2 růstové akcie, které se nyní obchodují s obrovskou slevou

Rozlišování je klíčovou dovedností pro investování a během medvědího trhu se jistě objeví spousta lákavých akcií.

V této souvislosti uvádíme několik silně oslabených růstových akcií, které jsou mezi investory oblíbené, ale pouze jedna z nich má důvěryhodnou šanci na růst. Pojďme si obě analyzovat, abyste věděli, proč jsou jejich akcie právě teď tak levné a zda by bylo dobré je koupit nebo přidat na seznam sledovaných akcií.

1. Tilray

Společnost Tilray Brands (TLRY), která má ambice stát se největším prodejcem legálních konopných produktů na světě, je také růstovou akcií, která je pozoruhodně levná. Přestože za druhé fiskální čtvrtletí vykázala tržby ve výši 144 milionů USD a volný peněžní tok (FCF) 25,4 milionu USD, její akcie za poslední tři roky poklesly o 42,7 % kvůli přetrvávající ztrátovosti a divokému převisu nabídky nad poptávkou na několika kontinentech.

Zdroj: Tilray

V současné době je její poměr ceny k účetní hodnotě (P/B) pouhých 0,3, což znamená, že cena jejích akcií je nižší než hodnota jejích hmotných aktiv. Samozřejmě, že 100 % svých aktiv v dohledné době neprodá a jejich prodejem by dnes pravděpodobně nevydělala tolik peněz, kolik původně zaplatila. V tomto světle je tedy její ocenění signálem, že trh je vůči jejím akciím medvědí, protože nesoulad mezi hodnotou aktiv a cenou jejích akcií bude muset nakonec uzavřít, a to potenciálně odpisem aktiv a velkou ztrátou.

Nicméně existuje malá šance, že trh je ohledně hodnoty společnosti Tilray příliš pesimistický, což by mohlo být příležitostí pro správný typ investora s vysokou tolerancí k riziku.

V příštích několika letech se bude snažit konsolidovat své nadnárodní aktivity v oblasti prodeje konopí a alkoholu, čímž by mohla prokázat skutečnou hodnotu svých podílů a možná se přitom stát i ziskovou. Bude také pokračovat ve zvyšování svých tržeb prostřednictvím pokračujícího úsilí o pronikání na mezinárodní trhy, které za poslední tři roky způsobilo, že její čtvrtletní tržby vzrostly o 27,1 % a dosáhly 144,1 milionu dolarů. Katalyzátory, jako je legalizace marihuany v Evropské unii, by mohly potenciálně poslat její růst nejvyššího obratu do rychlého tempa, protože by mohla rychle získat významný podíl na trhu díky svým stávajícím aktivitám v tomto regionu.

Zdroj: Tilray

Ale vzhledem k tomu, že se její čtvrtletní hrubá marže v posledních třech letech zhoršila, není její úspěch zaručen a její pokrok směrem k tomu, aby se stala povinnou investicí, je zatím poměrně omezený. Stejně tak ztrácí pozici proti svým konkurentům na americkém trhu s konopím, kde zatím nemá žádné zastoupení.

Společnost se také potýká s přebytkem konopí, který snižuje její marže na domácím kanadském trhu, kde velkoobchodní ceny marihuany v roce 2022 klesly o 40 %. Díky 433,5 milionu dolarů v hotovosti a ekvivalentech a rostoucímu objemu příjmů z prodeje alkoholu však v nejbližší době pravděpodobně přežije, i když to pro akcionáře může být ještě nějakou dobu bolestivé. Pro většinu investorů je lepší sedět a sledovat tuto akci, než dnes investovat.

2. Novavax

U společnosti Novavax (NVAX) je otázka, zda jsou její akcie výhodné nebo se obchodují za odpovídající cenu, trochu sporná, ale všichni se shodnou na tom, že po poklesu o 81 % za posledních šest měsíců jsou levnější než dříve.

Kdysi ascendentní výrobce vakcín proti koronavirům se nyní potýká s řadou problémů, které by ho mohly snadno položit, a to i poté, co za rok 2022 vykázal tržby ve výši téměř 2 miliard dolarů, což je o 73 % více než v předchozím roce.

Japonsko právě v únoru zrušilo objednávku na 140 milionů dávek kvůli nízké domácí poptávce po očkovacích látkách. Další zákazníci, jako například očkovací konsorcium Gavi, tvrdí, že nikdy nedostali dávky, za které zaplatili, a nyní se pokoušejí podat na společnost žalobu u arbitráže, aby získali zpět část z přibližně 700 milionů dolarů, které byly původně zaplaceny při pokusu o nákup.

Zdroj: Shutterstock

Kromě toho je společnost stále ztrátová a není jasné, co by se muselo stát, aby se to změnilo, kromě snížení nákladů na výrobu. Navíc sám generální ředitel biotechnologické společnosti vyjadřuje pochybnosti o tom, že Novavax bude existovat i za rok, a to kvůli přetrvávajícím vysokým nákladům, rychle se ztenčující hotovosti ve výši 1,3 miliardy dolarů a omezeným nadějím na brzkou komercializaci nových produktů.

V této souvislosti není příliš překvapivé, že násobek ceny k tržbám (P/S) společnosti Novavax je pouhých 0,2, což ji činí neuvěřitelně levnou ve srovnání s téměř všemi ostatními biotechnologiemi a většinou ostatních typů akcií.

Nízké ocenění však neznamená, že byste měli spěchat s nákupem této růstové akcie. Společnosti, které se blíží k likvidaci v rámci konkurzu, mají také tendenci mít nízké ocenění a Novavax by do roka a do dne mohl do této kategorie zapadnout. Proto ji nekupujte.