Coinbase je díky bývalému zaměstnanci obviněna z obchodování zasvěcených osob

Coinbase je díky bývalému zaměstnanci zapletena do obvinění z obchodování zasvěcených osob
Společnost Coinbase má své jméno vytištěné na kauze, které se nechce účastnit.

Coinbase (NASDAQ:COIN) se v poslední době nedaří. Společnost i jako jeden z největších hráčů na burze na světě trpí obratem na medvědím trhu. A nyní, na vrcholu různých rozpočtových škrtů, uzavírání programů a vydatných obvinění ze špatné správy dat, přivádí bývalý zaměstnanec COIN do centra pozornosti z dalšího špatného důvodu. Zdá se, že bývalý produktový manažer společnosti využil své funkce k účasti na obchodování s důvěrnými informacemi. Jde o vůbec první událost, kterou Coinbase pravděpodobně neslaví.

Propad trhu zasáhl Coinbase, i když nadále zpracovává transakce v hodnotě miliard dolarů denně. První vrchol volatility v zákulisí přišel ve chvíli, kdy ostatní burzy začaly hromadně propouštět zaměstnance. Coinbase sice žádné zaměstnance nepropustila, ale zrušila všechny nabídky svým novým zaměstnancům. Tato zpráva se stala mimořádně kontroverzní po obvinění, že společnost jen několik dní předtím slíbila, že tyto nabídky nezruší.

Zdroj: Unsplash

V uplynulém týdnu Coinbase navázala na tato penzistická rozhodnutí, když zrušila svůj program partnerského marketingu. Spolu se zprávami o zrušení nabídek začali investoři spekulovat o tom, zda jsou finanční potíže společnosti Coinbase větší, než dává najevo. Aby toho nebylo málo, konkurenční burza Binance (BNB-USD) velmi krátce po tomto oznámení spustila svůj vlastní program affiliate marketingu.

Ačkoli to nesvědčí o jejích finančních problémech, společnost utrpěla několik zatracujících obvinění. Investigativní portál The Intercept obvinil společnost z prodeje geosledovacích údajů americkému imigračnímu a celnímu úřadu (ICE). Tato obvinění přilévají olej do ohně a udržují společnost v defenzivě v době zmatků.

Coinbase trpí novými PR problémy, protože bývalý zaměstnanec byl obviněn z obchodování zasvěcených osob

K ohni publicity, v němž se Coinbase ocitla, se přidává i to, že je její jméno spojeno s důležitými zprávami z ministerstva spravedlnosti (DOJ). Bývalý zaměstnanec údajně využil své role ve společnosti k provádění obchodování s kryptoměnami na základě důvěrných informací.

Ishan Wahi, někdejší produktový manažer společnosti, je jedním ze tří osob, které dnes ministerstvo spravedlnosti zatklo v rámci vůbec prvního obvinění souvisejícího s obchodováním s kryptoměnami na základě důvěrných informací. Wahi spolu se svým bratrem Nikhilem Wahim a Sameerem Ramanim spolupracovali na nákupu kryptoměn před uvedením společnosti Coinbase na burzu. Před oznámením kotace dával Wahi svému bratrovi a Ramanimu tipy. Oba dva nakupovali aktiva s cílem využít spekulativní zisky, které by tato zpráva způsobila.

Zdroj: Getty Images

Podle tiskové zprávy ministerstva spravedlnosti tato trojice provedla insiderské obchody kolem 14 různých listingů na burze. K těmto obchodům došlo v období od června 2021 do dubna 2022. Zatímco bratři Wahiové byli v Seattlu zatčeni, Ramani zůstává na svobodě.

Tato zpráva je pro kryptoregulátory obrovským momentem; nikdy předtím nebyli insider obchodníci s kryptoměnami dopadeni a obviněni. Americký státní zástupce Damian Williams tuto událost označuje za „další připomínku toho, že Web3 není zónou bez zákonů“. Williams dodává, že toto prvenství přichází jen měsíc po jiném prvenství. Minulý měsíc ministerstvo spravedlnosti obvinilo Le Ahna Trauna z podvodu a praní špinavých peněz kvůli jeho podvodu s non-fungible token (NFT) rug pull.