na akcii ve výši 5,61 USD, což bylo o 9 % více než 5,16 USD, které vykázala o rok dříve. V letošním roce REIT předpokládá růst jádrových FFO opět o více než 9 %.

Její finanční výsledky jsou dostatečně silné na to, aby podpořily její dividendu, která za celý rok činí 3,84 USD na akcii. S dividendou 3,7 % mohou investoři pobírat dividendu, která je výrazně nad průměrem indexu S&P 500, což je ještě více motivuje k nákupu akcií Prologis.

Nakoupit akcie Prologis, Inc. za $105.89 (1.30%)