2 akcie výrobců elektromobilů, které se nyní vyplatí koupit při propadu

I přes dlouhodobě dobré vyhlídky se akcie elektromobilů v posledních několika čtvrtletích potýkaly s problémy. Fond Vanguard Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF (NASDAQ:DRIV) za posledních 12 měsíců klesl o 23 %. Velká část korekce přišla v posledních dvou čtvrtletích. Vzhledem k pozitivnímu větru v odvětví však existují atraktivní akcie elektromobilů, které lze při poklesu koupit.

Pokud jde o důvody korekce, růst ovlivnil nedostatek čipů a rozsáhlé problémy v dodavatelském řetězci. Dále je pravděpodobné, že s inflací se marže dostanou pod tlak. Současně panuje vysoká globální ekonomická nejistota a spotřebitelská nálada není příliš optimistická.

Po překonání těchto krátkodobých až střednědobých překážek má odvětví elektromobilů předpoklady k trvalému růstu. Bidenova administrativa si stanovila ambiciózní cíl, aby do roku 2030 bylo 50 % nových prodaných vozidel elektrických.

Evropa se v zájmu snížení energetické závislosti na Rusku rovněž zaměřuje na urychlení zavádění elektrických vozidel. Čína je již nyní lídrem na trhu s elektromobily.

Vzhledem k tomuto dlouhodobému výhledu je korekce akcií elektromobilů dobrou akumulační příležitostí. Pojďme si říci o dvou atraktivních akciích elektromobilů, které je vhodné nakoupit při poklesu.

Li Auto (LI)

Akcie společnosti Li Auto (NASDAQ:LI) se mezi akciemi elektromobilů umístila na předních příčkách. Za posledních šest měsíců akcie vzrostly o 41 %. Domnívám se, že akcie LI stojí za to akumulovat při poklesu multibagger dlouhodobé návratnosti.

Za druhé čtvrtletí roku 2022 společnost Li vykázala dodávku 28 687 vozidel. V meziročním srovnání se dodávky zvýšily o 63,2 %. Vzhledem k ekonomickým protivětrům je růst dodávek robustní. Dále se domnívám, že v roce 2023 se růst pravděpodobně zrychlí.

Zdroj: Shutterstock

Hlavním důvodem je skutečnost, že společnost v červnu 2022 představila svůj druhý model Li L9. Nový model podpoří růst dodávek ve 4. čtvrtletí roku 2022 a v průběhu roku 2023. Výrobce elektromobilů má na Li L9 již 30 000 předběžných rezervací.

Za zmínku také stojí, že společnost Li vykázala k 1. čtvrtletí 2022 hotovost a ekvivalenty ve výši 8 miliard USD. Nedávno společnost oznámila nabídku na trhu za 2 miliardy dolarů. Má tedy dostatečnou finanční flexibilitu pro pokračování v agresivním růstu.

Rivian Automotive (RIVN)

Společnost Rivian (NASDAQ:RIVN) byla bezpochyby přeprodaná, když se akcie dotkly úrovně 19,3 USD. Od těchto minim jsou akcie RIVN již výše o 66 %. Domnívám se, že současné úrovně jsou stále atraktivní pro akumulaci.

Jedním z důvodů nedávné rally byla silná čísla společnosti za 2. čtvrtletí 2022. Během čtvrtletí Rivian vyrobil a prodal 4 401, resp. 4 467 vozů. Společnost dále potvrdila výhled na výrobu 25 000 vozidel pro rok 2022.

V příštích několika letech bude Rivian pravděpodobně svědkem silného růstu dodávek. Společnost již naplánovala nárůst výroby na 600 000 vozidel mezi svými závody v Normalu a Georgii.

Zdroj: Rivian.com

Pokud jde o poptávku, společnost Rivian hlásí více než 90 000 předběžných objednávek na vůz R1 ke květnu 2022. Společnost má objednávku na 100 000 elektrických dodávkových vozů od společnosti Amazon (NASDAQ:AMZN). Díky potenciálnímu proniknutí na velké trhy, jako je Evropa a Čína, má Rivian dostatek prostoru pro růst.

Společnost také vykázala k 1. čtvrtletí 2022 hotovost a ekvivalenty ve výši 17 miliard dolarů. Společnost Rivian má tedy silnou finanční flexibilitu pro některé velké plánované investice.