1 zelená vlajka a 1 červená vlajka pro společnost ExxonMobil v roce 2022

ExxonMobil (XOM) je pravděpodobně nejznámější energetickou společností v USA, což je jak dobrá, tak špatná věc, protože se tato společnost snaží proplout odvětvím, které je známé svou nestálostí a špinavou image. V polovině roku 2022 je celkem jasné, že je zde velký vítr v zádech. Stejně tak je ale zřejmé, že je tu i přetrvávající problém, se kterým se vedení snaží vypořádat. Zde je to, co byste měli vědět.

Vznešená zelená vlajka

Ceny ropy a zemního plynu jsou notoricky známé svou nestálostí a náchylností k rychlým a dramatickým výkyvům. V roce 2020, tedy právě před dvěma lety, cena ropy West Texas Intermediate na krátký okamžik skutečně klesla pod nulu. Bylo to v době pandemie koronaviru a podílely se na tom i další technické faktory, ale byla to dramatická a historická událost. A přesto se v polovině roku 2022 ropa obchoduje kolem 100 dolarů za barel.

Zdroj: Getty Images

Ačkoli se to může změnit (viz nedávný jednodenní pokles cen ropy o téměř 10 %), v současné době jsou relativně vysoké ceny pro Exxon obrovskou výhodou. Abychom to vyčíslili, společnost v roce 2020 prodělala 0,33 USD na akcii. S oživením cen ropy vydělala v roce 2021 5,38 USD na akcii. V prvním čtvrtletí roku 2022 mezitím společnost vykázala upravený zisk 2,07 USD na akcii, což je o 0,65 USD více než ve stejném období roku 2021.

Jednoduše řečeno, pokud ceny ropy zůstanou na vysoké úrovni, bude rok 2022 pro světového energetického giganta velmi dobrý. Neméně důležité je, že vysoká čísla zisku pomohou Exxonu financovat jeho plány kapitálových výdajů – což nás přivádí k negativním zprávám.

Dlouhodobá červená vlajka

V prvním čtvrtletí společnost Exxon vynaložila 4,9 miliardy dolarů na kapitálové investice, z nichž většina směřovala do oblasti těžby ropy a zemního plynu. Celoroční cíl výdajů na rok 2022 se pohybuje mezi 21 a 24 miliardami dolarů, takže v průběhu roku bude použito mnohem více hotovosti.

Zdroj: Getty Images

Obavy se projeví, když porovnáte historii kapitálových výdajů Exxonu s historií jeho nejbližšího konkurenta, společnosti Chevron (CVX -0,52 %). Chevron v podstatě v posledním desetiletí vydával velké prostředky na nové investice a nyní z těchto výdajů těží. Exxon tolik peněz do práce nevložil a nyní vynakládá větší prostředky na udržení své produkce ropy. Není neobvyklé, že se ropná společnost nachází v takovéto situaci, přičemž je třeba poznamenat, že Exxon má tendenci investovat proticyklicky. To však nic nemění na skutečnosti, že se Exxon potýká se značným problémem s produkcí.

Pokud to chceme vyjádřit v číslech, produkce ropného ekvivalentu společnosti Chevron se v letech 2019-2021 každý rok mírně zvyšovala, zatímco produkce společnosti Exxon v každém z těchto tří let klesala. V tomto období se produkce společnosti Exxon snížila přibližně o 6 %, což je poměrně výrazný pokles. Abychom byli spravedliví, výdaje společnosti Exxon jsou v současné době, kdy jsou ceny ropy vysoké, snadno realizovatelné, ale pokud by ceny ropy klesly, bylo by obtížnější náklady pokrýt.

To však neznamená, že by Exxon nemohl utrácet, aby se mu dařilo lépe. Má silnou rozvahu s nízkou finanční pákou, takže z dlouhodobého hlediska není příliš důvodů se těmito výdaji zabývat. V blízké budoucnosti však potřeba zvýšených kapitálových investic představuje riziko ve srovnání s jinými investičními možnostmi v oblasti energetiky. Ve skutečnosti se jedná o vlastnictví společnosti, která má dnes dobrou pozici (Chevron), a společnosti, která se stále snaží zastavit dlouhodobý pokles produkce (Exxon).

Zdroj: Getty Images

Společnost Exxon využívá dobré zprávy o vysokých cenách energií k tomu, aby se vypořádala se špatnou zprávou o zvýšených kapitálových výdajích. Časem by se měl dostat přes tuto červenou vlajku. Problémem je, že zatímco se tak děje, energetický sektor se stále více potýká s požadavky investorů na přechod k ekologičtější budoucnosti. To také stojí peníze a Exxonu to ztěžuje život, protože peněz je jen tolik, kolik se jich dá rozdělit. Je to dobře řízená ropná společnost, ale v tuto chvíli to vypadá, že jiné ropné společnosti, jako například Chevron, by mohly mít do budoucna lepší pozici.