Proč jsou akcie Microsoftu pro investory v roce 2024 povinnou investicí?

Generální ředitel společnosti Microsoft je skutečný vizionář, takže dlouhodobý výhled akcií Microsoftu je poměrně jasný.

Vzhledem k tomu, že cloudové služby Azure společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT) získávají stále větší podíl na trhu a mnoho podniků tohoto technologického giganta výrazně těží z rozmachu umělé inteligence (AI) a mnoho podniků přechází na cloud, zůstávají akcie Microsoftu velmi atraktivní. Společnost má také dobrou pozici, aby mohla těžit ze svých výpadů na rozvíjející se trhy a z velmi silného vedení svého generálního ředitele Satyi Nadelly.

Vzhledem k těmto bodům i nadále doporučuji investorům, kteří hledají větší expozici vůči velkým technologickým společnostem, nákup akcií společnosti Microsoft.

Působivý růst díky cloudu a umělé inteligenci

Tržby Azure vzrostly o 31 % oproti stejnému období předchozího roku, čímž snadno překonaly 17% meziroční nárůst, který v minulém čtvrtletí vygenerovala cloudová jednotka AWS společnosti Amazon (NASDAQ:AMZN).

V důsledku toho se zdá, že Azure získává významný podíl na trhu cloudové infrastruktury. Důležité také je, že tento nárůst snadno překonal průměrný odhad analytiků, kteří do tisku uváděli 28% meziroční nárůst.

Část úspěchu jednotky je způsobena pokračující migrací podnikových dat do cloudu. Nadella v hovoru k výsledkům společnosti Microsoft skutečně uvedl, že růst tržeb Azure z migrace do cloudu se zrychluje, a jako dva z podniků, které s pomocí Azure přesouvají svá data do cloudu, jmenoval Dick’s Sporting Goods (NYSE:DKS) a Světovou banku.

Azure však také výrazně podporují nové nástroje umělé inteligence, jako jsou Sales Copilot, Service Copilot, GitHub Copilot a Security Copilot, které tato jednotka prodává. Tyto nabídky jsou pro podniky atraktivní, protože zvyšují produktivitu zaměstnanců.

V předchozím sloupku jsem uvedl, že Jared Spataro, viceprezident Microsoftu pro moderní pracovní a podnikové aplikace, uvedl, že „70 % uživatelů Copilotu uvádí, že díky němu jsou produktivnější“.

Mezi obrovské firmy, které přijaly nabídku AI tohoto technologického giganta, patří Moderna (NASDAQ:MRNA), Coca-Cola (NYSE:KO), Accenture (NYSE:ACN) a EY. A co je velmi působivé: „Více než 65 % společností z žebříčku Fortune 500 nyní využívá službu Azure OpenAI Service,“ uvedl Nadella. Dále poznamenal, že průměrná částka, kterou všichni zákazníci Azure vynakládají na umělou inteligenci, se neustále zvyšuje.

Zdroj: Shutterstock

Pohled na expanzi na rozvíjející se trhy

Spatoro poznamenal, že se firma bude snažit prodávat více licencí svého softwaru Microsoft 365 zákazníkům na rozvíjejících se trzích, kde vytváří předpoklady pro obrovský nárůst svých příjmů.

Například v Malajsii plánuje Microsoft do roku 2028 vynaložit 2,2 miliardy dolarů na zlepšení tamní cloudové infrastruktury a infrastruktury umělé inteligence. A podobné kroky podniká Microsoft i v Thajsku, kde rovněž plánuje „vyškolit více než 100 000 lidí v dovednostech AI“ a otevřít „oblast datových center“, uvedla společnost Seeking Alpha.

Z dlouhodobého hlediska se domnívám, že tyto investice do rozvojových trhů Microsoftu přinesou obrovské dividendy. Umožní totiž firmě prodávat své produkty desítkám tisíc nových zákazníků, včetně firem a vládních agentur v těchto zemích.

Nadellovo rozhodnutí investovat v těchto zemích je příkladem jeho vizionářského a pokrokového myšlení. Stejné vlastnosti mu umožnily správně rozpoznat dříve než mnozí jiní, že transformace cloudu a umělá inteligence přinesou obrovský rozmach, který Microsoft může využít k obrovskému zvýšení svých horních i dolních zisků. Jsem přesvědčen, že pod Nadellovým vedením bude firma i nadále efektivně využívat velké nové příležitosti.

V důsledku toho jsem velmi optimistický ohledně dlouhodobého výhledu společnosti Microsoft a akcií MSFT.

Wall Street je ohledně akcií MSFT optimistická

Také analytici mají na akcie velmi pozitivní názor. Z 56 analytiků, kteří za posledních 90 dní vydali poznámky k tomuto jménu, jich 53 má hodnocení „koupit“ nebo „silně koupit“. A ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku institucionální investoři nakoupili 184,7 milionu akcií tohoto jména a prodali pouze 114 milionů akcií.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $406.66 (2.22%)

Zdroj: Canva