2 rychle rostoucí akcie, které mohou mít za 10 let nebo dříve hodnotu 1 bilionu dolarů

Bilion dolarů je ohromující částka. Přesto je pravděpodobné, že investoři ocení několik vybraných podniků na 1 bilion dolarů nebo více, protože jejich zisky v nadcházejícím desetiletí prudce vzrostou. Zde je důvod, proč jsou společnosti Nvidia (NVDA 5,42 %) a Tesla (TSLA 2,04 %) dvěma nejpravděpodobnějšími kandidáty na dosažení této elitní úrovně.

Nvidia

Polovodiče společnosti Nvidia pohánějí mnoho největších a nejdůležitějších technologických trhů na světě. Cloud computing, hry, automobilové technologie a robotika jsou jen některá z odvětví, v nichž čipy Nvidia zaujímají vedoucí postavení v konkurenci.

Zdroj: Getty Images

Přesto je to právě rodící se trh, který se může stát nejsilnějším motorem růstu společnosti Nvidia: umělá inteligence (AI). Rychle rostoucí aplikace umělé inteligence, včetně velmi populární aplikace ChatGPT, využívají čipy Nvidia k trénování svých modelů. Jde o rychle se rozvíjející a potenciálně obrovský trh – podle společnosti Grand View Research jeho roční tržby do roku 2030 přesáhnou 100 miliard dolarů.

Přesto představuje umělá inteligence jen část celkového oslovitelného trhu společnosti Nvidia. V kombinaci s herním, automobilovým, metaverzemi a dalšími segmenty odhaduje výrobce čipů své dlouhodobé tržní příležitosti na ohromující 1 bilion dolarů.

Společnost Nvidia dosáhla ve svém fiskálním roce 2023, který skončil 29. ledna, příjmů ve výši 27 miliard dolarů a čistého zisku 4,4 miliardy dolarů. To jí ponechává dostatek prostoru pro expanzi v následujících letech.

Wall Street zase očekává, že Nvidia v příštím půlstoletí zvýší své zisky o více než 21 % ročně. I kdyby se růst zisků tohoto čipového giganta v následujících pěti letech zpomalil na 15 % ročně, jeho čistý příjem by činil zhruba 23 miliard dolarů.

Zdroj: Unsplash

Aby byla Nvidia v té době oceněna na 1 bilion dolarů, musely by se její akcie obchodovat za přibližně 43násobek zisku. To je přiměřené pro elitní technologickou společnost s atraktivními vyhlídkami na dlouhodobý růst. Pro srovnání, akcie společnosti Nvidia se obchodují za 133násobek klouzavých zisků a 53násobek budoucích odhadů při současné tržní hodnotě téměř 585 miliard USD.

Tesla

Stejně jako Nvidia je i Tesla (TSLA) lídrem na rychle rostoucím trhu. Odvětví elektromobilů (EV) se v nadcházejícím desetiletí chystá exponenciálně růst a dominantní výrobce EV z tohoto trendu profituje více než kterákoli jiná společnost.

Společnost Ark Investment Management předpokládá, že prodej elektromobilů poroste do roku 2027 o 50 % ročně na 60 milionů kusů, protože klesající náklady na baterie umožní výrobcům automobilů snížit ceny vozidel. Pokud se prognóza společnosti Ark ukáže být alespoň trochu přesná, má Tesla před sebou ještě dlouhou cestu k růstu. Automobilový gigant očekává, že v letošním roce vyrobí 1,8 milionu vozidel, zatímco v roce 2022 to bude 1,3 milionu. To je jen malý zlomek prodejů, které ARK předpovídá pro odvětví elektromobilů v nadcházejícím desetiletí.

Zdroj: Getty Images

Generální ředitel Elon Musk chce do roku 2030 prodat 20 milionů elektromobilů ročně. To je náročný cíl, který by znamenal, že Tesla bude v té době představovat zhruba 20 % předpokládaných prodejů automobilového průmyslu.

Musk toho navíc hodlá dosáhnout s omezeným počtem modelů vozidel, možná jen s deseti. To by byla drastická změna v odvětví, kde výrobci automobilů obvykle nabízejí mnohem širší škálu značek a modelů.

Současná nabídka vozů Tesla zahrnuje luxusní sedan Model S, sedan střední třídy Model 3, luxusní SUV Model X, kompaktní SUV Model Y a nákladní vůz Semi. Kromě toho má společnost do konce letošního roku zahájit výrobu svého dlouho očekávaného vozu Cybertruck. Očekává se, že bude silným prodejním artiklem, protože Tesla má údajně na tento unikátně navržený elektrický nákladní vůz statisíce rezervací. Tesla rovněž přijímá rezervace na svůj sportovní vůz Roadster, ale vzhledem k očekávané ceně zhruba 200 000 USD bude prodej nového elektromobilu pravděpodobně omezený.

Udržení počtu modelů na 10 nebo méně by Tesle umožnilo snížit náklady na vývoj a zavést konsolidovanější výrobní síť. To by zase mohlo zvýšit již tak působivé ziskové marže společnosti Tesla.

Zdroj: Shutterstock

Tržby tohoto elektromobilového titána vzrostly v roce 2022 o 51 % na 81,5 miliardy dolarů a čistý zisk o 128 % na 12,6 miliardy dolarů. Analytici očekávají, že růst společnosti Tesla se zmírní, protože vynakládá velké prostředky na rozšíření své výrobní sítě. Pokud však společnost dokáže v nadcházejícím desetiletí zvyšovat své příjmy o 12 % ročně, což je v souladu s odhady Wall Street pro příštích pět let, čistý příjem Tesly by se zvýšil na neuvěřitelných 39 miliard dolarů.

Aby byla Tesla v té době oceněna na 1 bilion dolarů, musely by se její akcie obchodovat za přibližně 26násobek zisku. To by byla spravedlivá cena za vysoce kvalitní podnik s nejlepšími ziskovými maržemi v oboru a atraktivními vyhlídkami na růst, což je pravděpodobné i v případě, že se iniciativy společnosti Tesla v oblasti softwaru pro autonomní vozidla, skladování energie nebo robotiky osvědčí. Pro lepší představu, akcie společnosti Tesla se dnes obchodují za zhruba 45násobek klouzavého zisku při současné tržní kapitalizaci 570 USD.

Nakonec je třeba poznamenat, že někteří investoři se obávají, že Muskova nedávná koupě Twitteru a jeho snaha stabilizovat finance této sociální mediální společnosti může snížit jeho schopnost úspěšně vést Teslu do budoucna. Musk však prohlásil, že má v úmyslu najmout generálního ředitele, který ho v Twitteru nahradí do konce roku 2023, což by mu mělo uvolnit ruce, aby se mohl znovu více věnovat společnosti Tesla.