Nálada na trhu je smíšená, pozornost se upíná k údajům o inflaci v EU

Zdá se, že trhy začaly být ve čtvrtek opatrné a investoři se zdrželi přijímání velkých pozic. Eurostat zveřejní údaje o harmonizovaném indexu spotřebitelských cen (HICP) za únor a Evropská centrální banka (ECB) zveřejní účty z politických zasedání. Ve druhé polovině dne budou v rámci amerického ekonomického programu zveřejněny údaje o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti a jednotkových nákladech práce za čtvrté čtvrtletí.

Index amerického dolaru během středečního evropského obchodování v souvislosti se zlepšující se rizikovou náladou prudce klesl. Ve druhé polovině dne se dolaru podařilo udržet si odolnost vůči svým hlavním rivalům poté, co průzkum ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu odhalil, že složka Placené ceny vystoupila nad 50. Referenční výnos desetiletých amerických státních dluhopisů se po těchto údajích poprvé od začátku listopadu vyšplhal nad 4 % a poskytl USD další podporu. Mezitím hlavní indexy na Wall Street nakonec uzavřely den smíšeně, když investoři upravovali své pozice v první obchodní den měsíce. Futures na americké akciové indexy se na začátku čtvrtka obchodovaly také smíšeně, což odráží nerozhodný postoj trhu, ale výnos desetiletých amerických dluhopisů T se drží nad 4 %.

Měnový pár EUR/USD se ve středu vyšplhal na nové týdenní maximum poblíž 1,0700, ale ve čtvrtek se během asijské seance dostal pod nový medvědí tlak. Meziroční index HICP v eurozóně by měl v únoru klesnout na 8,2 % z lednových 8,6 %. Prezidentka ECB Christine Lagardeová se během evropské seance vyjádří k politickému výhledu v rozhovoru pro španělskou televizi.

Měnový pár GBP/USD ve středu nedokázal využít širokého oslabení amerického dolaru a uzavřel den beze změny. Pár zůstává na začátku čtvrtka na zadní noze a obchoduje se pod úrovní 1,2000. Později během dne má vystoupit hlavní ekonom Bank of England (BoE) Huw Pill.

USD/JPY ve čtvrtek získal zpět svou trakci a vyšplhal se nad 136,50 poté, co se ve středu snažil najít směr. Člen měnověpolitické rady Bank of Japan (BoJ) Hadžime Takata dříve během dne uvedl, že nyní nevidí potřebu přijímat další politické kroky ke zlepšení fungování trhu. Mezitím údaje z Japonska odhalily, že kapitálové výdaje ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 7,7 %, čímž výrazně překonaly tržní očekávání ve výši 2,8 %.

USD/JPY (long) – Zdroj: Autochartist

Ekonom Lee Sue Ann a stratég pro trhy Quek Ser Leang ze společnosti UOB Group se domnívají, že další odraz by mohl motivovat NZD/USD k návratu do zóny 0,6300 v příštích několika týdnech.

Pohled 24 hodin denně: „Silný odraz NZD na 0,6275 a silná denní hodnota 0,6257 (+1,16 %) byly překvapením (očekávali jsme, že se NZD bude obchodovat v pásmu. Silný odraz má prostor k rozšíření, ale vzhledem k překoupeným podmínkám je jasné prolomení hlavní rezistence na 0,6300 nepravděpodobné. Naopak prolomení úrovně 0,6215 (menší podpora je na 0,6235) by naznačovalo, že současný tlak na růst zeslábl.“

USD/TRY testuje býčí závazky kolem 18,90 uprostřed pomalé seance během začátku čtvrtka. Pár turecké liry (TRY) přitom čerpá vodítka z pevnějších výnosů amerických státních dluhopisů a zároveň vykresluje opatrnou náladu před údaji o turecké inflaci za únor, které budou zveřejněny v pátek.

Jestřábí komentáře klíčových centrálních bankéřů se přidávají k obavám z Číny a Ruska a obnovují ekonomický pesimismus na trhu, což při nedostatku důležitých údajů/událostí utápí americké státní dluhopisy. Ty se připojují k převážně pevnějším americkým údajům oproti nepříznivým tureckým statistikám ve prospěch býků USD/TRY.

Je třeba poznamenat, že americký ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu přinesl optimistické údaje a umožnil prezidentovi Federálního rezervního systému (Fed) v Minneapolisu Neelu Kashkarimu zopakovat svůj jestřábí postoj. Turecký hrubý domácí produkt (HDP), údaje o obchodu a ekonomická důvěra však byly ve svých nejnovějších údajích mírnější a podpořily ceny USD/TRY.

Zdroj: Getty Images

Kromě nerovnováhy údajů a obav z jestřábího Fedu, jakož i výnosů, se váhavost Centrální banky Turecké republiky (CBRT) při zvyšování referenčních úrokových sazeb připojuje k poslednímu zemětřesení v zemi, které udržuje kupce páru v naději.

USD/TRY může pokračovat v růstu vzhledem k nedostatku důležitých dat/událostí, jejichž zveřejnění je naplánováno na čtvrtek. Nicméně zítřejší turecký index spotřebitelských cen (CPI) za únor a americký ISM PMI ve službách za uvedený měsíc budou pro obchodníky na páru klíčové, aby sledovali jasné směry.