CrowdStrike by mohl utratit 2 miliardy dolarů za rozvoj svého podnikání

Autor Nassim Taleb ve své knize Antifragile z roku 2012 napsal: „Některým věcem šoky prospívají; daří se jim a rostou, když jsou vystaveny nestálosti, náhodnosti, nepořádku a stresorům, a milují dobrodružství, riziko a nejistotu.“ Domnívám se, že by to mohlo výstižně popisovat specialistu na kybernetickou bezpečnost CrowdStrike Holdings (CRWD).

Taleba zde cituji proto, že v ekonomice je nyní velká volatilita. Pro společnost CrowdStrike to však může být dobrá příležitost, jak dobře využít své 2 miliardy dolarů čisté hotovosti, jak vysvětlím v tomto článku.

Proč má CrowdStrike tolik peněz?

Podle poslední čtvrtletní zprávy má společnost CrowdStrike v hotovosti, peněžních ekvivalentech a krátkodobých investicích něco přes 2,7 miliardy dolarů. Společnost má také dlouhodobý dluh ve výši 741 milionů dolarů. Odečteme-li dluh od hotovosti, dostaneme čistou hotovostní pozici společnosti ve výši přibližně 2 miliard USD.

Zdroj: Getty Images

Když společnost CrowdStrike v roce 2019 vstoupila na burzu, její počáteční tržní kapitalizace činila přibližně 6,7 miliardy dolarů. Pro představu, měla právě za sebou fiskální rok 2019, v němž dosáhla příjmů ve výši 250 milionů dolarů. To byla neuvěřitelně vysoká valuace, téměř 27násobek tržeb. Připusťme, že tržby společnosti ve fiskálním roce 2019 vzrostly o 111 %. Ale i tak to bylo bohaté ocenění.

Ocenění akcií bylo v roce 2019 obecně vysoké, protože úrokové sazby sice rostly, ale stále se pohybovaly blízko historických minim. Mnoho společností inkasovalo peníze prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií (IPO), včetně společnosti CrowdStrike. To umožnilo společnosti CrowdStrike získat přibližně 600 milionů dolarů.

Prozíraví investoři vědí, že společnost CrowdStrike od svého vstupu na burzu prodělává podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP). Například ve fiskálním roce 2023, který skončil v lednu, měla společnost čistou ztrátu 182 milionů dolarů.

Velká část čisté ztráty společnosti CrowdStrike je však způsobena kompenzacemi na základě akcií – nepeněžními náklady. Z tohoto důvodu společnost vygenerovala kladnou hotovost z provozní činnosti, včetně 941 milionů USD ve fiskálním roce 2023. Tato dynamika pomohla posunout čistou hotovost na dnešní úroveň 2 miliard dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Odměňování na základě akcií je pro investory oprávněnou obavou, kterou zde nemůžeme zkoumat. Jde o to, že společnost CrowdStrike využila příznivých podmínek na akciovém trhu k „naplnění truhly s pokladem“.

Nyní se podmínky na trhu změnily. A CrowdStrike se chystá využít své peníze.

Jaký je ten miliardový plán?

Na konferenci Morgan Stanley Technology Media and Telecom Conference se jeden z analytiků zeptal vedení společnosti CrowdStrike, jak plánuje využít čistou hotovost. Finanční ředitel Burt Podbere poukázal na to, jak rostoucí úrokové sazby ovlivňují ocenění na soukromém trhu a oblast rizikového kapitálu. V tomto kontextu pak řekl: „Vzhledem k tomu, že soukromé společnosti hledají a zjišťují, jaké jsou jejich příležitosti, potenciální připojení ke CrowdStrike by mohlo být opravdu dobré. A my chceme být u toho, abychom toho mohli využít.“

Jinými slovy, společnost CrowdStrike získala svůj poklad v době, kdy byla ocenění vysoká. Nyní plánuje využít hotovost k akvizici dalších společností, dokud jsou ocenění nízká. To by mohla být vítězná strategie.

Zdroj: Shutterstock

Aby bylo jasno, malé kyberbezpečnostní firmy, které se snaží vydělat peníze, se nyní mohou skutečně poohlížet po dobře kapitalizovaných hráčích, jako je CrowdStrike. Vezměte si, že společnost SVB Financial se začátkem tohoto měsíce částečně zhroutila kvůli velkému odlivu hotovosti z její banky. A k odlivu došlo proto, že její zákaznickou základnu tvořily v nepoměrné míře začínající společnosti, které spalovaly hotovost. Mnohé z těchto společností potřebují ke svému fungování finanční prostředky od investorů rizikového kapitálu. S růstem úrokových sazeb však financování klesalo.

Proto se Podbere domnívá, že soukromé společnosti se mohou rozhodnout prodat CrowdStrike již nyní.

Strategie růstu prostřednictvím akvizic je však ze své podstaty spojena s rizikem. Veřejné společnosti často přeplácejí, nerealizují slibované synergie a nakonec skončí s odpisem goodwillu – což je velký zásah do hodnoty pro akcionáře. Akcionáři společnosti CrowdStrike doufají, že se tomuto scénáři vyhnou.

Nicméně je zde skutečně důvod k optimismu. Vezměme si, že v roce 2020 CrowdStrike koupil společnost Preempt Security za 96 milionů dolarů – zdánlivě nehorázná cena, protože Preempt měl v té době roční opakované příjmy (ARR) jen asi 7 milionů dolarů. Společnost Preempt má však nyní ARR přes 100 milionů dolarů, což dokazuje, že vedení společnosti umí akvizice provádět. Zdá se, že akvizice společnosti Reposify společností CrowdStrike v roce 2022 má také dobrý start.

Zdroj: Shutterstock

Akcie společnosti CrowdStrike mají dnes stále vysoké ocenění, a proto si musí dlouho udržet vysoký růst příjmů, aby ospravedlnily svou současnou cenu. Část růstu bude pravděpodobně organická – velkou příležitostí je například partnerství se společností Dell Technologies. V tomto nestabilním období však bude muset obezřetně alokovat kapitál, aby rostla i neorganicky.

Minulé úspěchy samozřejmě nezaručují budoucí úspěch v tomto ohledu. Historie akvizic společnosti CrowdStrike však dává optimismus, že se jí v tomto období nestability může „dařit a růst“, jak o tom psal Taleb.