Apple má před sebou dost možná velké příležitosti v Ai

Společnost AAPL představuje velmi dobrou nabídku k nákupu díky příležitosti v oblasti umělé inteligence.

Akcie Apple Inc (NASDAQ:AAPL) meziročně mírně vzrostly o 0,45 %, což není významný růst. Společnost Apple musí na čínském trhu čelit rostoucí konkurenci dalších významných konkurentů, jako jsou Xiaomi a Huawei. Společnost však vydala program OpenELM, který je významným krokem ve vývoji a integraci modelů umělé inteligence do jejích zařízení.

Tento nový model AI by mohl být integrován do nových produktů iOS a iPhone představených letos na podzim. Expanze společnosti Apple do odvětví umělé inteligence skýtá mnoho optimismu pro růst společnosti. Domnívám se, že společnost Apple je prozatím mírně výhodná k nákupu s potenciálním růstem o 12,4 %.

Zdroj: Shutterstock

Katalyzátory pro akcie AAPL

Jedním z katalyzátorů růstu společnosti Apple je integrace umělé inteligence do jejích produktů. V dubnu 2024 společnost představila svůj nový OpenELM, velký jazykový model navržený tak, aby efektivně fungoval na elektronických zařízeních, jako jsou tablety nebo telefony.

Hlavním cílem OpenELM je nasadit do svých zařízení funkce umělé inteligence, vylepšit verzi Siris a zvýšit uživatelský komfort a soukromí. Nová funkce AI, poháněná zpracováním přímo v zařízení, pravděpodobně povede k silnému růstu společnosti.

Apple z ní udělal otevřený zdroj tím, že poskytl přístup k vycvičeným modelům veřejnosti. To podporuje spolupráci a umožňuje vývojářům z komunity model vylepšovat a přizpůsobovat svým specifickým potřebám.

Apple navíc jednal s OpenAI a Googlem o integraci umělé inteligence do nové generace iPhonu letos na podzim.

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook prohlásil, že společnost integruje AI do svých produktů, přičemž další podrobnosti se možná brzy objeví s uvedením iOS 18 a iPhonu 16.

Domnívám se, že tyto nové funkce v dalších produktových řadách společnosti Apple by mohly na podzim zvýšit poptávku po další řadě iPhonů a urychlit tak tok příjmů společnosti v roce 2024.

Společnost Apple zaostává za konkurencí v oblasti umělé inteligence ve srovnání s konkurenty, jako jsou společnosti Samsung a Huawei. Samsung aktivně začlenil AI do svého produktového portfolia a svou nejnovější vlajkovou loď označil jako „Galaxy AI“.

Společnost Huawei do svých zařízení integrovala pokročilé modely AI, jako je například model P30 Pro, který má zákazníkům vylepšit zážitky díky technologii senzorů pro noční fotografování. Spolupráce s giganty v oboru AI, jako jsou Gemini a OpenAI společnosti Google, by mohla překlenout propast mezi společností Apple a jejími konkurenty na trhu.

Ocenění

Společnost Apple zaznamenala v roce 2021 nárůst o 33,3 % a v roce 2022 o 7,8 %. V roce 2023 však dojde k mírnému poklesu jeho tržeb o 2,8 %. Důvodem může být nižší prodej iPhonu 15 v Číně.

Tržby by se mohly zvýšit přibližně o 4,5 % kvůli zvýšenému prodeji Vision Pro a novým produktům s možnou integrací umělé inteligence na podzim letošního roku. Společnost Apple si v průběhu let udržuje solidní provozní příjmy a cash flow.

To naznačuje, že společnost má dobré finanční zdraví a efektivní řízení. Marže provozního zisku se bude v roce 2024 pohybovat kolem 30 % a v budoucnu se zvýší v průměru na 35 %.

WACC společnosti Apple je vypočteno na 9,1 % na základě nákladů na vlastní kapitál ve výši 9,21 %, nákladů na dluh ve výši 5,09 % a bety ve výši 0,99. Zvolil jsem nízkou hodnotu beta, protože volatilita akcie je blízká tržní hodnotě.

Hodnota vlastního kapitálu vydělená počtem akcií v oběhu ve výši 15 miliard mi dává hodnotu vlastního kapitálu na akcii, která se rovná 190,29 USD, což představuje 12,4% nárůst oproti současné ceně společnosti ve výši 169,30 USD.

Riziko

Jedním z rizik, kterým společnost Apple čelí, je ztráta podílu na trhu v Číně. V prvním čtvrtletí roku 2024 zaznamenala společnost v Číně 19% pokles prodeje telefonů iPhone.

Důvodem je především rostoucí konkurence na čínském trhu s dalšími významnými čínskými společnostmi, jako je Huawei nebo Xiaomi.

Důvodem jsou inovace a vývoj čínských společností v oblasti integrace technologií umělé inteligence do jejich nových produktů.

Pokud však společnost Apple dokáže obhájit své inovace a konkurenční výhodu z nových produktových řad, mohla by posílit své postavení na trhu a podpořit dlouhodobý růst.

Podtrženo a sečteno, akcie AAPL

Společnost Apple neustále vyvíjí a inovuje své produkty, aby splnila požadavky a očekávání zákazníků. Přestože se společnost setkává s výraznou konkurencí a ztrácí tržní podíly, konkrétně v Číně, Apple si stále zaslouží mírný nákup.

Důvodem je, že nová expanze společnosti Apple do odvětví umělé inteligence a její integrace do života produktů by mohla být významná, což by mohlo vystupňovat vyhlídky společnosti a získávat poptávku zákazníků.

Předpokládaná cena akcií je 190,29 USD, což představuje potenciální nárůst o 12,4 % oproti současné ceně 169,30 USD.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Zdroj: BurzovníSvět.cz